Kia Cerato 1 (2004-2009) Nasıl Araba, Alınır Mı? İnceleme ve Kullanıcı Yorumu

Kia’nın ülkemizde en çok satılan modellerinden bir tanesi olan Cerato 1. nesil nasıl bir araba, alınır mı sorularına yanıt arayacağız. Ayrıca Kia Cerato 1 kullanıcı yorumuna yer vereceğiz.

C segmentinde Sephia ile istediği satış rakamlarını bir türlü yakalayamayan Kia, 2004 yılında yeni modeli olan Cerato’yu tanıttı ve aynı yıl satışa sundu. Tüm dünya ile eş zamanlı olarak ülkemizde de satılmaya başlamıştır. Cerato 1 2010yılında kasa değiştirmiştir. Bu bu yazımızda 1. nesil olan yani 2004-2010 yılları arasında üretilip satılan modeline bakacağız.

Cerato 1 (2004-2010) Nasıl Bir Araba?

C segmenti sedan bir otomobil Cerato üretilmeye başladığı zaman kalitesi ve ucuzluğu ile dikkat çekiyordu. Gerçekten de çok sağlam bir otomobildir. Advance, Comfort, EX ve LX donanım paketleriyle satılmaya başlamıştır. EX en full donanım paketi EX’te ABS, EBD, sürücü ve yolcu hava yastığı, klima, elektrikli camlar ve aynalar, yol bilgisayarı gibi özellikler bulunmaktadır. 5 ileri manuel ve 4 ileri tam otomatik vites seçenekleri vardır. Otomatik şanzımanı çok sağlamdır. Motor teknik özelliklerine bakacak olursak

1.5 CRDi Dizel : 2005 – 2009 yılları arasında satılmıştır. Hyundai ile ortak kullandığı bir motordur. Zaten bu motor sağlamlığı ile dikkat çekmektedir. 102 beygir ve 235 Nm tork güç üretmektedir. Şehir içinde 6.5, şehir dışında 4.1 litre yakıt tüketmektedir.

1.6 CRDi Dizel : En çok tutulan motor seçeneğidir. 2007 – 2010 model yılları arasında satılan Ceratolarda yer almaktadır. 115 beygir ve 255 Nm tork güç üretmektedir. Şehir içinde 6.5, şehir dışında 4 litre yakıt tüketmektedir. Gayet performanslı ve sağlam bir motordur. Alacaksanız bu motora sahip bir Cerato almanızı tavsiye ederim.

Kia Cerato Arka ve Yandan Görünüşü

1.6 Benzinli : Dünyanın en sağlam benzinli motorlarından bir tanesidir. Eğer bakımları aksatılmazsa ve düzgün kullanılırsa milyon kilometre anahtar değmeden kullanabilirsiniz. 105 beygir ve 143 Nm tork güç üretmektedir. LPG ile tam uyumlu bir motor olup, şehir içinde 9.5, şehir dışında 5.5 litre yakıt tüketmektedir.

Cerato’nun ayrıca 2.0 CRDi dizel motor seçeneği de vardır. Ancak bu motor çok fazla tutulamayan motordur.

Kia Cerato 1 (2004-2010) Kullanıcı Yorumu

Bu arabadan sıfır olarak alıp 10 yıl boyunca kullanmıştım. Gerçekten piyasada hak ettiği değeri bulamayan otomobillerden bir tanesidir. İlk olarak içinden başlayacak olursak içerisi oldukça geniştir. Hatta çoğu d segmenti araç bile Cerato kadar geniş değildir. Arka koltuklarına 3 kişi rahatlıkla oturabilir. Ayrıca arka diz mesafesi çok geniştir. Ön göğüs ve kapı içleri gibi yerlerde kaliteli malzeme kullanılmıştır. Ama sert bir malzemedir. Motor performansı çok güzeldir. Özellikle 1.6 dizel motorunun performansına hayran kalırsınız. Şehir içinde ara hızlanmalarda falan güzel ivmelenir. Gaza bastığınızda sizi koltuğa yapıştırır. Ses yalıtımı o kadar başarılı değildir. Özellikle motor sesini içeriye alıyor. Yol tutuşu çok güzeldir. Hatta yol tutuşuyla meşhur bir Focus’tan daha iyidir diyebilirim. Frenleri güçlüdür ve Cerato’yu kısa mesafede durdurabilir. Kliması kavurucu yaz sıcaklarında bile arabanın içini buz gibi yapar. Altı yere yakın olduğu için köy yollarında dikkatli kullanmak gerekiyor.

Kia Cerato İçinden Bir Görüntü

Kia Cerato 1 (2004-2010) Alınır Mı?

Evet Kia Cerato tutulmayan bir otomobil. Ancak aynı model c segmenti sedan otomobiller arasında en kalitelilerinden bir tanesi. Bugün aynı model bir corolla veya focus almaya kalksanız neredeyse iki katı para isterler ama Cerato’nun bunlardan aşağı kalır bir yanı yok. Yedek parça sorunu kesinlikle yoktur. Biz 10 yıl boyunca kullandık bir kere bile arıza çıkartmadı. Bana soracak olursanız temiz kullanılmış bir tanesi alınıp sorunsuzca kullanılabilir.

Metin Ustaoğlu

İTÜ makine mühendisliği bölümü mezunuyum. 1988 yılında Erzurumda doğdum. Şu anda İstanbul'da kurumsal bir firmada otomotiv danışmanı olarak çalışıyorum.Son yıllarda işim dolayısı ile birçok araba kullanma ve test etme şansım oldu. Çocukluğumdan beri arabalara olan hayranlığım ile geliştirdiğim bilgi birikimimi otobilgisi.com'da sizlerle paylaşıyorum.

Bir Yorum

  1. İyi geceler arac alacam 2009 model 1.5 dizel var ex paket252 binde nasıldır kılometre idealmi alınırmı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu