Balans Ayarı Bozuk Teker Nasıl Anlaşılır?

Otomobillerin tekerinin düz bir şekilde dönmesi gerekir. Peki ya balans ayarı bozuk araba nasıl anlaşılır? Bozuk balans ayarı belirtileri nedir? İşte bu tür sorulara yanıt arayacağız.

Otomobilinizin lastiklerini yılda iki defa yazlık ve kışlık olmak üzere değiştirirsiniz.Dönen her şey gibi lastiklerinde bombe yapmadan tur atması gerekir. Özellikle lastik söküldükten sonra jant kenarlarında değişik ağırlıklara neden olan lastikler, balansın bozulmasına neden olur. Eğer bir lastiğin balansı bozulmuş ise sürüş sırasında hoş olmayan şeylere sebep olabilir. Bu sebeple aracınızın lastikleri değişirken mutlaka balans ayarının da yapılması gerekmektedir. Peki bir lastiğin balans ayarının bozuk olduğu nasıl belli olur.

Balans Ayarı Bozuk Lastik Nasıl Anlaşılır? 

Eğer aracınızın lastik balans ayarı bozulduysa bunu mutlaka hemen fark edeceksiniz. Çünkü sürüş sırasında otomobilin konforunu ciddi derecede azalmaktadır. Şimdi gelin balans ayarı bozuksa nasıl anlaşılır madde madde açıklayalım.

1- Hızlandıkça Direksiyonun Titremesi

Lastik balans ayarı bozulduğu zaman dönüş sırasında bombe yapar. Tekerlere doğrudan bağlı olan direksiyon balans ayarı bozulduğu zaman titreme yapacaktır. Ayrıca bu titreme araba hızlandıkça daha fazla artacaktır. Eğer aracınızın hızı arttıkça direksiyon simidi titriyorsa öncelikle balans ayarının bozulduğundan şüphe etmelisiniz.

2- Arabanın Sağa ve Sola Çekmesi

Aracınızın tekerinin balans ayarı bozulduğu zaman teker hizası düz olmayacaktır. Bu durum aracınızın sağa veya sola yani bir tarafa çekmesine neden olacaktır. Düz bir yolda ilerlerken direksiyonu bıraktığınız zaman arabanın düz bir şekilde ilerlemesi gerekir. Ancak balans ayarı bozuksa sağa veya sola çekecektir.

3- Düzensiz Lastik Aşınması veya Lastiklerin Çabuk Aşınması

Lastiklerin tabanın yola düz bir şekilde basması gerekir. Ancak balans ayarı bozulduğu zaman lastik hizası bozulacağından aracınızın lastikleri içten veya dıştan düzensiz bir şekilde aşınacaktır. Ayrıca lastik sesi geliyorsa bu da balans ayarının bozuk olduğunun belirtileri arasındadır.

4- Yakıt Tüketiminin Artması

Çok fazla dikkate değer bir şey olmasa da aracınızın lastik balans ayarı bozuksa yakıt tüketimi bir miktar artış gösterecektir. Bunun sebebi lastiklerin düz olmadığından dolayı arabanın ilerlemek için motoru zorlamasından kaynaklanmaktadır..

5- Süspansiyon Sistemi Arızaları

Bozulmuş bir balans ayarı aracınızın başka amortisörleri olmak üzere süspansiyon sisteminden çok fazla yük altında kalmasına neden olur. Bu durum arabanızın sürekli olarak amortisör patlamasına veya helezon yayı kırmasına neden olabilir.

Kaynak: otobilgisi

Metin Ustaoğlu

İTÜ makine mühendisliği bölümü mezunuyum. 1988 yılında Erzurumda doğdum. Şu anda İstanbul'da kurumsal bir firmada otomotiv danışmanı olarak çalışıyorum.Son yıllarda işim dolayısı ile birçok araba kullanma ve test etme şansım oldu. Çocukluğumdan beri arabalara olan hayranlığım ile geliştirdiğim bilgi birikimimi otobilgisi.com'da sizlerle paylaşıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu