Kızdırma Bujisi Değişimi Ne Kadar? Fiyatı ve İşçilik Ücreti

Dizel motorlu araçlarda bulunan kızdırma bujisi diğer adıyla ısıtma bujisi ne kadara değişir? Kızdırma bujisi fiyatları ne kadardır? Kızdırma bujisi değişimi işçilik ücreti ne kadar tutar? Kızdırma bujisi değişimi ne kadar sürer? İşte 2022 yılı için kızdırma bujisi değişimi maliyeti hakkında bilgi vereceğiz.

Dizel motorlu araçların çalışması benzinli motorlara göre biraz daha farklıdır. Sürücü motoru çalıştırmak için sürücü önce kontağı çevirir ve ısıtma bujisi ışığının sönmesini bekler. Işık söndükten sonra sürücü aracın motorunu çalıştırır. İşte o sıtma bujisi işareti sönene kadar geçen sürede motor içerisindeki hava sıkıştırılır. Sıkışan hava ısınır, bu sırada kızdırma bujilerine elektrik gider ve havayı daha çok ısıtır. Yakıt püskürtüldüğü zaman ısınan havayla temas eder ve tutuşur. Böylelikle aracınızın motoru çalışmış olacaktır.

Bir dizel motorun kızdırma bujileri sadece motor ilk çalıştığı sırada görev yaparlar. Motor çalıştıktan sonra ısıtma bujileri devreden çıkar ve motor kendi kendine bir döngüyle çalışır.

Motor üstünde silindir başına bir tane kızdırma bujisi bulunmaktadır. Eğer arıza yaparsa veya tamamen çalışmayı durdurursa o silindir çalışmayacak veya aracınızda bir takım sorunlara neden olacaktır. Kızdırma bujisi arızası belirtiler

  • Motorun sabahları zor çalışması
  • Egzozdan zengin karışım nedeniyle siyah duman çıkması
  • Yakıt tüketiminin artması
  • Motorun normalden daha sesli çalışması
  • Motor çekişinde ve performansında düşme

şeyler olacaktır. Eğer bu saydıklarımızdan birisi veya bir kaçı varsa aracınızın kızdırma bujilerini değiştirmenin zamanı gelmiştir demektir.

Kızdırma Bujisi Ne Kadara Değişir?

Isıtma bujileri tamir edilemeyen ucuz parçalardır. Arıza yaptıkları zaman değiştirilmesi gerekir. Kızdırma bujileri kaç km’de bir değişir diye soracak olursak, bir dizel motorda en fazla 50 bin kilometrede bir değiştirilmesi önerilmektedir. Kızdırma bujisini değiştirmek en fazla yarım saat bir süre içerisinde hallolacaktır. Kızdırma bujisi fiyatları çok değişkenlik göstermektedir. Örneğin bir Renault dCi veya Ford dizel motorunun kızdırma bujileri fiyatları 2022 yılı için tane başına 35 ile 150 lira arasında bir paraya satılmaktadır. Bu fiyat bujilerin kalitesine göre değişmektedir. Yine 2022 yılı için sanayide 75 – 100 lira işçilik ücreti karşılığında kızdırma bujilerini değiştirebilirsiniz. Kısaca kızdırma bujilerinden dört tanesini değiştirmenin maliyeti 2022 yılı içi 250 ile 700 lira arasında bir para tutacaktır.

Metin Ustaoğlu

İTÜ makine mühendisliği bölümü mezunuyum. 1988 yılında Erzurumda doğdum. Şu anda İstanbul'da kurumsal bir firmada otomotiv danışmanı olarak çalışıyorum.Son yıllarda işim dolayısı ile birçok araba kullanma ve test etme şansım oldu. Çocukluğumdan beri arabalara olan hayranlığım ile geliştirdiğim bilgi birikimimi otobilgisi.com'da sizlerle paylaşıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu