EGR Soğutucu Değişimi Ne Kadar? Fiyatı ve İşçilik Ücreti

Dizel otomobillerin bir çoğunda EGR valfi bulunmaktadır. Bu valfe bağlı olan bir soğutucu vardır. Bu yazımızda EGR soğutucu ne kadara değişir? EGR soğutucu fiyatı ne kadar? EGR soğutucu değişimi işçilik ücreti ne kadar? Kısaca 2022 yılı için EGR soğutucu değişimi maliyeti hakkında bilgi vereceğiz.

Dizel motorlu araçlarda EGR valfi denilen bir parça vardır. EGR valfi egzoz gazı devirdaimi olarak bilinir. EGR valfinin görevi aslında çok önemli. Dizel motorlu araçta yakıt/hava karışımı yandıktan sonra çıkan gaz egzozdan atılmak üzere egzoz manifolduna gönderilir. Ancak bu gazın içinde yanmamış yakıtın gazı bulunmaktadır. EGR valfi egzoz gazının yakılması için tekrar motora gönderen parçadır. Böylelikle aracın emisyon değerleri düşerken, yakıt tüketimi de azalmaktadır. Egzoz gazı çok sıcak olduğu için EGR’ye zarar verebilir. Bu sebeple soğutucuya ihtiyaç vardır. İşte burada EGR soğutucu devreye girer.

Egzoz gazının sıcaklığı çok yüksek olduğu için mutlaka soğutulması gereklidir. Bu işlem için EGR soğutucu adı verilen bir parça vardır. Egzoz gazı motora gönderilmeden önce soğutucudan geçer ve belirli bir sıcaklığa indirilir. Soğuyan egzoz gazı molekülleri daralır. Böylelikle daha çabuk yanarken, EGR’nin yapısına da zarar vermez. EGR soğutucuya, motor soğutma suyunda bir hortum gider ve bu sayede soğutma işlemini tamamlar.

EGR valfi iptal edilirken EGR soğutucu da iptal edilir. Ancak biz böyle bir şeyi asla önermiyoruz. Hem aracınızın motor sağlığı hem de çevreye olan zararları sebebiyle çok tehlikelidir. EGR soğutucu egzoz gazının motora daha serin bir şekilde gitmesini sağlar. EGR soğutucu arızası nasıl anlaşılır diye soracak olursak;

EGR Soğutucu Arızası Belirtileri

  • Arabanın altında su damlaması
  • Egzozdan siyah duman çıkması
  • Yakıt tüketiminin artması
  • Motorun teklemesi
  • Rölantide dalgalanma
  • Motor arıza lambasının yanması

EGR Soğutucu Ne Kadara Değişir?

EGR soğutucunun değiştirilmesine karar verildiğinde ustanız yaklaşık 4-5 saatlik bir süre içerisinde soğutucuyu değiştirecektir. EGR soğutucu fiyatı ortalama 1.000 ile 1.500 lira arasında değişmektedir. EGR soğutucu değişimi için işçilik ücreti ise 500 lira alınmaktadır. Kısaca EGR soğutucu değiştirmenin 2022 yılı için maliyeti 1.500 ile 2 bin lira arasında değişecektir.

otobilgisi

Metin Ustaoğlu

İTÜ makine mühendisliği bölümü mezunuyum. 1988 yılında Erzurumda doğdum. Şu anda İstanbul'da kurumsal bir firmada otomotiv danışmanı olarak çalışıyorum.Son yıllarda işim dolayısı ile birçok araba kullanma ve test etme şansım oldu. Çocukluğumdan beri arabalara olan hayranlığım ile geliştirdiğim bilgi birikimimi otobilgisi.com'da sizlerle paylaşıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu