Silecek Kolu Değişimi Ne Kadar? Fiyatı ve İşçilik Ücreti

Her otomobilde bulunan silecekler bir kola bağlıdır. Peki ya silecek kolu nasıl sökülür ve nasıl değiştirilir? Silecek kolu ne kadara değiştirilir? Silecek kolu fiyatı ne kadar? Silecek kolu değişimi işçilik ücreti ne kadar? Kısaca 2022 yılı için silecek kolu değişimi maliyeti hakkında bilgi vereceğiz.

Otomobillerin üretilmeye başlamasının üstünden yaklaşık 150 yıl geçti. Bu süre boyunca otomobillerde mutlaka bir silecek sistemi mevcuttu. Silecek kolu ise en pahalısından en ucuzuna kadar hemen her otomobilde aynıdır. Teknolojisi tüm arabalarda aynı olan bir şeydir. Bunun sebebi çok basittir. Çünkü demirden bir çubuk olup görevi silecekleri cama sürtmektir. Silecek kolu, cam sileceklerinin doğru çalışması için önemli görev üstlenir. Sürekli olarak cama yapışık ve baskı uygular bir halde kalması gerekmektedir. Eğer bu baskıyı sağlayamazsa silecekler camı tam silemez. Bu baskıyı sağlayan parça ise silecek kolunun içinde bulunan bir yaydır. Bu yay kolu sürekli olarak cama ittirir ve sileceklerin camda baskı uygular halde yapışış olmasını sağlamaktır.

Cam kolu arızasının belirtisi çok basittir. Aracınızın sileceklerini değiştirmenize rağmen tam silmiyorsa bilin ki silecek kolları işlevini yitirmiştir. Ayrıca arızalı silecek kolu camların çizilmesine neden olabilir. Silecek kolu ne zaman kaç km’de değiştirilir diye soracak olursak. Silecek kolunun ömrü 2 yıl ya da 50 bin kilometredir. Bu süreden sonra değiştirilmesi gerekir. Ancak Karadeniz bölgesi gibi daha fazla yağış alan yerlerde araçların silecekleri daha çok çalıştığından bu süre kısalacaktır.

Silecek Kolu Nasıl ve Ne Kadara Değiştirilir?

Silecek kolunu sizde rahatlıkla değiştirebilirsiniz. Öncelikle ihtiyacınız olan hemen her arabada aynı olan 13 lokmadır. Silecek kolunun bağlantı noktasındaki kapağı kaldırın ve içindeki somunu çevirerek açın. Sonrasında kolun ucundaki silecekleri  çıkartın. Ardından yeni silecek kollarını takın ve ucuna silecekleri güzelce yerleştirin.

Ancak ben bunlarla uğraşamam derseniz herhangi bir usta rahatlıkla değiştirecektir. Silecek kolu parça fiyatı en ucuz olarak bilinen Tofaş için çifti 100 liradır. Ayrıca bu fiyata sileceklerde dahildir. Takım demek sağ ve sol silecek kollarını işaret etmektedir. Ancak parçası pahalı olarak bilinen BMW’nin silecek kolu ve süpürgesi takım fiyatı 500 liradan başlamaktadır ve 2.000 liraya kadar çıkabilmektedir. Sonuç olarak 2022 yılı için silecek kolu ve süpürgesini değiştirme maliyeti işçilik ücreti dahil 120 ile 2500 lira arasında değişecektir.

otobilgisi

Metin Ustaoğlu

İTÜ makine mühendisliği bölümü mezunuyum. 1988 yılında Erzurumda doğdum. Şu anda İstanbul'da kurumsal bir firmada otomotiv danışmanı olarak çalışıyorum.Son yıllarda işim dolayısı ile birçok araba kullanma ve test etme şansım oldu. Çocukluğumdan beri arabalara olan hayranlığım ile geliştirdiğim bilgi birikimimi otobilgisi.com'da sizlerle paylaşıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu