Opel Kadett Nasıl Araba, Alınır Mı? İnceleme ve Kullanıcı Yorumları

Opel’in Astra’dan önce c segmentinde üretip sattığı modeli olan Kadett nasıl bir araba, alınır mı sorularına yanıt arayacağız. Ayrıca Opel Kadett inceleme, test sürüşü ve kullanıcı yorumuna yer vereceğiz.

O zamanlar bir Alman markası olan Opel, şimdikine nazaran çok daha kaliteli otomobiller üretiyordu. Hatta Opel için 80’li yıllarda Mercedes, BMW ayarında Premium marka adlandırılması yapılırdı. Kadett, c segmentinde Astra’dan önce üretip sattığı bir modeldir. Her ne kadar 1978 yılında üretilmeye başlamış olsa da ülkemizde satışına 1981 yılında başlanmıştır. 1984 yılında ikinci nesil makyajlı kasalara geçilmiştir. Ancak Opel Kadett, o kadar başarılı bir model olmuştur ki, çok sonraları üretilen Daewoo Nexia, Opel Kadett platformu üstüne üretilmiştir.

İlginizi çekebilir : ” Opel Vectra A Kasa Nasıl Araba

Opel Kadett Nasıl Bir Araba?

1980’li yıllarda Almanya’da yaşayan gurbetçiler, Türkiye’ye genelde Kadett ile gelirlerdi. Hatta halk arasında Almancı arabası olarak adlandırılırdı. Bunda o döneme göre üstün konforu ve dayanıklılığı en çok rolü oynamıştır. Kadett’in 3 ve 5 kapılı hatchback ve sedan kasa tipleri bulunmaktadır. Ayrıca 5 ileri manuel şanzımanın yanı sıra otomatik vitesli olanları da vardı. Donanım olarak çok bir şey yoktur. Ancak Almanya üretimlerinde hidrolik direksiyon ve klima gibi özellikler mevcuttur. Kadett motor teknik özellikleri ise şu şekilde

1.3 Benzinli : 75 beygir ve 102 Nm tork güç üreten 4 silindirli bir motordur. Şehir içinde 8.7, şehir dışında 5.3 litre yakıt tüketmektedir.

1.4 Benzinli : 54 beygir ve 108 Nm tork güç üretmektedir. LPG ile uyumlu bir motordur. Çok fazla tutulmamış bir motor seçeneğidir.

Opel Kadett Hatchback (HB)

1.6 Benzinli : En çok tutulan motor seçeneğidir. Türkiye’de en fazla bu motora sahip olanları satılmıştır. 90 beygir ve 126 Nm tork güç üretmektedir. Şehir içinde 11, şehir dışında 7 litre yakıt tüketmektedir. LPG ile uyumlu bir motordur.

1.7 D : Türkiye’de satılan ilk dizel motorlu otomobillerden bir tanesidir. Eski kara dizel olarak geçen bu motor 57 beygir ve 105 Nm tork güç üretmektedir. Şehir içinde 8.5, şehir dışında 5 litre yakıt tüketmektedir. Arkasından kapkara duman atmasıyla meşhurdur. Ayrıca çok sesli çalışmasıyla bilinir.

Opel Kadett Kullanıcı Yorumu

Aslında elimdeki para ile bir Reno 9 veya Tofaş alabilirdim. Ancak o arabaları sevmediğim için 1990 model bir Kadett aldım ve 2 yıl boyunca kullandım. Bendeki 1.6 litrelik motora sahip olanıydı. Öncelikle anlatmaya içinden başlayacak olursak gayet ferah ve geniş bir iç hacme sahiptir. Ön göğüs ve kapı içleri gibi yerlerde gayet kaliteli bir malzeme kullanılmıştır. Üretiminin üstünden 30 yıldan fazla bir zaman geçmesine rağmen çatlama ve solma gibi şeyler görülmüyor. Koltuklarında kullanılan sünger oldukça kaliteli ve rahattır. Arka diz mesafesi yeterli seviyededir. Arka koltuklarına 3 yetişkin rahatlıkla sığabiliyor. Sedan kasa olanlarının bagaj hacmi gayet büyüktür. Motor performansı öyle çok bir şey beklemeyin ama tatmin edicidir. Şehir içinde ara hızlanmalarda falan iyi iş çıkartır. Bir kaç defa uzun yola gittim ve bir sorun yaşamadım. Yol tutuşu yine yaşına ve parasına göre çok iyidir. Motor sesini Tofaş kadar olmasa da içine biraz alıyor. Yol tutuşu ise beklenenin çok üstündedir. Virajlarda bile arkasını kolay kolay savurmuyor. Frenleri güçlüdür ve arabayı kısa mesafede durdurabilir. Eğer soğutma sistemi bakımlı ise hararet nedir bilmez. Motoru da taş gibi sağlamdır.

Opel Kadett İçi

Opel Kadett Alınır Mı?

Şimdi sizin aklınızdaki ilk soru Opel Kadett’in yedek parçaları bulunuyor mu olacak. Evet motor ve mekanik aksamda sıkıntı çekmiyorsunuz. Ancak kaporta ve plastik aksam parçalarını bulmak zor olabilir. Bunun için çok defa hurdacılardan ve çıkmacılardan parça aramışlığım var. Ayrıca kaporta aksam parçalarının fiyatı pahalı. İkinci eli çok zayıftır. Ben satana kadar göbeğim çatlamıştı. Zaten internette Kadett ilanlarına bakarsanız bir çoğunun ilan süresinin dolduğundan kaldırıldığını görürsünüz. Yine de Tofaş yerine tercih edilebilecek bir seçenek olarak görülüyor.

Kaynak: otobilgisi

Metin Ustaoğlu

İTÜ makine mühendisliği bölümü mezunuyum. 1988 yılında Erzurumda doğdum. Şu anda İstanbul'da kurumsal bir firmada otomotiv danışmanı olarak çalışıyorum.Son yıllarda işim dolayısı ile birçok araba kullanma ve test etme şansım oldu. Çocukluğumdan beri arabalara olan hayranlığım ile geliştirdiğim bilgi birikimimi otobilgisi.com'da sizlerle paylaşıyorum.

4 Yorum

  1. Arkadaşlar 90 model 1.6 benzinli kadett almayı düsunuyorum mekanik aksamda parca problemi oluyormu bilen varsa yardımci olabilirmi

    1. Bende var 90 model c16nz motor kodu astra f ile aynı motor parca sorunu yok
      Mekanik motor olarak çok sağlam bir arac

  2. Bi yerde yanlışınız var kaporta plastik aksamları çok kolay bulunuyor Büyükşehirdesiniz sorun yok küçük yerdeysiniz kargoyla getiriyorsunuz

  3. Yedek olarak ucuz araba bakıyordum. Çok da bilmeden 1985 Dizel Kadett aldım. Tek kapı spor sanfooflu. Döneminin en iyi araçlarındanmış. Bugün bile çoğu araca taş çıkarır. Çok memnunum diğer yeni aracım yedek oldu desem yeridir. Çok keyifle kullanıyorum. Elbette bunda nostaljiyi sevmemin de etkisi var. 1600 cc 90 beygir. Açıklamada yazılmamış ama bu seçenek de var. Parça sorunu yok, belki sanayide bulmak zor olur ama internette tüm ihtiyaç olanları buldum. Dezavantaj olarak gürültülü çalışıyor ve klima yok. Ancak artılarının yanında bunların bir önemi yok. Tavsiye ederim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu