Hararet Müşürü Ne İşe Yarar, Değişimi Ne Kadar? Fiyatı ve İşçilik Ücreti

Motor soğutma sisteminin önemli sensörlerinden bir tanesi olan hararet müşürü nedir ve ne işe yarar? Hararet müşürü ne kadara değişir? Hararet müşürü fiyatı ne kadardır? Hararet müşürü değişimi işçilik ücreti ne kadar? Kısaca 2022 yılı için hararet müşürü değişimi maliyeti hakkında bilgi vereceğiz.

Aracınızla yolda seyir halindeyken motor içerisinde sürekli bir yanma meydana gelir. Bu yanma sonucunda ortaya bir sıcaklık çıkar ve motor soğutma sistemi tarafından soğutulur. Soğutma sisteminin en önemli parçası motor radyatör suyudur. Motorun normal çalışma sıcaklığı olan 90 derecede tutmak için aracınızın motoru sürekli olarak soğutulur.

Ancak bazı soğutma sistemi arızaları nedeniyle aracınız hararet yapabilir. Veya hararet yapmasa bile motor normal çalışma sıcaklığına çıkamayabilir. İşte sürücü motorun sıcaklığını gösterge panelinde bulunan bir ibre yardımıyla sürekli olarak kontrol eder. Hararet göstergesi, hararet müşürü adı verilen bir sensör tarafından yönlendirilir.

Hararet müşürünün görevi motorun sıcaklığını ölçerek verileri motor kontrol ünitesi (ECU) ve hararet göstergesine aktarmaktır. Kısaca hararet ibresinin yüksekliği, bu müşürün gönderdiği verilere göre belirlenir. Hararet sensörü adı da verilen bu parça arıza yaptığı zaman hararet göstergesinin yanlış göstermesine neden olabilir. Bazen aracınızda hiçbir şey yokken hararet yapıyormuş gibi ibre yükselebilir. Bazen ise hararet yapmasına rağmen ibre yükselmez ve sizde aracınızın hararet yaptığından haberiniz olamayabilir.

Hararet müşürü arızası nasıl anlaşılır diye soracak olursak, öncelikle bir motorun hararet yaptığı zaman ne gibi belirtiler verdiğini kontrol edin. Örneğin hortumlarda şişme ve sertleşme, su kaynatma ve motordan duman çıkması gibi şeyler yoksa yani motorda hararet olmamasına rağmen hararet ibresi yükseliyorsa hararet müşürü olabilir. Bu sensörün arızası çok daha pahalı tamiri olan arızalarla benzerlik göstermektedir ve sanayi ustaları bunu kötü yönde çok iyi kullanırlar.

Hararet Müşürü Yeri

Hararet Müşürü Ne Kadara Değişir?

Hararet müşürünün yeri motor bloğunun hemen üstünde yer almaktadır. Değiştirilmesi çok basit ve ucuz bir parçadır. Elinizde gerekli anahtar varsa sizde fişini çıkartıp kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Ancak daha önce bir tecrübeniz yoksa güvenilir bir ustadan yardım almanızı tavsiye ederim. Hararet müşürü fiyatı Tofaş şahin ve doğan gibi arabalar için 100 liradır. Ortalama bir otomobil (honda civic, toyota corolla, Renault Megane, Volkswagen polo, golf, jetta ve Ford Focus)için ise 150 – 200 lira arasında değişmektedir. Ustanız yarım saat kadar bir süre içerisinde müşürü kolaylıkla değiştirecektir. Sanayide hararet müşürü değişimi işçilik ücreti olarak 50 lira alınmaktadır. Kısaca aracınızın hararet müşürünü değiştirmenin 2022 yılı için maliyeti 150 – 300 lira arasında bir para tutacaktır.

Kaynak: otobilgisi

Metin Ustaoğlu

İTÜ makine mühendisliği bölümü mezunuyum. 1988 yılında Erzurumda doğdum. Şu anda İstanbul'da kurumsal bir firmada otomotiv danışmanı olarak çalışıyorum.Son yıllarda işim dolayısı ile birçok araba kullanma ve test etme şansım oldu. Çocukluğumdan beri arabalara olan hayranlığım ile geliştirdiğim bilgi birikimimi otobilgisi.com'da sizlerle paylaşıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu