Citroen Saxo Nasıl Araba, Alınır Mı? İnceleme ve Kullanıcı Yorumları

Fransız otomobil üreticisi Citroen’in b segmenti modeli olan Saxo nasıl bir araba, alınır mı sorularına yanıt arayacağız. Ayrıca Citroen Saxo inceleme ve kullanıcı yorumuna yer vereceğiz.

Citroen, dünyanın en büyük otomobil üreticilerinden bir tanesidir. Saxo modeli de Citroen’in tüm Avrupa ve Türkiye pazarında sattığı bir modeldir. Saxo ülkemizde ilk olarak 1996 yılında satılmaya başlamış, 1999 yılında makyajlanmıştır. 2003 yılında ise üretimi sonlandırılarak Citroen C3 modeline yerini bırakmıştır.

Citroen Saxo Nasıl Bir Araba?

B segmenti bir otomobil Saxo, Peugeot 106 ile aynı platformda üretilmiş bir otomobildir. 5 ve 3 kapılı hacthback kasa tipleri bulunmaktadır. Tasarım olarak çok güzel bir otomobildir. SX ve VTS donanım paketleri bulunmaktadır. ABS, sürücü hava yastığı, analog klima, elektrikli ön camlar ve hidrolik direksiyon gibi özellikleri bulunmaktadır. Saxo’da 5 ileri manuel şanzımanın yanı sıra 4 ileri otomatik vites seçenekleri mevcuttur. Saxo’nun motor teknik özellikleri şu şekilde;

1.1 Benzinli : Tutulmayan motor seçeneğidir. 4 silindirli olan bu motor 60 beygir ve 87 Nm tork güç üretmektedir. Gerçekten çok performanssız bir motordur. Şehir içinde 7.5, şehir dışında 5 litre yakıt tüketmektedir.

1.4 Benzinli : En çok tutulan motor seçeneğidir. Citroen ve Peugeot bu motoru pek çok aracında kullanmıştır. 1.4 litre hacimli enjeksiyonlu olan bu motor 75 beygir ve 111 Nm tork güç üretmektedir. LPG ile tam uyumlu olup şehir içinde 8, şehir dışında 5 litre yakıt tüketim verisi vardır.

1.5 D Dizel : Eski dizel motor teknolojisinin ürünü bir motordur. 58 beygir ve 95 Nm tork gibi düşük bir güç üretmektedir. Kara duman atmasıyla meşhurdur. Şehir içinde 5.6, şehir dışında 3.8 litre yakıt tüketmektedir.

1.6 Benzinli : Daha fazla güç ve performans isteyenler tarafından tercih edilebilir. 90 beygir ve 135 Nm tork güç üretmektedir. LPG ile tam uyumlu bir motordur. Şehir içinde 9.5, şehir dışında 6 litre yakıt tüketmektedir.

Citroen Saxo Arkadan Görünüşü

Citroen Saxo Kullanıcı Yorumu

Çok param yokken kendime bir Avrupa otomobil ararken kararımı Saxo’dan yana kıldım. Genelde şehir içinde tek başıma kullanıyorum. Aracımdan gayet memnunum. Üretiminin üstünden 20 yıldan fazla zaman geçmesine rağmen ön göğüs ve kapı içleri gibi yerlerde en ufak bir çatlama ve solma yok. İç genişliği kendisinden beklenmeyecek derecede büyüktür. Arka diz mesafesi yeterlidir. Ancak bagaj hacmi için aynı şeyi söyleyemem. 1.4 litrelik motorunun performansı idare eder. Arabada 3-4 kişi varsa yokuşlarda bayılıyor. Ama tek başımayken performans sorunu yaşamıyorum. Dediğim gibi çok bir şey beklemeyin ama çok kötü bir otomobilde değildir. Yol tutuşu güzeldir, ancak virajlara girerken dikkatli olmakta fayda var. Yol ıslaksa arkasını savurmaya çok meyilli. Frenleri gayet güçlüdür ancak ani frenlemelerde çabuk kızaklıyor. Eğer bir Saxo kullanıyorsanız mutlaka haddinizi bilerek kullanmalısınız.

Citroen Saxo Alınır Mı?

Evet parasına göre alınabilecek en iyi b segmenti otomobil diyebilirim. Yedek parça sorunu kesinlikle bulunmuyor. Ben her aradığım parçayı buluyorum ve hiçte pahalı değil. İkinci eli çok zayıfta değil çok güçlü de değil. Ancak bu arabalar gençlerin elinde çok yıprandılar. Temiz bir tanesini bulmak çok zor. Bu sebeple bakımsız bir tanesine denk gelirseniz her araba gibi size sorun yaşatacaktır.

Metin Ustaoğlu

İTÜ makine mühendisliği bölümü mezunuyum. 1988 yılında Erzurumda doğdum. Şu anda İstanbul'da kurumsal bir firmada otomotiv danışmanı olarak çalışıyorum.Son yıllarda işim dolayısı ile birçok araba kullanma ve test etme şansım oldu. Çocukluğumdan beri arabalara olan hayranlığım ile geliştirdiğim bilgi birikimimi otobilgisi.com'da sizlerle paylaşıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu