Efsane Kasa Toyota Corolla Nasıl Araba, Alınır Mı? İnceleme ve Kullanıcı Yorumları

Toyota Corolla efsanesinin ülkemizde ilk başlayan modeli olan ve satış rekorları kıran efsane kasa Toyota Corolla AE101 nasıl bir araba, alınır mı sorularına yanıt arayacağız. Ayrıca Toyota Corolla AE101 inceleme, test sürüşü ve kullanıcı yorumuna yer vereceğiz.

Toyota Corolla efsane kasa diye tabir edilen 1993 ile 1998 yılları arasında üretilen modeli olan AE101 kasa ilk olarak Japonya fabrikasında üretilmiş ve 1993 yılında Türkiye’de satışa başlamıştır. 1994 yılında Toyota, Türkiye’de fabrika kurmasının ardından üretimi Türkiye’de devam etmiştir. 1998 yılında Efsane kasa corolla üretimi durdurulmuş ve E110 kasaya geçilmiştir.

Efsane Kasa Toyota Corolla (1993 – 1998) Nasıl Bir Araba?

Gerçekten çok kaliteli bir otomobildir. Bugün bile yollarda bolca görmeniz mümkündür. Toyota bu araba için ölümsüz yakıştırmasını yapmıştır. Efsane kasa Toyota Corolla’nın GL, GLi, GLi Liftback, GLi Special, Luna, XE, XEi, XEi Family ve XEi Special donanım paketleri bulunmaktadır. XLi ve XEi paketleri en çok tutulanıdır. Özellik olarak “klima, hidrolik direksiyon, dört cam otomatiği ve elektrikli aynalar” gibi özellikler bulunmaktadır. 1998 yılında üretilenlerin bazılarında ABS fren sistemi bile mevcuttur. AE101 Corolla’da 5 ileri manuel ve 4 ileri otomatik şanzıman kullanılmıştır. Her iki şanzımanı da çok sağlamdır ve ömürlüktür.  İki farklı motor seçeneği ile satılmıştır. Motor teknik özelliklerine bakacak olursak;

1.3 Benzinli : Çok fazla tutulmayan motor seçeneğidir. Yine de çok sağlam bir motordur. 75 beygir ve 115 Nm tork güç üretmektedir. LPG ile tam uyumlu bir motordur ve şehir içinde 8.5, şehir dışında 5.5 litre yakıt tüketmektedir.

1.6 Benzinli : İki farklı güce sahip olanları vardır. 1994 yılına kadar olanları karbüratörlü ve 105 beygir gücündedir. Enjeksiyonlu olanları ise 114 beygir güç üretmektedir. Gerçekten çok sağlam ve uzun ömürlü bir motordur. Bakımları aksatılmazsa 1 milyon kilometreye kadar gidebilir. Şehir içinde 9.5, şehir dışında 6 litre yakıt tüketmektedir. LPG ile uyumlu bir motordur.

Efsane kasa Toyota Corolla genelde sedan kasa olarak satılmış olsa da station wagon kasa tipine sahip olanları da vardır.

Efsane Kasa Toyota Corolla AE101 (1993 – 1998) Kullanıcı Yorumu

Bu arabadan 5 yıl boyunca kullandım ve hayatımda bu kadar sağlam başka bir arabaya rastlamadım. Zannediyorum motoru en az yağ seviyesi ile en çok çalışabilen bir motor. Neyse bundan ilerleyen kısımlarda bahsedeceğim. Öncelikle anlatmaya içinden başlayalım. Ön göğüs ve kapı içlerinde yumuşak kaliteli bir kaplama malzemesi kullanılmıştır ve en ufak bir çatlama ve solma dahi olmuyor. İçi oldukça geniştir. Arka tarafına 3 kişi rahatlıkla oturabilir. Bu araba tamamen bir şehir yani asfalt arabasıdır. Çünkü altı yere çok yakındır ve köy yollarında falan giderken altı yere sürtüyor. Biraz yüksek kasislerden geçerken bile çok dikkatli olmak gerekiyor. Ancak yere yakın ve geniş bir otomobil olduğu için muhteşem bir yol tutuşu var. Nice sert virajlarda bile arkasını hiç savurmuyor.  Bagajı gayet geniştir. Ses yalıtımı çok başarılı değildir. Özellikle motor sesini içeriye çok fazla alıyor. Frenleri gayet güçlüdür ve arabayı kısa mesafede durdurabilir. Klimalı olanlarının kliması arabanın içini buz gibi yapabilir. Diğer bir eksi yönü ise direksiyonun turunun az olmasıdır.

Efsane Kasa Toyota Corolla (1993 – 1998) Alınır Mı?

Evet bu araba için Türkiye’de boşuna efsane kasa demiyorlar. Çünkü gerçekten efsane olmuştur. Üretiminin üstünden 25 yıla yakın bir zaman geçmesine rağmen hala bazı kişiler için üretilmiş en iyi otomobillerden bir tanesi olarak görülür. Bence de öyle bir otomobildir. 5 yıl kullandım ve bir defa bile arıza açmadı. Tam bir sorunsuzluk abidesi otomobildir. Yedek parçaları piyasada bolca mevcuttur ve bulunabilir. İkinci eli çok hızlıdır. Ancak ikinci el fiyatları bir üst kasasından pahalıdır. Temiz bir tanesi gönül rahatlığıyla alınabilir.

Kaynak: otobilgisi

Metin Ustaoğlu

İTÜ makine mühendisliği bölümü mezunuyum. 1988 yılında Erzurumda doğdum. Şu anda İstanbul'da kurumsal bir firmada otomotiv danışmanı olarak çalışıyorum.Son yıllarda işim dolayısı ile birçok araba kullanma ve test etme şansım oldu. Çocukluğumdan beri arabalara olan hayranlığım ile geliştirdiğim bilgi birikimimi otobilgisi.com'da sizlerle paylaşıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu