1. Nesil Mazda 3 (2003-2009) Nasıl Araba, Alınır Mı? İnceleme ve Kullanıcı Yorumları

Ülkemizde çok fazla tutulmayan bir marka olan Mazda’nın 3 modelinin ilki olan Mazda 3, 1. kasa nasıl bir araba, alınır mı sorularına yanıt arayacağız. Ayrıca Mazda 3 inceleme, test sürüşü ve kullanıcı yorumuna yer vereceğiz.

Mazda’nın Dünyanın en sağlam otomobil üreticilerinden bir tanesi olduğu kabul görür. 90’lı yıllar ve 2000’li yılların başında C segmentinde 323 modeli ile yoluna devam eden Mazda, 2003 yılında yeni aracı olan Mazda 3’ü tanıttı. 1. nesil Mazda 3’ü 2006 yılında makyajlamış 2009 yılında ise üretmini durdurarak 2. nesil Mazda 3’ler piyasaya sürülmüştür.

Mazda 3 (2003-2009) Nasıl Bir Araba?

C segmentinde gerçekten çok kaliteli bir otomobil olan Mazda 3, ülkemizde çok fazla tutulmamasına rağmen Amerika ve Japonya’da en çok tercih edilen modellerden bir tanesidir. C segmentinde yer alan model sedan, hatchback ve station wagon kasa tipleri ile satılmıştır. Base, Comfort, Dynamic, High, Mid, Sport CE, Sport Comfort, Sport Dynamic ve Touring donanım paketleri ile satılmıştır. Dynamic en çok tutulan paketi olup “ABS, ESP, 6 hava yastığı, dijital klima, hız sabitleyici, yol bilgisayarı, elektrikli camlar ve aynalar” gibi pek çok özelliğe sahiptir. 1. nesil Mazda 3 gerçekten çok sağlam bir kaportaya sahiptir. Mazda 3’ün motor teknik özelliği ise şu şekilde;

1.6 Benzinli : Dünyanın en sağlam benzinli motorlarından bir tanesidir. Zaten Mazda 3’te en çok tutulan motor seçeneğidir. 105 beygir ve 145 Nm tork güç üretmektedir. LPG ile tam uyumlu bir motor olup, şehir içinde 9, şehir dışında 5.5 litre yakıt tüketmektedir.

1. Nesil Mazda 3’te çok sağlam ve performanslı 4 ileri otomatik şanzımanın yanı sıra 5 ileri manuel vites seçenekleri bulunmaktadır.

1. Nesil Mazda 3 yandan görünümü

1. Nesil Mazda 3 (2003-2009) Kullanıcı Yorumu

Elimde aslında çok para yokken kaliteli ve sağlam bir otomobil alabilmek için araştırmalarda bulunuyordum. Bende sağlamlığını bildiğim 2006 model bir Mazda 3 aldım ve 5 yıldan bu yana kullanıyorum. Gerçekten parasına göre alınabilecek en iyi otomobil bence. İlk önce içinden başlayacak olursak ön göğüs ve kapı içleri gibi yerlerde sert bir kaliteli malzeme kullanılmıştır. İçerisinde Japon sadeliğini hemen hissediyorsunuz. Ön tarafının genişliği güzeldir. Ön camının görüş açısı çok büyüktür ve yolun her tarafına hâkim olmanızı sağlıyor. Arka diz mesafesi çoğu c segmenti otomobile göre daha geniştir. 3 kişi rahatlıkla sığabiliyor. Motor performansı ise harikadır. Motoru çalıştığı zaman içeriye hiç motor sesi duyulmaz. Donanım olarak ta tatmin edicidir. Mazda 3’te kullanılan ses sistemini kalitesi muhteşem. Motorunun şehir içi ara hızlanmalarda güzel performansı vardır. Uzun yolda ise yol tutuşu en iyi c segmenti otomobillerden bir tanesidir. Öyle kolay kolay arkasını savurmaz. Çok defa 180-200 km/s hıza çıkmama rağmen en ufak bir güvensizlik hissi vermedi. Mazda 3’te nasıl bir fren sistemi kullandılar bilmiyorum ama arabayı hemen düz bir şekilde kısa mesafede durdurabiliyor.

1. Nesil Mazda 3 İçi

1. Nesil Mazda 3 (2003-2009) Alınır Mı?

Evet pek çok kişi Mazda Türkiye’de tutulmuyor diye uzak duruyor. Ama bence iyiki uzak duruyorlar. İkinci el piyasası zaten çok güçlü olsaydı böylesine kaliteli bir otomobile biz bu fiyatlara asla binemezdik. Yedek parçalarını bulmakta hiç sorun yok. Her yerde kolayca bulunabiliyor. Mazda’yı işini bilen ustalara teslim ederseniz ömürlük bir otomobildir. Bence temiz kullanılmış bir tanesi gönül rahatlığıyla alınabilir.

Kaynak: otobilgisi

Metin Ustaoğlu

İTÜ makine mühendisliği bölümü mezunuyum. 1988 yılında Erzurumda doğdum. Şu anda İstanbul'da kurumsal bir firmada otomotiv danışmanı olarak çalışıyorum.Son yıllarda işim dolayısı ile birçok araba kullanma ve test etme şansım oldu. Çocukluğumdan beri arabalara olan hayranlığım ile geliştirdiğim bilgi birikimimi otobilgisi.com'da sizlerle paylaşıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu