Citroen C-Elysee Nasıl Araba, Alınır Mı? İnceleme ve Kullanıcı Yorumları

Citroen’in ülkemizde en çok satılan modeli olan ve hala daha günümüzde sıfır olarak satılmaya devam eden C-Elysee nasıl bir araba, alınır mı sorularına yanıt arayacağız. Ayrıca Citroen C-Elysee inceleme, test sürüşü ve kullanıcı yorumuna yer vereceğiz.

2012 yılına gelindiğinde pek çok marka ucuz ama geniş otomobiller üretmeye başlamıştı. Buradaki amaç herkesin sıfır otomobil sahibi olmasını sağlamaktı. Bu sebeple Renault yeni Clio Symbol’ü, Skoda Rapid’i ve Citroen’in kardeşi Peugeot 301 modelini piyasaya sürmüştü. Citroen’de C-elysee modeli ile bu pazarda yer almaya başlamıştı. C-Elysee ilk olarak 2012 yılında üretilmeye başlamış ve günümüzde hala daha sıfır olarak üretilen bir modeldir.

Citroen C-Elysee Nasıl Bir Araba?

Ucuz otomobiller sınıfında yer alan C-Elysee o kadar kaliteli bir araba değildir. Zaten üretim amacı da kaliteden ziyade herkesin sıfır otomobil sahibi olabilmesini sağlamaktır. B segmenti bir araç olarak geçmesine rağmen çoğu C segmenti otomobilden daha büyük boyutlara sahiptir. Bu sebeple B+ sınıfı olarak geçmektedir. C-Elysee’yi en çok tercih edenler şirketlerdir. Attraction, Confort, Exclusive, Feel, Live ve Shine donanım paketleri vardır. En full paketinde “ABS, ESP, sürücü ve yolcu hava yastığı, dijital klima, elektrikli dört cam, yol bilgisayarı ve hız sabitleyici” gibi özellikler bulunmaktadır. VTİ motorlar ile çok az sayıda da olsa otomatik şanzımanlı olanları satılmıştır. Ancak C-Elysee genel olarak 5 ileri manuel vites ile satılmıştır. C-Elysee’nin bagaj hacmi 506 litre ile sınıfının en genişlerinden bir tanesidir. Motor teknik özellikleri ise şu şekilde;

1.2 : 2018 – 2019 yılları arasında satılmıştır. 3 silindirli olan bu motor 82 beygir ve 117 Nm tork güç üretmektedir. Yakıt olarak en ekonomik benzinli motorlardan bir tanesidir. Puretech teknolojisinin kullandığı bu motor şehir içinde 6, şehir dışında 4.3 litre yakıt tüketmektedir.

1.5 BlueHDI : 2019 yılından itibaren satılmaya başlanan dünyanın en sağlam ve ekonomik dizel motorlarından bir tanesidir. Bu motorlar ile C-Elysee’ye 6 ileri manuel şanzıman seçeneği eklenmiştir. 100 beygir ve 250 Nm tork güç üretmekte olup, şehir içinde 4.8, şehir dışında 3.4 litre yakıt tüketmektedir.

1.6 HDI : 2015 – 2018 yılları arasında satılmış bir motordur. 92 beygir ve 230 Nm tork güç üretmektedir. Şehir içinde 5, şehir dışında 3.9 litre yakıt tüketimi vardır.

1.2 VTi : 2013 – 2016 yılları arasında satılmış 3 silindirli bir motordur. 82 beygir ve 117 Nm tork güç üretmektedir. Şehir içinde 5, şehir dışında 4 litre yakıt tüketmektedir. Çok fazla tutulmamıştır.

1.6 HDi : C-Elysee’nin en çok tutulan motor seçeneğidir. 2012 – 2018 yılları arasında satılmıştır. 92 beygir ve 230 Nm tork güç üretmektedir. Oldukça sağlam ve ekonomik bir motordur. Şehir içinde 4.9, şehir dışında 3.9 litre yakıt tüketmektedir.

1.6 VTi : En az tutulan motorlusu bunlardır. 115 beygir ve 150 Nm tork güç üretmektedir. LPG ile uyumlu bir motordur. Şehir içinde 8.7, şehir dışında 5.1 litre yakıt tüketmektedir.

Citroen C-Elysee Kullanıcı Yorumu

Bende bu arabayı almadan önce herkes şöyle kötü böyle kötü diye söyleyip duruyorlardı. Ancak 2017 yılında sıfır bir tanesini aldım ve hala daha kullanıyorum. Öncelikle size kötü yönlerini anlatmaya başlayım. İçerisinde kullanılan malzeme kalitesi hiç değildir. Ön göğüs ve kapı içlerinde oyuncak plastiği gibi kalitesiz bir sert plastik malzeme kullanılmıştır. Ucuz olsun diye her şeyden kaçınılmıştır. Cam açma düğmeleri bile ortada yer almaktadır. Koltuklarının sünger kalitesi çok iyi değildir. Ayrıca döşemelerde kullanılan kumaş yazın acayip terletiyor. Yol tutuşu öyle çok iyi sayılmaz. Virajlara girerken dikkatli olmakta fayda var. Süspansiyonlarının yumuşak olması sebebiyle arkaya iki kişi bile otursa arkası yere iniyor. Bu da hoş bir görüntü çıkartmıyor. Motor ve yol sesini içeriye alır. Bu sebeple ses yalıtımının iyi olduğunu söyleyemeyiz.

Ancak birde iyi yönleri var ki bence bu arabanın alınması için yeterde artar bile. Öncelikle ne kadar kalitesiz malzeme kullanılmış olursa olsun motoru oldukça sağlamdır ve kolay kolay arıza vermez. Ayrıca yakıt olarak çok ekonomiktir. Yayla gibi geniş bir içi vardır. Ön koltuğu en arkaya kadar ittirseniz bile arka diz mesafesi hala daha kalır. Ben bagajına iki bebek arabası ve bavulları atıp tatile gidiyorum. Şehir içinde bir depo mazot alıyorum yaklaşık bin kilometre yol yapıyor. Motor performansı ise çok güzel. Basınca gitmem demeyen bir motora sahiptir. Şehir içinde ara hızlanmalarda olsun, yokuşlarda kalkışlarda ivmelenmesi olsun gaza basınca sizi koltuğa yapıştırır. Ayrıca çok hızlı bir motordur. Ben otobanda bir keresinde zorlanmadan 200 km/s hıza kadar çıktım. Ama C-Elysee öyle yüksek hızların arabası değildir.

Citroen C-Elysee İçinden Bir Görüntü

Citroen C-Elysee Alınır Mı?

Evet buraya kadar araba hakkında bildiğim her şeyini anlatmaya çalıştım. Bu arabayı alacaksanız beklentinizin çok yüksek olmaması gerekiyor. Sonuçta ucuz bir otomobil olduğunu unutmayın. Eğer ikinci el alacaksanız geçmişini bildiğiniz bir tanesini alın. Çünkü bu arabalar en çok şirketler tarafından tercih edildiler ve şirket çalışanları kendi malı olmadığı için en sağlam arabanın bile suyunu çıkartır. Galerilerde şirketlerden ucuza alıp bu arabaları sahibindenmiş gibi satmaya kalkarlar. Özellikle C-Elysee gibi arabaları alacaksanız sahibinden almaya özen gösterin. İkinci el piyasası hızlıdır. Yedek parçaları hem ucuzdur hem de çok kolay bulunabilir. Ülkemizin yürütme maliyeti en ucuz otomobillerinden bir tanesidir. Beklentiniz çok değil ve a noktasından b noktasına sorunsuz bir şekilde gitmek istiyorsanız C-Elysee kesinlikle alınabilecek bir otomobildir.

Kaynak: otobilgisi

Metin Ustaoğlu

İTÜ makine mühendisliği bölümü mezunuyum. 1988 yılında Erzurumda doğdum. Şu anda İstanbul'da kurumsal bir firmada otomotiv danışmanı olarak çalışıyorum.Son yıllarda işim dolayısı ile birçok araba kullanma ve test etme şansım oldu. Çocukluğumdan beri arabalara olan hayranlığım ile geliştirdiğim bilgi birikimimi otobilgisi.com'da sizlerle paylaşıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu