Volan (Volant) Değişimi Ne Kadar? Fiyatı ve Değişim İşçilik Ücreti

Marş sistemi bulunan araçlarda yer alan volan nedir ve ne işe yarar? Volan ne kadara değişir? Volan dişlisi fiyatı ne kadar? Volant değişimi işçilik ücreti ne kadar? Kısaca volan değişiminin 2022 yılı için maliyeti hakkında bilgi vereceğiz.

Eski filmlerde görmüşsünüzdür. Bir kişi arabanın önüne taktığı demiri çevirir ve motora ilk hareketini verdikten sonra motor kendi kendine çalışmaya başlar. İşte burada bu kişi aslında volan dişlisini çevirmektedir. Ancak günümüzde gelişen teknoloji ile birlikte marş sistemi devreye girdi. Bir anahtar yardımıyla sürücü arabasını çalıştırır. Marş sisteminin çalışma mantığı şudur. Sürücü anahtarı çevirip marşa bastığı anda marş motoru, volant dişlisini çevirmeye başlar. Volant dişlisi doğrudan krank miline bağlı olduğu için motora ilk hareketi verilmiş olur. Ayrıca araba çalıştığı süre boyunca volan dişlisi dönmeye devam eder. Çünkü ikincil bir görevi motorun ürettiği gücü bir jiroskop görevi görerek stabil hale getirmesidir.

Volan motorun normal çalışması için en önemli parçalardan bir tanesidir. Arıza yaptığı zaman pek çok belirti verecektir. Volan’ın yeri şanzıman ile motor krank mili arasındadır. Volan dişlisinin arıza yapmasının sebebi diş sıyırması, volan çatlaması veya kırılması, volan eğilmesidir. Bildiğimiz büyük bir yuvarlak dişlidir.

Volant Arızası Belirtileri

  • Sabahları motorun zor çalışması veya hiç çalışmaması
  • Marş yaparken vurma sesi gelmesi
  • Motorda titreşim olması
  • Şanzımandan ötme sesi gelmesi

gibi şeyler gösterilebilir. Ayrıca volant kırıldığı zaman yolda kalırsınız, çünkü motorun işleyişi açısından çok önemli bir parçadır.

Volan Ne Kadara Değişir?

Volan dişlisinin değiştirilmesine karar verdiğiniz zaman yenisini almak zorundasınız. Bugün bu parçanın fiyatı en ucuz araba için yani Tofaş için 1.000 liradan başlamaktadır. Bir Volkswagen, Audi ve Skoda gibi araçların volant fiyatı 3 bin liraya kadar çıkabilmektedir. Ortalama bir otomobil (Renault, Fiat, Ford, Toyota, Honda) gibi araçların volan fiyatları 2 bin ile 3 bin lira arasında bir paraya satılmaktadır. Volan değiştirmek için şanzımanın indirilmesi yani yerinden sökülmesi gerekir. Ancak dağıtılmasına gerek yoktur. Önce baskı balata yerinden çıkartılır, ardından volanı tutan vidalar sökülerek eskisi çıkartılır ve yenisi yerine takılır. Bu işlem ortalama bir günlük bir süreyi alabilir. Volan değişimi işçilik ücreti ise 1.000 lira civarında bir paraya yapılmaktadır. Kısaca volan değiştirmek 2022 yılı için 3 bin ile 5 bin lira arasında bir para tutacaktır.

Metin Ustaoğlu

İTÜ makine mühendisliği bölümü mezunuyum. 1988 yılında Erzurumda doğdum. Şu anda İstanbul'da kurumsal bir firmada otomotiv danışmanı olarak çalışıyorum.Son yıllarda işim dolayısı ile birçok araba kullanma ve test etme şansım oldu. Çocukluğumdan beri arabalara olan hayranlığım ile geliştirdiğim bilgi birikimimi otobilgisi.com'da sizlerle paylaşıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu