Lada Samara Nasıl Araba, Alınır Mı? İnceleme ve Kullanıcı Yorumu

Rus otomobil üreticisi Lada’nın ülkemizde en çok satılmış modeli olan Samara nasıl bir araba, alınır mı sorularına yanıt arayacağız. Ayrıca Lada Samara inceleme ve kullanıcı yorumuna yer vereceğiz.

Lada, Rusya’nın en büyük otomobil üreticilerinden bir tanesidir. Lada Samara adı, Lada’nın merkezinin bulunduğu Samara bölgesinden geliyor. Ülkemizde ilk olarak 1988 yılında satılmaya başlamış ve 1995 yılına kadar karbüratörlü motorlar ile satılmıştır. 1995 yılında gelen emisyon kuralları gereği satışı durdurulduktan sonra 1999 yılında karbüratör sökülmüş yerine tek nokta enjeksiyonlu motor gelmiştir. Samara 2004 yılına kadar satıldıktan sonra kaldırılmıştır. 90’lı yıllarda ülkemizin en çok satılan ithal arabası unvanını bile almıştır.

Lada Samara İçi

Lada Samara Nasıl Bir Araba?

Lada Samara üretilmeden önce, marka kaliteli bir motor üretebilmek amacıyla Porsche’den teknik konuda yardım aldı. Samara’nın motor üst kapağı ve motorunun tasarlanmasında Porsche mühendisleri yardımcı olmuştur. 1990 modeli ile 2004 modeli arasında donanım olarak hiç bir fark yoktur. Samara’da zaten donanım olarak hiçbir şey yoktur. Aslında bir hidrolik direksin, elektrikli camlar güzel olabilirdi.

Samara’da 1.5 litre hacimli 8 valf motor bulunuyor. Bu motor 70 beygir ve 106 Nm tork güç üretmektedir. LPG ile çok uyumlu bir motor olup, şehir içinde 9, şehir dışında 6 litre yakıt tüketmektedir. Lada Samara’da 5 ileri manuel şanzıman vardır. 3 ve 5 kapılı hatchback kasa tipleri vardır. Genelde 5 kapılı hatchback kasaları tutulmuş olsa da sedan kasa tipi olanları da vardır.

Lada Samara Hatchback

Lada Samara Kullanıcı Yorumu

Bundan 3 yıl önce 2001 model bir tanesini aldım ve kullandım. İlk olarak içinden başlayım. Ön göğüs ve kapı içlerinde dandik plastik malzeme kullanılmıştır. Ön göğsü çatlamayan Samara neredeyse yok gibidir. O derece kötü yani. Plastik aksamları ise çok zayıf. Bir gün kapı kolu elinizde kalıyor bir gün cam açma kolu. 1999 yılından sonra üretilenlerde ECU olduğu için sensörler var. Bu da elektrik arızasının çok fazla olmasına neden oluyor. Hatta enjeksiyonu söktürüp yerine karbüratör takanlar bile var. Neyse bir Samara’yı anlatmaya devam edelim. İçi gayet geniş bir otomobildir. Koltukları rahattır. Arka diz mesafesi yeterli seviyededir. Hatchback olmasına rağmen bagajı geniştir. Ancak bagaj camı çok alçak olduğu için yüksek şeyler koymakta zorlanabilirsiniz. Motor performansı ise gayet güzeldir. Düşük devirlerde hızlı giden bir motordur. Zaten Samara motordan değil, elektrik ve aksesuar aksamından arıza verir. Yol tutuşu bir tofaş ve reno 9’dan daha iyidir. 150 – 160 Km/s hıza hiç zorlanmadan çıkabilir. Kaportası da rakiplerine göre oldukça sağlamdır. Lada Samara’nın kronik sorunu triger kayışı kopartmasıdır. Ancak yeni bir kayışla motora zarar gelmeden yolunuza devam edebilirsiniz.

Lada Samara Sedan

Lada Samara Alınır Mı?

Şuan Türkiye’de yedek parçaları en ucuz olan otomobil Samaradır. Tofaştan bile daha ucuz parçaları var ve her yerde bulunabiliyor. Bu arabaların motoruna anlamayan ustaları ellettiğiniz zaman sorun verir. Çünkü motoru gayet teknolojiktir. İkinci el piyasası ise hızlıdır. Yine de bir Lada Samara alacaksanız mutlaka temiz olanını araştırın. Bence bu paralara alabileceğiniz en iyi otomobil bence.

Kaynak: otobilgisi

Metin Ustaoğlu

İTÜ makine mühendisliği bölümü mezunuyum. 1988 yılında Erzurumda doğdum. Şu anda İstanbul'da kurumsal bir firmada otomotiv danışmanı olarak çalışıyorum.Son yıllarda işim dolayısı ile birçok araba kullanma ve test etme şansım oldu. Çocukluğumdan beri arabalara olan hayranlığım ile geliştirdiğim bilgi birikimimi otobilgisi.com'da sizlerle paylaşıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu