Mercedes 190 E W201 Nasıl Araba, Alınır Mı? İnceleme ve Kullanıcı Yorumları

Mercedes’in 1982 ile 1993 yılları arasında üretip sattığı ve ülkemizde de sevilen bir model olan 190 E nasıl bir araba, alınır mı sorularına yanıt arayacağız. Ayrıca Mercedes 190 E inceleme, test sürüşü ve kullanıcı yorumuna yer vereceğiz.

Alman otomobil üreticisi Mercedes, tüm Dünya’da olduğu gibi ülkemizde de çok sevilen markalardan bir tanesidir. Mercedes demek lüks ve konfor demektedir. Özellikle E segmenti araçlarıyla dikkat çeken Mercedes bu lüks arabaları almaya parası yetmeyenler için daha alt sınıf araçlar üretmiştir. 190 E’de bu modellerden bir tanesidir. Her ne kadar 1982 yılında üretilmeye başlamış olsa da ülkemizde 1983 yılında satışına başlanmıştır. 1993 yılında ise satıştan kaldırılana kadar çok fazla tutulmuştur.

Mercedes 190 E W201 Nasıl Bir Araba?

Orta sınıfa hitap eden bir model olan 190 E, abisi 200 serisinin daha küçültülmüş versiyonudur. O yıllarda köşeli hatlara sahip olan Mercedes tasarımı yansıtmaktadır. Klima, hidrolik direksiyon, dört cam otomatiği, elektrikli aynalar, arka kol dayama ve sunroof” gibi temel özelliklere sahiptir. Zaten şu saydığımız özellikler bile o zamanlar Mercedes dışında pek az arabada bulunuyordu. Arkadan itişli bir aktarma sistemine sahip olan 190 E’nin 5 ileri manuel ve 4 ileri otomatik şanzımanlı vites seçenekleri vardır. Her ne kadar D segmenti olarak adlandırılsa da boyutları C segmenti araçlarla aynıdır. Motor teknik özellikleri ise şu şekilde;

1.8 Benzinli : Tutulan karbüratörlü bir motordur. 109 beygir ve 148 Nm tork güç üretmektedir. LPG ile uyumlu olup 4 silindirlidir. Şehir içinde 11.5, şehir dışında 6.8 litre yakıt tüketmektedir. 190 E’nin kasası biraz ağır olduğu için hantal kalabilir. Yine de dönemine göre çoğu arabaya taş çıkartır.

2.0 Benzinli : En çok tutulan motorlu olanı budur. 122 beygir ve 175 Nm tork güç üretmektedir. LPG ile uyumlu olup, şehir içinde 11, şehir dışında 6.5 litre yakıt tüketmektedir. Eğer bir 190 E alacaksanız mutlaka bu motora sahip bir tanesini almanızı tavsiye ederim.

2.3 Benzinli : Çok fazla tutulmayan ama güzel bir performansı olan motordur. Eğer alacaksanız ve performans istiyorsanız bu motora sahip bir 190 E almanızı tavsiye ederim. 132 beygir ve 198 Nm tork güç üretmektedir. 4 silindirli olan bu motor şehir içinde 11.5, şehir dışında 6.8 litre yakıt tüketmektedir.

2.6 Benzinli : 2.6 litre hacimli olan bu motor 6 silindirlidir. Çok fazla tutulmamaktadır. Zaten ülkemizde 6 silindirli hemen hiç bir araba tercih edilmiyor. 166 beygir ve 288 Nm tork güç üretmektedir. Şehir içinde 14.1, şehir dışında 7.7 litre yakıt tüketmektedir.

Mercedes 190 E W201 Kullanıcı Yorumu

Elimdeki parayla bir Fiat Siena falan alabilirdim ama ben daha kaliteli bir otomobile binmek istiyordum. Bende temiz bir tane kilometresi fazla olmayan 1991 model bir 190 E aldım ve 4 yıl boyunca kullandım. Öncelikle Mercedes’in çağının ne kadar olduğunu arabanın içine oturduğunuzda anlıyorsunuz. Orta sınıf için üretilmesine rağmen iç mekanında kullanılan malzeme kalitesi çok güzeldir. Ön göğüs ve kapı içleri gibi yerlerde yumuşak deri benzeri bir kaplama vardır. Benim sahibi olduğumda deri koltuklar bile var. Ayrıca kapı içlerinde şerit şeklinde ahşap kaplama çok güzel görüntü katıyor. İçini genişliği çok güzeldir, arka koltuğuna 3 yetişkin rahatlıkla oturabilir. Arka diz mesafesi yeterli seviyede geniştir. 2.0 motorunun performansı şehir içinde güzeldir. Ara hızlanmalarda güzel ivmeleniyor. Örneğin yokuş yukarı durdunuz ve kalkarken gaza bastığınızda gitmem demiyor. 190 E tam bir uzun yol arabasıdır. Verdiği konfor ve güven muhteşemdir. Uzun yolda 180 – 200 km/s hıza kadar çıkmışlığım var ve o hızlarda bile en ufak bir güvensizlik hissi vermiyor. Yol tutuşu çok güzeldir, arka itişli olmasına rağmen virajlı yollarda çok güzel tutuşu var ve arkasını hemen savurmuyor. Kliması bakımlı ise arabanın içini buz gibi yapıyor. Artık Mercedes bu arabada nasıl bir fren sistemi kullandıysa çok güven veriyor ve kısa mesafe içerisinde durdurabiliyor.

Mercedes 190 E W201 Alınır Mı?

Evet bu arabalar kronik sorunları olan arabalar değil. Ancak şöyle bir gerçek var. Daha önce Tofaş’a binerken elinize biraz daha para geçen pek kişi bu arabaları tercih ettiler. Ve sonuç olarak bir çoğu bakımsız ve hor kullanıldı. Zaten öyle kullanmaya taş olsa dayanmaz. Eğer temiz kullanılmış bir tanesini denk gelmezseniz, her araba gibi sizi üzer. Ben 4 yıldır kullanıyorum, benimki çok temiz ve ilk sahibindendi. Bu nedenle bakımlar dışında beni neredeyse hiç sanayiye götürmedi. Yedek parçaları kolay bulunuyor ve sanıldığı kadar pahalı değil. Dediğim gibi eğer bir 190 E alacaksanız temizine denk gelmezseniz sizi üzer.

Kaynak: otobilgisi

Metin Ustaoğlu

İTÜ makine mühendisliği bölümü mezunuyum. 1988 yılında Erzurumda doğdum. Şu anda İstanbul'da kurumsal bir firmada otomotiv danışmanı olarak çalışıyorum.Son yıllarda işim dolayısı ile birçok araba kullanma ve test etme şansım oldu. Çocukluğumdan beri arabalara olan hayranlığım ile geliştirdiğim bilgi birikimimi otobilgisi.com'da sizlerle paylaşıyorum.

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu