Ford Focus 2 (2005-2011) Nasıl Araba, Alınır Mı? İnceleme ve Kullanıcı Yorumları

Ülkemizin en çok satılan c segmenti otomobillerinden bir tanesi olan Ford Focus nasıl bir araba, alınır mı sorularına yanıt arayacağız. Ayrıca Ford Focus 2 inceleme, test sürüşü ve kullanıcı yorumuna yer vereceğiz.

Ford, ülkemizde neredeyse her kategoride araçları en çok satılan markalardan bir tanesidir. Focus ise c segmenti yani kompakt aile otomobilleri sınıfında Türkiye ve Dünya’da en çok satılan modellerden bir tanesidir. Ford’un Focus macerası 1998 yılında Focus 1 ile başlamış, 2005 yılında Focus mk2 ile devam etmiştir. Ford focus günümüzde hala daha sıfır olarak üretilip satılmaya devam etmektedir.

Ford Focus 2 (2005-2011) Nasıl Araba?

Focus 1 ile satış rekorları kırdıktan sonra bu başarıyı sürdürmek isteyen ford 2004 yılında Focus’un yeni modelini tanıttı ve 2005 yılında ülkemizde satışa sundu. 2008 yılında makyajlı kasaları satılmaya başlamış ve 2011 yılında yerini focus mk3’e bırakmıştır. Focus 2’nin sedan, 3 ve 5 kapılı hatchback ve station wagon kasa tipleri bulunmaktadır. Collection, Comfort, Ghia, Titanium, Titanium X, Trend, Trend X donanım paketleri bulunmaktadır. En full paketi Titanium x olanıdır. “ABS, ESP, ASRA, dijital klima, hız sabitleyici, dört cam otomatiği, elektrikli ve ısıtmalı yan aynalar ve soğutuculu torpido” gibi pek çok özelliği bulunmaktadır. Focus 2’de ilk başlarda 5 ileri manuel şanzıman kullanılırken makyajlı kasalarla birlikte 6 ileri manuel vites gelmiştir. Otomatik vites seçeneği de mevcuttur. Focus 2’nin motor teknik özellikleri ise şu şekilde;

Makyajlı Kasa Focus 2 Yandan Görünüşü

1.4 Benzinli : En az tutulan motorlusudur. Bunda Focus’un ağır kasasına güçsüz kalması büyük rol oynamaktadır. 75 beygir ve 125 Nm tork güç üretmektedir. Bana göre kesinlikle uzak durmanız gerekiyor. Yokuşlarda falan öyle bir bayılıyor ki kamyonlar bile sizi geçip gidiyor.

1.6 Benzinli : Ford’un uzun yıllardır ürettiği muhteşem sağlam bir motordur. 100 beygir ve 150 Nm tork güç üretmektedir. Yüksek devirlerde kullanıldığı zaman nispeten performanslı. Ancak yine de bence biraz hantal ve güçsüz kalıyor. LPG ile uyumlu bir motordur. Şehir içinde 10, şehir dışında 6.2 litre yakıt tüketmektedir.

1.6 TDCi Dizel : En çok tutulan motor seçeneğidir. Bence dünyadaki en sağlam ve kaliteli dizel motorlardan bir tanesidir. 110 beygir ve 260 Nm tork güç üretmektedir. Eğer bir Focus MK2 alacaksanız mutlaka bu motora sahip bir tanesini almanızı öneririm. Şehir içinde 6.2, şehir dışında 4 litre yakıt tüketmektedir.

1.6 Ti-VCT : 2008 yılından sonra makyajlı kasa Focus 2’ler ile birlikte satılmaya başlamıştır. 115 beygir ve 155 Nm tork güç üretmektedir. Gayet performanslı ve ekonomik bir motor olarak karşımıza çıkıyor. Şehir içinde 8.7, şehir dışında 5.5 litre yakıt tüketmektedir. LPG ile uyumlu bir motordur.

Focus MK2’de ayrıca 2.0 TDCi ve 2.5 litre benzinli motor seçenekleri vardır. Ancak bu motorlar neredeyse hiç satılmamıştır desek yeridir.

Focus 2 İçi

Focus MK2 (2005 – 2011) Kullanıcı Yorumu

Birisi 1.6 benzinli diğer 1.6 dizel olan iki farklı Focus 2 sahibi oldum. Öncelikle arabanın ortak özelliklerinden bahsedelim. Daha sonra motor performansları hakkında konuşabiliriz. Öncelikle içine oturduğunuz anda hani Anadolu’da kemikli araba diye tabir edilen şey var ya. Onu sonuna kadar yaşıyorsunuz. Öyle kalın kapıları ve tok bir yapısı var ki sanki bir tankın içine binmiş gibi hissediyorsunuz. Ön tarafının genişliği çok güzel. Arka diz mesafesi yeterli uzunlukta ve arka tarafına 3 yetişkin rahatlıkla sığabiliyor. Ön göğüs ve kapı içlerinde sert plastik malzeme kullanılmış. Ancak kaliteli bir yapısı var. Sedan olanlarının bagaj hacmi çok büyük. Sanki bir kamyonet kasası gibi her şeyi sığdırabiliyorsunuz. Ben ikiz bebekler için iki bebek arabasını rahatlıkla koyabiliyordum. Şimdi biraz da motor performanslarından bahsedelim.

1.6 benzinli motor için konuşacak olursak, performans olarak çok bir şey beklemeyin. Ancak öyle çok hantalda sayılmaz. Yokuşlarda durup kalkarken ivmelenmekte zorluk yaşayabilirsiniz. Bunun dışında uzun yolda170 km civarlarına çıkabiliyor. Ancak daha fazlası için gücü maalesef yetmiyor. Bu motor LPG ile tam uyumlu. Ben taktırdıktan sonra bir sorun yaşamadım.

1.6 TDCi dizel motoru ise kendine hayran bırakıyor. Performans olarak gayet tatmin edici. Basınca gitmem demiyor. Bir depo yakıt alıyordum şehir içinde 800 – 1000 km yol gidiyordum. Gayet ekonomik bir motordur. Ayrıca en sağlam dizel motorlardan bir tanesidir. Bakımlarını zamanında yaptırdığınız zaman asla sorun çıkartmıyor.

Focus’un birde sürüş özellikleri var ki benim en sevmediğim yönü içine motor sesini almasıydı. Özellikle benzinli motorlarda 3 bin devirden sonra arabanın içinde motor sesinden başka bir şey duyulmuyor. Bu sebeple ses yalımı rakiplerine göre çok daha düşük. Yol tutuşunu zaten anlatmaya gerek yok. Ford, yol tutuş konusunda Dünya’da ki neredeyse tüm arabalardan daha iyi. Nice sert virajlara yüksek hızlarda girebiliyordum. Frenleri gayet güçlüdür ve arabayı kısa mesafede durdurabilir.

Ford Focus 2 (2005-2011) Alınır Mı?

Aslında bu soruyu sormaya gerek yok. Bana göre C segmentinde bu sınıfta en iyi araba Focustur. Hem parçası ucuz hem de sorunsuz bir arabadır. İkinci el piyasası ise tabir yerindeyse peynir ekmek gibi gidiyor. Ancak her arabada olduğu gibi almadan önce mutlaka temiz kullanılmış bir tanesini almaya özen gösterin.

İletişim: otobilgisi

Metin Ustaoğlu

İTÜ makine mühendisliği bölümü mezunuyum. 1988 yılında Erzurumda doğdum. Şu anda İstanbul'da kurumsal bir firmada otomotiv danışmanı olarak çalışıyorum.Son yıllarda işim dolayısı ile birçok araba kullanma ve test etme şansım oldu. Çocukluğumdan beri arabalara olan hayranlığım ile geliştirdiğim bilgi birikimimi otobilgisi.com'da sizlerle paylaşıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu