Üst Kapak (Silindir) Contası Değişimi Ne Kadar? Fiyatı ve Değişim İşçilik Ücreti

Üst kapak yani silindir kapak contası bir otomobilin belki de en önemli contalarından bir tanesidir. Peki ya silindir kapak contası ne kadara değişir? Üst kapak contası fiyatı ne kadardır? Üst kapak contası değişimi işçilik ücreti ne kadar? Kısaca 2022 yılı için üst kapak contası değişimi maliyeti hakkında bilgi vereceğiz.

 

Üst Kapak Contası
Üst Kapak Contası

Bir otomobilin motorunda pek çok sıvı bulunaktadır ve bunların birbirine karışmaması gerekir. Bu sızdırmazlığı sağlayan parçalara conta adı verilir. Üst kapak contası da bunlardan bir tanesidir. Ancak bir motorun en önemli contalarından bir tanesi de silindir kapak contasıdır.

Üst kapak contası ne işe yarar?

Silindir kapak contasının görevi çok önemlidir. Bunu kısaca açıklayacak olursak. Motorun içerisinde sürekli bir yanma meydana gelir. Bu yanma sonucunda ortaya çıkan sıcaklık motor soğutma sistemi tarafından soğutulur. Motor bloğu içerisinde küçük su ve yağ kanalları bulunur. Ayrıca eksantrik mili ve supaplar silindir kapağı üstünde bulunurlar. Motor bloğu silindir kapağı ve bloğun kendisi olmak üzere ikiye ayrılır. Silindir kapağı ile motor bloğu birbirine bağlı bir parçadır. İşte aradaki sızdırmazlığı sağlayan parçaya üst kapak contası adı verilir.

Üst kapak contasının bir kullanım ömrü vardır. Ayrıca motorda meydana gelen bazı sorunlar bu contanın delinmesine ve kaçırmasına neden olur. Bu da soğutma suyunun yanma odasına, motor yağının, motor suyuna karışmasına neden olur. Böylelikle aracınız conta yakmış olacaktır. Conta yanmasının en büyük sebebi arabanın motorunun hararet yapmasıdır. Çünkü yüksek sıcaklık contanın erimesine ve kaçırmasına neden olacaktır.

Üst kapak contasının yandığının belirtileri arasında en çok görülenleri; Arabanın hararet yapması, motor suyuna yağ karışması, yağ kapağında krem rengi bir köpürme, radyatör suyunun köpürmesi, motorun patlama yapması ve egzozdan beyaz duman atması gösterilebilir. Bir arabanın contası yanmış vaziyette kullanılması motorun tamamen ölmesine neden olabilir. Bu sebeple vakit kaybetmeden contanın değiştirilmesi gerekmektedir.

Üst Kapak Contası Ne Kadara Değiştirilir?

Üst kapak contasını değiştirmek uzun ve zahmetli bir iştir. Bunun için motorun üst kapağı sökülür ve ardından kapak taşlanmaya gönderilir. Ayrıca conta takımının da alınması gerekir. Üst kapak contasını değiştirmek arabanın marka ve modeline göre değişmektedir.

Örneğin parçası en ucuz olarak bildiğimiz Tofaş Şahin, Doğan, Renault 9 Broadway ve Lada Samara’nın conta takımı fiyatı 230 liradan başlamaktadır. Ancak ortalama bir otomobilin, Ford Focus, Toyota Corolla, Honda Civic, Renault Megane gibi arabaların conta takımı 400 lira civarında bir paraya satılmaktadır. Arabanın kalitesi arttıkça fiyatları da artmaktadır. Conta takımını değiştirmek ise işçilik ücreti olarak daha pahalıdır. Çünkü sökülen kapağın tornacı da taşlanması gerekir.

Supap lastikleri falan yeniden takılır. Bu işlem için tornacılar 2022 yılında 1.500 lira para istiyorlar. Ayrıca motor ustası conta değişimi için işlik ücreti olarak 1.000 lira para istemektedir.ler. Kısaca bugün en kötü bir arabanın bile conta takımını değiştirmek en az 2.500 lira paraya mal olacaktır. Ancak ortalama bir arabanın ki 5 bin lira civarına çıkacaktır. Kısaca üst kapak contasını değiştirmenin maliyeti 2022 yılı 2.500 ile 7.500 lira arasında bir para tutabilir.

Metin Ustaoğlu

İTÜ makine mühendisliği bölümü mezunuyum. 1988 yılında Erzurumda doğdum. Şu anda İstanbul'da kurumsal bir firmada otomotiv danışmanı olarak çalışıyorum.Son yıllarda işim dolayısı ile birçok araba kullanma ve test etme şansım oldu. Çocukluğumdan beri arabalara olan hayranlığım ile geliştirdiğim bilgi birikimimi otobilgisi.com'da sizlerle paylaşıyorum.

2 Yorum

  1. metin hocam bu kadar detaylı bilgi için çok teşekkürler. Gerçekten işime yaradığını söyleyebilirim. Demekki araştırmadan işe girişmek yanlış. İyiki makaleyi görmüşüm. Tekrar teşekkürler.

  2. Selamun aleyküm hayırlı geceler ustam benim araç conta yakmış ama yaptırmak için suan durumum yok benim arkadaşım var tamirci arkadaşım sen contayı al ben değişirim diyor fakat kapağı taslatamiyoruz kapağı taşlama yapmadan conta değiştirsek olurmu hocam yardımcı olursan çok sevinirim teşekkür ederim

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu