Hararet Göstergesi, Motorun Hararet Yapması, Ne Yapılmalı?

Hararet göstergesi, dikkate alındığında araçlarımızı çok büyük sorunlardan kurtarıyor. Araç sahibi olanlar ya da sürücüler hayatlarında en az bir kez aracın hararet yapma durumu ile karşılaşmışlardır. Bu durum en fazla yaz aylarında yaşanabilmektedir.

Motoru Hararet Yapan Bir Araç
Motoru Hararet Yapan Bir Araç

Motorun Hararet Yapması

Aşırı sıcak havalar hararet durumuna neden olsa da aracın hararet durumu başka sebeplere dayalı olabilir. Her durumda da motorun hararet yapması ciddiye alınması gereken önemli bir arızadır. Dizel ya da benzinli araçlarda yakılan yakıt türü ile enerji açığa çıkar ve bu şekilde aracın hareket etmesi sağlanır. 

Bazı durumlarda yakıtın yanma durumunda fazla ısı oluşur. Fazla olan bu sıcaklık motorun su kaynatmasına neden olur. Aşırı ısınma durumunda gösterge panelinde hararet ikazı ile karşılaşılır. Hararet göstergesi motorun hararet yaptığına dair sürücüleri ikaz etme özelliğine sahiptir.

Hararet Göstergesi Kaç Olmalıdır?

Hararet göstergesi kaç olmalıdır? Özellikle yeni sürücüler için oldukça kafa karıştırıcı bir soru. İçten yanmalı motorlarda yakıtın tüketilmesi aşamasında aşırı ısınmalar söz konusu olabilir. Yüksek ısı motor dâhil başka parçaların da zarar görmesine neden olur. Bu nedenle müdahale gerektiren en önemli araç arızalarından biridir.

Hararet göstergesinin yanmasına neden olan birden fazla sebep vardır. Bu sebepler soğutma sistemi ile ilgili basit bir neden de olabilir motorun fazla ısındığına dair ikaz eden ciddi bir problem de. 85-90 derece arasında olan hararet göstergesi araç motorunun normal çalıştığına işarettir. Fakat 90 derecesinin üzerinde olan hararet göstergesi motorun fazla ısındığına ve su kaynatmasına işarettir.

Hararet Göstergesi Neden Yükselir?

Hararet göstergesinin yükselmesi, termostatta, motorun hararet durumunda ya da hararet müşüründe bir sorun olduğu anlamına gelir. Hararet göstergesinin 90 derece üstünde yükselmesi motorda ve motorun bağlı olduğu parçalarda bir sorun olduğuna işaret eder.

Hararet oluşan durumlar

Benzinli ya da dizel araçlarda yakıtın tüketilmesi esnasında bir enerji açığa çıkar. Bu enerji motorun hareket etmesini sağlayan bir durumdur. Bu enerjinin akışı ve motorun hareket etmesi ile bir ısı oluşur. Bu ısının normalden daha fazla olması durumunda motor ve motora bağlı olan parçalar ısınmaya başlar. Bu durumda motor, motor soğutma suyundan ve motor soğutma fanından destek alır. Bu iki parçada oluşan arıza ve motorun aşırı ısınması durumunda hararet ortaya çıkar. Motor soğuyamaz ve hararet yapar. Genel aksanda hararet durumu bu şekilde oluşur. Hararete neden olan nedenler ise şu şekildedir;

  • Soğutma suyunu azalması ve soğutma fanının bozulması (buharlaşmaya dayalı ısı kaybı, fan filtrelerin tıkanması)
  • Motorun hararet müşürünün bozuk olması (müşür yanlış ölçüm yaparsa radyatör fanı devreye girecek ve hararet göstergesi yanacaktır)
  • Devir daim pompasındaki arıza ve bozulmalar
  • Vantilatör kayışının kopması

Bu gibi arıza ve bozulmalar ile karşılaşıldığında motor aşırı derece ısınacak ve hararet göstergesi yükselecektir. Motorun fazla ısınması motorda ve bağlı olduğu diğer parçalarda arızalara neden olur. Bu nedenle hararet göstergesi yükseldiği zaman müdahale edilmesi gerekir. Aksi takdirde yüksek maliyet içeren ve geri dönüşü olmayan arızalar söz konusu olabilir.

Araç Hararet Yapınca Ne Yapılmalıdır?

Araç hararet yapınca ne yapılmalıdır? Bu sorunun cevabını bilmek aslında tüm sürücüleri, araçlarımız ile büyük sorunlar yaşamamak adına ilgilendiriyor. Motor suyunun fazla ısınmasından ve bazı aksanların bozulmasından kaynaklı sebepler ile aracın hararet yapabileceğini belirtmiştik. Hararet durumu aracın ve sürücünün güvenliği açısından dikkate alınması gereken önemli arızalardan birisidir. Her sürücünün başına gelebilecek olan aracın hararet durumunda yapılması gerekenler ise şu şekildedir;

  • Eğer mümkünse araç gölge bir alana çekilir.
  • Kaput açılarak bir süre motorun soğuması beklenir.
  • Eğer buhar ve duman fışkırması var ise radyatör ve su depo kapağı kesinlikle açılmamalıdır.
  • Motora soğuk su dökülmemelidir.
  • Su soğuduktan sonra motor suyu seviyesi kontrol edilir. Su eksikse üzerine su eklenir.
  • Eğer motor suyunda bir eksilme yok ise araç yetkili servise götürülmelidir.

Yaren Naz Çıkmaz

Merhaba! Ben Yaren, 1991 İzmir doğumluyum. Şuanda otomotiv yedek parça üreten bir fabrikanın iş geliştirme uzmanıyım. Otobilgisi.com ile otomobil tutkumu sizlerle paylaşma keyfini yaşıyorum:)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu