Citroen AX Nasıl Araba, Alınır Mı? İnceleme ve Kullanıcı Yorumu

Citroen’in b segmenti küçük otomobili olan AX nasıl bir araba, alınır mı sorularına yanıt arayacağız. Ayrıca Citroen AX inceleme ve kullanıcı yorumuna yer vereceğiz.

Citroen 90’lı yıllarda Dünya’nın en garip otomobillerini üreten bir markaydı. AX’de bu garip otomobillerin başında gelen modellerden bir tanesidir. 1991 ile 1996 yılları arasında üretilmiştir. Ülkemizde çok fazla satılmasa da Fransa’da o zamanlar satış rekorları kırmış bir modeldir. 1996 yılında yerini Saxo modeline bırakmıştır.

Citroen AX Nasıl Bir Araba?

Citroen deyince insanın aklına sürekli arkası inip kalkan arabalar geliyor. AX’de arka süspansiyonlarında hidropnömatik sistem kullanılmış bir arabadır. AX stop ettiğinde arkası yere iner çalıştığında ise kalkar. B segmenti hatchback bir araç olan AX’in 3 ve 5 kapılı tipleri bulunmaktadır. Donanım olarak hiçbir şey yoktur. En öne çıkan özelliği ise tek kollu direksiyonudur.

1.0 Benzinli : 4 silindirli olan bu motor 45 beygir ve 72 Nm tork gibi düşük bir güç üretmektedir. Çok fazla satılmamıştır zaten. LPG ile uyumlu bir motordur.

1.1 Benzinli : En çok tutulan motor seçeneğidir. 60 beygir ve 88 Nm tork güç üretmektedir. 4 silindirli olan bu motorun yakıt tüketimi şehir içinde 7.1, şehir dışında ise 4.7 litredir.

Citroen AX Kullanıcı Yorumu

Farklı otomobilleri kullanmayı seviyorum. Bu sebeple denek amacıyla neredeyse bir motor parasına bir Citroen AX aldım ve 1 yıl boyunca kullandım. İlk olarak içinden başlayacak olursak ön göğüste sert plastik malzeme kullanılmıştır. Ancak zamanla çatlama ve solma gibi şeyler olmuyor. Kapı içlerinde bir döşeme yok desek yeridir. Ayrıca kaportası çok zayıf bir otomobildir. 650 kilo ağırlığı ve küçük boyutları nedeniyle trafikte her yere rahatlıkla sığabiliyor. Motor gücü düşük olsa da kasasının hafif olması nedeniyle gayet atak. Şehir içi ara hızlanmalarda gayet güzel ivmeleniyor. Bir defa uzun yola çıktım ve 110 km/s hızın üstünde sanki yerden kesilecekmiş gibi oluyor. Ayrıca yan rüzgarlardan çok fazla etkileniyor.  Frenleri çok güçlü değildir. Özellikle ıslak yollarda kızaklamaya çok müsait bir fren sistemi vardır. Direksiyonu çok ağırdır.

Citroen AX Alınır Mı?

Evet aslına baktığınız zaman parasına göre alınabilecek en sorunsuz ve ucuz otomobillerden bir tanesidir. Yedek parça sıkıntısı büyükşehirlerde yok ancak, küçük şehirlerde bulmak bir zor olabilir. Yine de özellikle düşük yakıt tüketimi sebebiyle tercih edilebilir.

Metin Ustaoğlu

İTÜ makine mühendisliği bölümü mezunuyum. 1988 yılında Erzurumda doğdum. Şu anda İstanbul'da kurumsal bir firmada otomotiv danışmanı olarak çalışıyorum.Son yıllarda işim dolayısı ile birçok araba kullanma ve test etme şansım oldu. Çocukluğumdan beri arabalara olan hayranlığım ile geliştirdiğim bilgi birikimimi otobilgisi.com'da sizlerle paylaşıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu