Buji Kablosu Ne İşe Yarar? Arıza Belirtileri ve Nedenleri

Otomobillerin ateşleme sisteminin en önemli parçalarından bir tanesi buji kablosudur. Peki ya buji kablosu nedir? Buji kablosu ne işe yarar? Buji kablosu arızası belirtileri Nedir? Buji Kablosu neden arızalanır?

Aracınızın motorunu çalıştırmak için marşa bastığınız anda silindir odasındaki hava ve yakıt karışımını tutuşturmak için bir kıvılcım gereklidir. Bu kıvılcım ise bujiler tarafından sağlanır. Bujiler 30.000 voltluk bir akımla çalışırlar.

Buji Kablosu Nedir?

Buji Kablosu Ne İşe Yarar : Marşa bastığınız andan itibaren motor çalıştığı sürece aracınızın şarj dinamosu ortalama 14 voltluk bir elektrik üretir. Ancak bu elektrik bujileri ateşlemek için çok düşüktür. Bu yüzden elektrik akımı önce distribütöre, oradan da bobine geçer. Ateşleme bobininden her buji için bir uç çıkar. Buradan 30 bin voltluk elektrik akımı geçer. İşte bu elektrik akımını bujilere ileten kablolara, buji kablosu adı verilir. Buji kablosunun görevi yüksek voltajlı elektriği aktarmaktır. Kaput altındaki oluşan yüksek sıcaklıktan etkilenmemesi için buji kabloları plastik ile kaplanmıştır.

Buji Kablosu Neden Arızalanır?

Aracınızın buji kablolarının hasarlı olduğunu düşünüyorsanız onları ilk olarak görsel olarak inceleyin. Herhangi bir erime, çatlama veya kopma olup olmadığına bakın. Buji kabosu arızası nedenleri şunlar olabilir;

 1. Titreşim Nedeniyle Arızalanması

Motor ve yol titreşimlerinin neden olduğu sürekli aşınma ve yıpranma buji kablosu elektrik bağlantılarını gevşetebilir. Bu durum bujiyi ateşlemek için gerekli voltajın düşmesine neden olabilir. Bu durum buji kablolarının yanı sıra ateşleme bobinine de zarar verebilir.

2. Aşırı Sıcaklık Nedeniyle Arıza Yapması

Aracınızın motoru çalışırken kaput altında ortalama 90-100 derecelik bir sıcaklık vardır. Yaz aylarında çok daha fazla artabilir. Bu sıcaklık buji kablosu yalıtımını ve uçlarını yakabilir. Kablo üzerindeki en ufak bir sıyrılma bile voltajın boşluğu atlamak yerine dışarı sıçramasına neden olabilir. Bu da bujilerin ateşlemesini bozabilir.

3. Aşınma Nedeniyle Arıza

Buji kablolarının havada asılı bir şekilde durması gerekir ve motor üzerinde hiç bir yere temas etmemelidir. Bunun için buji kablosu kelepçesi ile tutturulur. Eğer buji kablosu motorun bir yerine değerse zamanla aşınabilir. eğer kabloda bir açıklık meydana gelirse voltaj buji yerine dışarı çıkabilir.

Buji Kablosu Yeri

Buji Kablosu Arızası Belirtileri

Buji kablolarında herhangi bir arıza varsa aracınızın ilk çalıştırmasından sürüşüne kadar sorunlara yol açacaktır. İşte buji kablosu arızasının belirtileri

1. Motorun Zor Çalışması

Bitik bir akü, arızalı marş motoru, kötü enjektörler veya arızal bir distribütör. Pek şey şey aracınızın zor çalışmasına ve marş almamasına neden olabilir. Ancak bunlardan bir tanesi de buji kablolarının arızalı olmasıdır. Özellikle sabahları aracınızın motoru zor çalışıyorsa buji kablolarını kontrol etmelisiniz.

2. Motorun Teklemesi, Gaz Verince Tekleme

Motorun düzenli bir şekilde çalışması için bujilere gelen elektriğin tam olması gerekir. Ancak kablolarda bir sorun olursa motora gelen elektrikte kesintilere neden olabilir. Yokuş çıkarken veya düşük devirlerde gaz verdiğinizde tekleme oluyorsa bu bu buji kablosu arızasından olabilir.

3. Rölantide Dalgalanma

Motor çalışırken devirin rölantide sabit kalması gerekir. Ancak buji kablosu arızalıysa bujilere giden elektrik bir düşüp bir artabilir. Sonuç olarak rölantinin düşüp çıktığını görürsünüz. Bu buji kablosu arızasının en çok görülen belirtilerinden bir tanesidir.

4. Motor Çekişinin Düşmesi

Motorda tam ateşleme olmadığı için performansında da büyük kayıp olur. Buji kablosu arızalıysa motorun performansında düşme olacaktır.

5. Egzozdan Kara Duman Atması

Eğer buji kablosu arızalıysa bujilerde ateşlemeyi tam yerine getiremeyecektir. Bujiler ateşlemeyince motor içerisindeki yakıt tam yanmadan egzozdan atılacaktır. Eğer aracınızın egzozundan siyah duman çıktığını görürseniz bu zengin karışımın belirtisi olabilir.

6. Motor Arıza Lambasının Yanması

Aracımızın her parçası sürekli olarak motor kontrol ünitesi (ECU) tarafından kontrol edilir. Eğer arızalı bir parça olursa sensörler bunu hemen algılar ve ECU’ya bilgi verir. ECU’da sürücüye bir şeylerin yanlış gittiğini göstermek için arıza lambasını yakar. Buji kablosu arızasında oksijen sensörü, MAP ve MAF sensörü etkileneceğinden arıza ışığı yanacaktır.

Metin Ustaoğlu

İTÜ makine mühendisliği bölümü mezunuyum. 1988 yılında Erzurumda doğdum. Şu anda İstanbul'da kurumsal bir firmada otomotiv danışmanı olarak çalışıyorum.Son yıllarda işim dolayısı ile birçok araba kullanma ve test etme şansım oldu. Çocukluğumdan beri arabalara olan hayranlığım ile geliştirdiğim bilgi birikimimi otobilgisi.com'da sizlerle paylaşıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu