Opel Vectra A (1989-1995) Nasıl Araba, Alınır Mı? İnceleme ve Kullanıcı Yorumları

Opel’in d segmentinde otomobili olan ve ülkemizde de çok sevilen bir model olan Vectra’nın ilk kasası yani Vectra A kasa nasıl bir araba, alınır mı sorularına yanıt arayacağız. Ayrıca Opel Vectra A inceleme, test sürüşü ve kullanıcı yorumuna yer vereceğiz.

Opel, 1989 yılında yeni bir modeli olan Vectra’yı tanıttı. O zamanlar çoğu marka daha çizgili hatlara sahip araçlar üretirken, Opel Vectra özellikle tasarım olarak öne çıkıyordu. Ülkemizde de satılan bir model olan Vectra A, Türkiye’de oldukça fazla satılmıştır. Ayrıca halen daha yollarda bolca görmemiz mümkündür. Vectra A ilk olarak 1989 yılında üretilmeye başlamış ve 1996 yılında yerini Vectra B kasaya bırakmıştır.

Opel Vectra A Nasıl Bir Araba?

Vectra A kasa 1989 yılında piyasaya çıktığında dikkatleri oldukça üstüne çekmişti. O zamanlar Avrupalı çoğu marka böyle güzel otomobiller üretemiyordu. D segmenti bir araba olan Vectra A’nın CD, GL, GLS ve GT donanım paketleri bulunmaktadır. CD en full paketidir. “Klima, ABS, sürücü hava yastığı, hidrolik direksiyon, elektrikli camlar ve aynalar” gibi özellikleri bulunmaktadır. Vectra A’da 5 ileri manuel ve 4 ileri otomatik şanzıman vites seçenekleri mevcuttur. Motor teknik özellikleri ise şu şekilde;

1.6 Benzinli : Çok fazla tutulmamış bir motor seçeneğidir. Zaten Vectra’nın kasasına küçük gelmektedir. 83 beygir ve 125 Nm tork güç üretmektedir. Şehir içinde 10.5, şehir dışında 6.5 litre yakıt tüketmektedir.

İlginizi çekebilir : ” Opel Astra F Nasıl Bir Araba?

1.7 TD GLS : Dünya’nın en sağlam dizel motorlarını ürettiği varsayılan Isuzu tarafından üretilmiş turbo dizel bir motordur. Aslında çok kaliteli ve sağlam bir motor olmasına rağmen çok fazla tutulmamıştır. 82 beygir gücündeki motor şehir içinde 8, şehir dışında 5 litre yakıt tüketmektedir.

1.8 Benzinli : Tutulan bir motordur. 90 beygir ve 140 Nm tork güç üretmektedir. Şehir içinde 11, şehir dışında 6 litre yakıt tüketmektedir. LPG ile uyumlu bir motordur ve 1992 -1995 yılları arasında satılmıştır.

2.0 Benzinli : En çok satılan ve tutulan motor seçeneğidir. Düşük devirde yüksek hız yapan bir motor olarak ön plana çıkıyor. 115 beygir ve 165 Nm tork güç üretmektedir. LPG ile uyumlu bir motordur ve şehir içinde 11, şehir dışında 6 litre yakıt tüketmektedir.

Opel Vectra A Arka ve Yandan Görünüşü

Opel Vectra A (1989-1995) Kullanıcı Yorumu

Hakkında kullanmayanların pek çok şey söylediği bir otomobil olan Vectra A kasadan tofaş şahin ya da renault 9 alana kadar hiç değilse daha kalitelisine biniyim mantığıyla bir tane aldım ve 3 yıl boyunca kullandım. İlk olarak bu arabadan alacaksanız mutlaka bakımlı bir tanesini almaya özen gösterin. Çünkü soğutma sistemi çok narin olduğundan bakımsız motorlu bir Vectra a kolaylıkla hararet yapacaktır. İlk olarak içinden başlayacak olursak ön göğüste ve kapı içlerinde kaliteli bir malzeme kullanılmıştır. En yenisinin üretiminin üstünden yaklaşık 30 yıl geçmesine rağmen en ufak bir çatlama ve solma dahi olmuyor. İçi gerçekten çok geniş bir araba. Ön koltukları 1.80 olan kendi boyuma göre ayarladığımda arka diz mesafesi hala daha bir hayli kalıyor. 2.0 motorunun performansı çok güzeldir. Çok defa otobanda hız testine çıktım ve rahatlıkla 200’ü deviriyor. Yol tutuşu yine fiyatına göre alınabilecek arabalar içerisinde en iyilerden bir tanesidir. Uzun yolda rahat ve konforlu bir yolculuk imkanı sunar. Arkası geniş olduğu için 3 yetişkin bile rahatlıkla sığabilir. Frenleri güçlüdür ve ağır bir araba olmasına rağmen kısa mesafede durdurur. Öyle kolay kolay kızaklamaz.

Opel Vectra A (1989 -1995) Alınır Mı?

İlk olarak yedek parçaları bulunuyor mu diye soracak olursanız, evet çok kolay bulunuyor ve ucuz yedek parçaları var. İkinci el piyasası ise gayet hızlıdır. Ben satılığa çıkardığımda 1 hafta içerisinde satmıştım. Ancak bu arabayı almadan önce mutlaka temiz kullanılmış bir tanesini almaya özen gösterin. Ya değilse iş bilmeyen ustaların elinde her yeriyle oynandığı için bir yer tamir edilirken iki yer bozuluyor. Bence fiyatına göre alınabilecek piyasası güçlü ve yedek parçası bol otomobillerden bir tanesidir.

Kaynak: otobilgisi

Metin Ustaoğlu

İTÜ makine mühendisliği bölümü mezunuyum. 1988 yılında Erzurumda doğdum. Şu anda İstanbul'da kurumsal bir firmada otomotiv danışmanı olarak çalışıyorum.Son yıllarda işim dolayısı ile birçok araba kullanma ve test etme şansım oldu. Çocukluğumdan beri arabalara olan hayranlığım ile geliştirdiğim bilgi birikimimi otobilgisi.com'da sizlerle paylaşıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu