Klima Radyatörü (Eveporatör) Tamiri ve Değişimi Ne Kadar? Fiyatı ve İşçilik Ücreti

Yaklaşık 30 yıldan bu yana üretilen araçlarda klima sistemi bulunmaktadır. Klima sisteminin en önemli parçalarından bir tanesi olan klima radyatörü diğer adıyla evaporatör ne kadara tamir edilir. Klima radyatörü fiyatı ne kadardır? Klima radyatörü tamiri ve değişimi işçilik ücreti ne kadar? Kısaca klima radyatörünü değiştirme veya tamir ettirmenin 2022 yılı için maliyeti hakkında bilgi vereceğiz.

Klima günümüzde her otomobilde standart olarak bulunan bir donanımdır. Görevi çok basittir. Sıcak havalarda arabanın içini soğutmaktır. 30 yıldan bu yana her marka araçlarında klima sistemine yer vermektedir. Klima sisteminin parçaları kompresör, klima gazı, klima radyatörü yani diğer adıyla evaporatör ve diğer bileşenlerden oluşmaktadır.

Evaporatörün görevi çok basittir. Sürücü klimayı aktif hale getirdiğinde kompresör klima gazını sıkıştırır ve buraya gönderir. Evaporatöre giren klima gazı akışkan halden gaz haline geçer. Tepkimeye uğrayan gaz soğur ve bu soğukluk aracın içine gönderilir. Evaporatör, alüminyum veya bakır alaşımdan yapılmış ince kanalları bulunan bir parçadır. Klima radyatörünün hemen önünde bir fan bulunmaktadır ve bu fan sayesinde evaporatör sürekli olarak soğuk halde tutulur.

Klima Radyatörü (Evaporatör) Arızası Belirtileri

Klima sisteminin en önemli parçalarından bir tanesidir. Sıkıştırma burada yapıldığı için arıza yapması durumunda klima sisteminde ciddi sorunlar meydana gelir.

  • Klima çalışmaz ve devreye girmez
  • Motor arıza lambası yanar
  • Klima gazı sürekli eksilir
  • Klima fanı çalışmaz

Gördüğünüz üzere klima radyatörü arızalanırsa aracınızın kliması asla çalışmayacaktır. Çünkü soğutması için gerekli sıkıştırma basıncı oluşmayacaktır. Evaporatör arızasının en büyük nedenleri arasında delinip sızdırması gelir. Bu da klima gazının eksilmesine neden olur. Eğer klimanın tekrardan çalışmasını istiyorsanız bu radyatörü ya tamir ettirmeli ya da değiştirmelisiniz.

Klima Radyatörü (Evaporatör) Ne Kadara Tamir Edilir veya Değiştirilir?

Eğer klima radyatörü delindiyse veya bir şekilde arıza çıkarttıysa bir oto radyatörcüye gitmeniz gerekir. Usta öncelikle su radyatörünü söker. Çünkü klima radyatörü onun arkasında yer alır. Ardından Evaporatöre basınçlı hava verir ve kaçağı tespit etmeye çalışır. Eğer tıkalı ise temizleyerek kanallarının açılmasını sağlar. Kaçak varsa kaynatarak lehimler ve yeniden yerine takar. Evaporatör tamiri fiyatı 250 lira civarındadır. Ayrıca 150 lira klima gazı için verirsiniz 350 lira civarında bir para tutar. Ancak klima radyatörü değişecekse bu sefer yenisini almanız gerekecektir. Klima radyatörü fiyatı 750 ile 2000 lira arasında bir paraya satılmaktadır. Sökme ve takma işlemi için 150 lira işçilik ücreti, ayrıca klima gazı basım ücreti 150 lira vereceksiniz. Kısaca klima radyatörünü tamir ettirmenin maliyeti 2022 yılı için 350 lira civarında. Değiştirmek ise 1.100 ile 2300 lira arasında bir para tutacaktır.

otobilgisi

Metin Ustaoğlu

İTÜ makine mühendisliği bölümü mezunuyum. 1988 yılında Erzurumda doğdum. Şu anda İstanbul'da kurumsal bir firmada otomotiv danışmanı olarak çalışıyorum.Son yıllarda işim dolayısı ile birçok araba kullanma ve test etme şansım oldu. Çocukluğumdan beri arabalara olan hayranlığım ile geliştirdiğim bilgi birikimimi otobilgisi.com'da sizlerle paylaşıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu