Audi A3 1. Nesil (1996-2003) Nasıl Araba, Alınır Mı? İnceleme ve Kullanıcı Yorumları

Audi’nin d segmenti otomobili olan ve ülkemizde de çok sevilen modellerden bir tanesi olan A3’ün ilk serisi yani 1. nesli nasıl bir araba, alınır mı sorularına yanıt arayacağız. Ayrıca Audi A3 1. nesil inceleme, test sürüşü ve kullanıcı yorumuna yer vereceğiz.

Alman Premium otomobil üreticisi Audi, daha önce 80 serisi ile bu segmentte yer alıyordu. Ancak eskiyen tasarımı nedeniyle artık yeni bir modele geçmek için 1995, Berlin otomobil fuarında A3’ü tanıttı. 1996 yılında tüm Dünya ile birlikte Türkiye’de de satışa sundu. 2000 yılında makyajlı kasaları üretilmeye başlandıktan sonra 2003 yılında 2 nesil A3’ler piyasaya çıktı.

Audi A3 1. Nesil (1996-2003) Nasıl Bir Araba?

Audi A3, premium bir otomobildir. Golf ile aynı platform üzerinde üretilmesine rağmen kalite olarak çok daha ileridedir. Ambition, Ambiente ve Attraction donanım paketleri bulunmaktadır. ABS, dijital klima, sürücü ve yolcu hava yastığı, yol bilgisayarı, elektrikli camlar ve aynalar, ayarlanabilir direksiyon” gibi özelliklere sahiptir. Ayrıca 1. nesil A3’te 4 ileri otomatik ve 5 ileri manuel şanzıman seçenekleri bulunmaktadır. 5 kapılı hatchback ve 3 kapılı sportback kasa tipleri mevcuttur. Motor teknik özellikleri şu şekilde;

Audi A3 Birinci Nesil Arkadan Görünüşü

1.6 Benzinli : Volkswagen grubunun en çok kullandığı motordur. Halk arasında Hitler motor olarak bilinir. En çok tutulan motor seçeneğidir. LPG ile uyumlu olup, 102 beygir ve 148 Nm tork güç üretmektedir. 4 silindirli ve enjeksiyonlu olan bu motor şehir içinde 9.6, şehir dışında 5.3 litre yakıt tüketmektedir. En çok tutulan motor seçeneğidir.

1.8 Benzinli : Atmosferik olan bu motor baya bir tutulmuştur. 125 beygir ve 173 Nm tork güç üretmektedir. LPG ile uyumlu bir motordur. Şehir içinde 11, şehir dışında 6.5 litre yakıt tüketmektedir. Performans olarak tatmin edicidir. Eğer benzinli olanını alacaksanız bu motora sahip olanını almanızı tavsiye ederim.

1.8 T : Yine Volkswagen grubunun çok aracında kullandığı bir motordur. Hatta bu motorlar sökülüp Tofaşlara bile takılmaktadır. 150 beygir ve 210 Nm tork gibi zamanına göre muazzam bir güç üretmektedir. Oldukça performanslı bir motor olup şehir içinde 11, şehir dışında 6.5 litre yakıt tüketmektedir.

1.9 TDI : Turbo dizel teknolojisinin ilk öncüllerinden olan bu motor 110 beygir ve 235 Nm tork güç üretmektedir. O zamanlar otomobillerde dizel motorlar çok tercih edilmediğinden az sayıda satılmıştır. Şehir içinde 6.5, şehir dışında 4 litre yakıt tüketmektedir.

Audi A3 1. Nesil (1996-2003) Kullanıcı Yorumu

1999 model bir Audi A3 sahibiyim. Bu arabanın aynı model Golf’ten daha ucuz olmasını gerçekten anlayamıyorum. Her açıdan çok kaliteli bir otomobil olmasına rağmen piyasada tutulmadığı için çok ucuzdur. Neyse öncelikle anlatmaya içinden başlayım. Hani Volkswagen’in o tok kapı hissi var ya. İlk örneklerini bu arabada görebilirsiniz. İçine oturduğunuzda muhteşem bir güvenlik hissi veriyor. Sanki içindeyken hiçbir şey olmayacakmış gibi hissediyorsunuz. Ön göğüs ve kapı içlerinde gayet kaliteli bir malzeme kullanılmıştır. Öyle zamanla çatlama ve solma gibi şeyler asla olmuyor. Üretiminin üstünden neredeyse 25 yıl geçmesine rağmen koltuklarında en ufak bir ezilme dahi yok. Sünger kalitesi çok güzel. Ancak bana göre tek kötü yanı 1.6 motorunun performanssız olmasıdır. Şehir içinde hele bir de LPG varsa çok fazla bayılıyor. İvmelenirken zorluk yaşıyorsunuz. Bu sebeple sürekli düşük vites yüksek devirde kullanmak zorunda kalıyorsunuz. İçinin genişliği güzeldir. Mesela ön koltukları kendi boyuma göre ayarladığımda ki benim boyum 1.80 cm, arka diz mesafesi gayet yeterli seviyede kalıyor. Bagaj hacmi her hatchback otomobilde olduğu gibi çok geniş değildir. Uzun yol ve yüksek hızlarda gayet oturaklıdır. Mesela 160 – 170 km/s hızla hiç zorlanmadan rahatlıkla gidebiliyorsunuz. Yol tutuşu mükemmel derecede güzeldir. Nice sert virajlara yüksek hızlarda girebiliyorsunuz. Amortisörleri sert olduğu için çukurlardan geçerken baya bir ses çıkartıyor. Yolda giderken motor ve yol sesini içeriye çok fazla almıyor. Ses yalıtımı gayet başarılıdır.

Audi A3 1. Nesil (1996-2003) Alınır Mı?

Şimdi sizin aklınızdaki ilk soru yedek parçaları bulunuyor mu olacaktır. Evet kolaylıkla bulabiliyorsunuz. Zaten motor ve mekanik aksam parçaları Volkswagen grubunun diğer otomobilleriyle aynı. Bu sebeple ne aradığınızı bilirseniz, parça bulmakta zorlanmazsınız. Ancak kaporta ve aksesuar aksamının parçaları için çok yüksek fiyatlar istiyorlar. İkinci eli öyle çok güçlü değildir. Ancak bence tutulmayan bir araba olması az para ile kaliteli bir otomobile binmemize olanak sağlıyor. Ayrıca şunu belirtmeden geçmeyim. Artık biraz yaşlandıkları için ufak tefek elektrik arızaları insanı biraz bıktırıyor. Almadan önce temiz kullanılmış bir tanesini almaya özen gösterin. Çünkü bu arabalar gençlerin elinde çok hor kullanıldılar.

Kaynak: otobilgisi

Metin Ustaoğlu

İTÜ makine mühendisliği bölümü mezunuyum. 1988 yılında Erzurumda doğdum. Şu anda İstanbul'da kurumsal bir firmada otomotiv danışmanı olarak çalışıyorum.Son yıllarda işim dolayısı ile birçok araba kullanma ve test etme şansım oldu. Çocukluğumdan beri arabalara olan hayranlığım ile geliştirdiğim bilgi birikimimi otobilgisi.com'da sizlerle paylaşıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu