Lada Vega Nasıl Araba, Alınır Mı? İnceleme ve Kullanıcı Yorumları

Rus otomobil üreticisi Lada’nın c segmenti otomobili olan Vega nasıl bir araba, alınır mı sorularına yanıt arayacağız. Ayrıca Lada Vega kullanıcı yorumuna ve incelemesi yer alacak.

Lada, Rusya’nın en büyük otomobil üreticisi konumda bir markadır. Ülkemiz de her ne kadar artık satılmıyor olsa da 90’lar ve 2000’li yılların başında Vega ve Samara modelleri ile baya güzel satış rakamları yakalıyordu. Samara’nın eskiyen yüzünün yerine onunla birlikte daha modern bir tasarıma sahip olan Vega modeli ilk olarak 1999 yılında Türkiye’de satışa sunuldu. 2007 yılında satıştan kaldırıldı. Vega halen daha eski Sovyet ülkelerinde en fazla tercih edilen otomobillerden bir tanesidir.

Lada Vega Nasıl Bir Araba?

Rusların ürettikleri ürünlerde iş görsün yeter mantığı gütmektedirler. Vega’da bir noktadan bir noktaya gidebilmek için sadece amacı kadar kaliteli bir otomobildir. Donanım olarak hepsinde ” dört cam otomatiği” bulunmaktadır. Ancak satılırken opsiyonel olarak klima ve hidrolik direksiyon seçenekleri de sunulmuştur. Yani alacağınız bir vega’da bu donanımlar olabilir. 5 ileri manuel şanzıman ile satılan Vega’nın otomatik vitesli yoktur. Sedan, 5 kapılı hatchback ve stationwagon kasa tipleri vardır. Motor teknik özellikleri ise şu şekilde;

Lada Vega Sedan

1.5 Benzinli : 8 Valf ve 16 valf olanları vardır. 8V olanları 73 beygir ve 109 Nm tork güç üretmektedir. LPG ile tam uyumlu bir motora sahip olup, şehir içinde 9, şehir dışında 5.5 litre yakıt tüketmektedir. Bu motorun en büyük özelliği ise triger kayışı koptuğunda supap eğmemesidir.

Diğer ise 16 valf olanıdır. Daha performanslı ve güçlü bir motordur. 93 beygir ve 128 Nm tork güç üretmektedir. Şehir içinde 9.5, şehir dışında 6 litre yakıt tüketmektedir.

1.6 Benzinli : 90 beygir ve 130 Nm tork güç üreten bir motordur. Şehir içinde 9.5, şehir dışında 5.5 litre yakıt tüketmektedir. LPG ile tam uyumlu bir motordur.

Lada Vega HatchBack

Lada Vega Kullanıcı Yorumu

Lada Vega, kaporta olarak çok sağlam bir otomobildir. Öyle kolay kolay çürümeyen bir kaportası bulunmaktadır. Ancak iç mekanında kullanılan malzeme kalitesi iyi değildir. Ön göğüs ve kapı içleri gibi yerlerde sert plastik malzeme kullanılmıştır. Ayrıca torpido üstü kolay çatlıyor. İki kollu direksiyonunun turu az olduğu için park ederken sıkıntı yaratabiliyor. Direksiyonu hidrolik değilse çok ağırdır. Döndürürken kas yaparsınız. Bende 1.5 8 valf olanıydı ve motor performansından çok memnundum. Şehir içinde ara hızlanmalarda olsun yokuşlarda kalkerken ivmelenmesi olsun güzel ivmeleniyor. Yol tutuşu şaşılacak derecede güzeldir. Lada Vega’nın bir diğer öne çıkan özelliği çok yüksek hızlara çıkabilmesidir. Bizzat kendim 200 km/s hızı otobanda gördüm. Ancak dediğim gibi çok kaliteli bir otomobil olmadığı için bu hızlar tehlikeli olabilir. Ses yalıtımı zayıftır, motor ve yol sesini içeriye alır. Kapı içi fitilleri kalitesiz olduğu için kolayca çatlıyor ve rüzgar sesi almasına neden oluyor. Vega’nın en sevmediğim yönü ise frenlerinin zayıf olmasıydı. Ne yaptırırsam yaptırım frenleri öyle çok güçlü olmadı. Ayrıca kızaklamaya çok müsait bir freni var. Bu sebeple kullanırken dikkatli olmakta fayda var.

Lada Vega İçi

Lada Vega Alınır Mı?

Evet pek çok kişi fiyatına bakıp Lada vega almak istiyor. İnternette araştırma yaptıysanız bazı kişiler çok memnunken bazı kişiler ise çok elektrik arızası açtığını söylüyor. Bunun sebebi iş bilmeyen ustaların elinde bu arabaların bozulmuş olması. Çünkü Lada Vega beyinli bir otomobil ve parçaları sensörler ile kontrol ediliyor. İş bilmeyen ustalar ise Lada işe ne olabilirki diye bu arabaları kurcalıyor ve sonrasında sorunlar yumağına dönüşmesine neden oluyor. Bu sebeple bir Lada Vega alacaksanız mutlaka kurcalanmamış ve temiz kullanılmış bir tanesini almaya özen gösterin. Yedek parçaları inanılmaz derecede ucuzdur ve kolay bulunabilir. İkinci el piyasası ise çok hızlı değildir.

Metin Ustaoğlu

İTÜ makine mühendisliği bölümü mezunuyum. 1988 yılında Erzurumda doğdum. Şu anda İstanbul'da kurumsal bir firmada otomotiv danışmanı olarak çalışıyorum.Son yıllarda işim dolayısı ile birçok araba kullanma ve test etme şansım oldu. Çocukluğumdan beri arabalara olan hayranlığım ile geliştirdiğim bilgi birikimimi otobilgisi.com'da sizlerle paylaşıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu