Kütle Hava Akış Sensörü (MAF) Ne İşe Yarar? Arıza Belirtileri ve Çözümü

MAF Sensörü adını mutlaka duymuşsunuzdur. Yeni nesil otomobillerde pek çok sensör bulunmaktadır. MAF sensörü uzun adıyla kütle hava akış metre sensörüde bunlardan bir tanesidir. Peki MAF sensörü nedir? MAF sensörü ne işe yarar, MAF sensörü arızası belirtileri nelerdir? MAF sensörü nasıl temizlenir? MAF sensörü neden arıza yapar? İşte tüm bu sorulara yanıt arayacağız.

Kütle Hava Akış Sensörü nedir?

Aracınızın motorunun doğru bir şekilde çalışması için doğru oranda (14:1) yakıt hava karışımının yanma odasında bulunması gerekmektedir. Diğer bir değişle 14 birim hava varsa, 1 birim yakıt olmalıdır. Motora çekilen havanın miktarını ölçen sensöre ise MAF yani kütle hava akış sensörü denilmektedir. Bu sistem yani MAF Sensörü ne işe yarar sorusunun cevabı için okumaya devam edin.

Kütle Hava Akış Sensörü

MAF sensörünün yeri hava filtresi ile motorun emme manifoldu arasında bir yerdedir. Kütle hava akış sensörü, motora giren hava miktarını ölçer. Modern otomobillerde kütle hava akış sensörünün içinde birde emme havası sıcaklık sensörü (IAT) bulunmaktadır. Bir kaç tür MAF sensörü bulunmaktadır. Ancak en yaygın olarak kullanılanı sıcak tel tipi MAF sensörüdür.

MAF Sensörü Nasıl Çalışır?

Motor hava filtresi ile emme manifoldu arasında bulunan MAF sensörünün tam ortasında bir tel bulunur. Bu tel 5 voltluk elektrik akımı yardımıyla aynı derecede ısıtılır. Sürücü gaza bastığı anda, kelebek boğazı açılır ve motora daha fazla hava emilir.

Bu da MAF sensörü içinden geçen hava miktarının artmasına neden olur. MAF sensöründen geçen hava ne kadar çok olursa, tele o kadar çok hava çarpar. Bu hava telin soğumasına neden olur. Böylelikle MAF sensörü motora emilen havanın debisini yani miktarını ölçerek motor kontrol ünitesine (ECU) bilgi verir. ECU’da bu verilere göre motorun ateşleme ve yakıt dağıtım miktarını ayarlar.

MAF Sensörü Arızası Belirtileri

MAF Sensörü ne işe yarar bilgisi dahilinde arıza belirtileride önemli. Bu belirtilerin bilinmesi son derece kritik. Kirli veya tıkalı bir kütle hava akış sensörü, hava akış miktarını doğru hesaplayamaz. Bu, motor bilgisayarının, motora enjekte edilen yakıt miktarını yanlış hesaplamasına neden olur. Sonuç olarak arızalıbir kütle hava akış sensörünün en yaygın belirtileri arasında

  • Motorun zor çalışması
  • Motorun stop etmesi
  • Güç eksikliği
  • Zayıf hızlanma
  • Motor arıza lambasının yanması
  • Yakıt tüketiminin artması
  • Otomatik şanzımanlı araçlarda vites değiştirme düzeninin bozulması

gibi şeyler olmaktadır. Bu sebeple MAF sensörü arıza yaparsa aracınızda mutlaka şiddetli şekilde fark edeceğiniz belirtiler meydana gelir.

Ayrıca günümüz otomobillerinin her yerinde sensör bulunduğu için MAF sensörüyle alakalı OBD-II arıza kodları verilir. MAF sensörü tıkanır veya arızalanırsa

  • P0100 Kütle Hava Akış (MAF) Devresi Düşük
  • P0101 Kütle Hava Akış (MAF) Devre Sınırı
  • P0102 Kütle Hava Akış Metre (MAF) Devresi Düşük
  • P0103 Kütle Hava Akış Metre (MAF) Devre Yüksek Giriş
  • P0104 Kütle Hava Akış (MAF) Devre Aralığı
  • P0171 Sistem Çok Yalın (Sıra 1)
  • P0174 Sistem Çok Yalın (Sıra 2)

hata kodlarını verebilir. Zaten aracınızda bir hata kodu varsa mutlaka motor kontrol ışığı diğer adıyla motor arıza lambası yanacaktır.

MAF Sensörü Arızası Tamiri ve Çözümü

MAF Sensörü ne işe yarar konusu aydınlığa kavuşmuş oldu. Bilindiği gibi kütle hava akış sensörü (MAF) sensörü en çok arıza yapan sensörlerden bir tanesidir. İçerisinden dış ortamdaki hava geçtiği için zamanla tıkanabilir veya hava miktarını ölçemez hale gelebilir.

MAF sensörü arızasını belirlemenin en iyi yolu bir obd-2 tarayıcısı ile sensörü taramaktır. Ardından sensörü bir multimetre yardımıyla ölçüp çalışıp çalışmadığı kontrol edilmelidir. Eğer tıkalıyla bir balata spreyi yardımıyla sensör temizlenebilir.

Ancak çok fazla arızalıysa MAF sensörünü değiştirmek gerekmektedir. Diğer detayları ile birlikte MAF Sensörü ne işe yarar konusunu ele aldık. Artık buradaki bütün sorular gibi MAF Sensörü ne işe yarar sorusununda cevabını biliyorsunuz.

Metin Ustaoğlu

İTÜ makine mühendisliği bölümü mezunuyum. 1988 yılında Erzurumda doğdum. Şu anda İstanbul'da kurumsal bir firmada otomotiv danışmanı olarak çalışıyorum.Son yıllarda işim dolayısı ile birçok araba kullanma ve test etme şansım oldu. Çocukluğumdan beri arabalara olan hayranlığım ile geliştirdiğim bilgi birikimimi otobilgisi.com'da sizlerle paylaşıyorum.

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu