Rölanti Kontrol Valfi (Motoru) Ne İşe Yarar Arızası Nasıl Anlaşılır? Belirtileri ve Tamiri

Otomobillerin çalışması için önemli parçalardan bir tanesi olan rölanti kontrol valfi nedir ve ne işe yarar? Rölanti motoru arızası nasıl anlaşılır ve arıza yaptığında belirtileri nedir? Kısaca rölanti kontrol valfi hakkında bilgi vereceğiz.

 

Rölanti Kontrol Valfi
Rölanti Kontrol Motoru

Aracınızın motorunu çalıştırdıktan sonra siz gaz vermeseniz bile aracın kendi kendine çalışması gerekir. Eski karbüratörlü araçlarda rölanti bir vida yardımıyla ayarlanırken günümüzde bunu elektronik bir valf sağlar.

Rölanti Kontrol Valfi Nedir

Rölanti kontrol valfi nasıl çalışır biraz göz atalım. Siz aracınızın gaz pedalına bastığınız süre boyunca gaz kelebeği açık, gazdan ayağınızı çektiğinde kapalıdır. Ancak siz kontak anahtarını kapatmadığınız süre boyunca motorun siz pedala basmasanız bile kendi kendine çalışması gerekir. İşte burada rölanti motoru devreye girer. Motora çalışması için gerekli minimum miktardaki havayı gönderir.

Böylelikle motor kendi kendine çalışmaya devam eder. Siz kontağı kapattığınızda rölanti motoru iyice kapanır ve motora hava girişini keser. Böylelikle aracınızın motoru stop etmiş olacaktır. Rölanti kontrol motoru emme manifoldunun hemen üstündedir. Motor kontrol ünitesi (ECU) tarafından kontrol edilmektedir.

Motor Kontrol Ünitesi
Motor Kontrol Ünitesi

Rölanti Valfi Arızası Belirtileri

Aracınızın rölanti kontrol motoru arıza yaptığı zaman bunu hemen fark edersiniz. Zaten belirtileri hemen algılanabilir düzeyde olacaktır.

1- Motor Arıza Işığının Yanması

Rölanti valfi arıza yaptığı zaman aracınızdaki diğer tüm sensörlerde olduğu gibi, ECU’ya hata sinyali gönderir. Otomobilin bilgisayarı da motorda çalışan parçalardan bir tanesinde arıza olduğunu sürücüye göstermek için motor arıza lambasını yakar.

2- Motorun Rölantide Stop Etmesi

Yazımızın başında bahsettiğimiz gibi. Bu parçanın görevi motoru sürücü gaza basmazken belirli bir devirde (600 ile 900 RPM) arasında tutmaktır. Ancak arıza yaptığı zaman görevini yerine getiremez. Sonuç olarak aracınızın motoru rölantide çalışamaz ve durur.

3- Rölanti Dalgalanması

Rölanti kontrol valfinin görevi araba rölantide dururken motor devrini sabit tutmaktır. Bozulduğu zaman motora bir fazla bir eksik hava girişine neden olur. Sonuç olarak aracınızın devir saatinin bir yukarı bir aşağı indiğini görürsünüz. Yani rölanti dalgalanması olacaktır.

Rölanti Kontrol Valfi Arızası Tamir, Onarım ve Çözüm Adımları

Öncelikle aracınızı bir OBD-2 arıza kodları tarayıcısı bulunan bilgisayara bağlayın ve rölanti kontrol valfi arıza kodları verip vermediğini kontrol edin. Daha sonra kontrol valfini sökerek güzelce temizleyin çünkü zamanla üzerinde biriken kir nedeniyle valf arıza yapabilir. Eğer sorun hâlâ devam ediyorsa kontrol valfini değiştirerek sorunu çözebilirsiniz.

Kaynak: otobilgisi

Metin Ustaoğlu

İTÜ makine mühendisliği bölümü mezunuyum. 1988 yılında Erzurumda doğdum. Şu anda İstanbul'da kurumsal bir firmada otomotiv danışmanı olarak çalışıyorum.Son yıllarda işim dolayısı ile birçok araba kullanma ve test etme şansım oldu. Çocukluğumdan beri arabalara olan hayranlığım ile geliştirdiğim bilgi birikimimi otobilgisi.com'da sizlerle paylaşıyorum.

Bir Yorum

  1. Merhaba iyi günler arabam Renault 1.5 DCI seymbol expressyon rolentede çalışırken sanki boğulma gibi bir hareket yapıyor ama istop etmiyor acaba arızası nedir

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu