Pasta Cila Nedir? Nasıl Yapılır?

Pasta Cila Nedir? Cevap : Araçların kaportaları üzerinde oluşan çiziklerin, lekelerin ve oksitlenmelerin yok edilmesine yarayan işlemlerdir. Pasta ve cila iki farklı işlemdir. Fakat birbirini tamamlayan işlem bütünlüklerinden dolayı ortak isimle kullanılırlar.

Pasta Cila Neden Yapılır?

Pasta Cila Nedir sorusunu cevapladığımıza göre yapılma sebebinede bakabiliriz. Araçların üzerinde çiziklerin oluşması kaçınılmaz durumlardan biridir. Bu çizikler zamanla oksitlenme yaparak kaporta boyaları üzerinde daha büyük lekelerin ve deformelerin oluşmasına neden olur. Boya üzerinde etkili olan birçok dış faktörler vardır.

Pasta Cila Nedir?
Pasta Cila Nedir?

Örneğin kuş pislikleri araç boyaları üzerinde ciddi deformasyona sebep olur. Güneş ışığına bağlı olarak renk üzerinde açılmaların oluşması da en sık karşılaşılan durumlar arasındadır. Tüm bunların hepsi aracın estetik görünümü üzerinde olumsuz etki yaratır. Özellikle otomobil tutkunları için araçların estetik görünüşü performansı kadar önemlidir.

Ne kadar dikkat edilirse edilsin muhakkak elimizde olmayan dış etkenler nedeni ile zamanla araç boyası üzerinde deformeler oluşacaktır. Bu durumda iyi bir işçilik ve ekipman ile profesyonel olarak uygulanan pasta cila işlemi araçtaki bu tür sorunların ortadan kaldırılmasını sağlar. Hasarlı boya alanı düzeltilerek pürüzsüz bir parlaklık kazandırılır.

Pasta Uygulaması

Araçlardaki bu tür deformasyonların ortadan kaldırılması için yapılan ilk işlem pasta uygulamasıdır. Pasta uygulaması ile çiziklerin derinlikleri oranında boya alanı inceltilir. İnceltilme işlemi polisaj makinasına yeterli miktarda pasta malzemesi sürülerek dikkatlice yapılır. Çiziklerin durumuna ve aracın rengine göre farklı türlerde pasta kullanılır.

Cila Uygulaması

Pasta işlemi ile inceltilen alan üzerine en son cila uygulaması yapılır. Cila uygulaması ile pasta işleminden sonra oluşan mat görünüm ortadan kaldırılır ve renge parlaklık verilir. Böylece daha canlı bir renk elde edilir.

Pasta cila işlemi doğru uygulandığı taktirde ortaya kusursuz ve mükemmel bir görüntü çıkacaktır. Boya üzerinde deformasyondan aracın tamamını boyatarak kurtulmak hem daha maliyetli hem de zaman alacaktır. Bu nedenle pasta cila işlemi bu konuda kurtarıcıdır.

Pasta Cila Nasıl Yapılır?

Pasta Cila Nedir biliyoruz artık. Hatta ne için yapıldığınıda. Pasta cila işlemi ustalık ve uzmanlık gerektiren işlemlerdir. Aracın sadece zarar gören boya kısmının düzeltilmesi hedeflenir. Sağlam yerlerdeki boyanın zarar görmemesi ve pasta cila işleminin kusursuz olması için profesyonel olarak yapılması önerilir. Pasta cila işlem uygulaması sırasıyla şu şekildedir;

  • İşleme başlamadan önce pasta cila yapılacak alan tamamen temizlenir. Temizleme işleminde sabunlu su ve kil hamuru kullanılabilir. Böylece deforme olan alan kir ve tozdan tamamen arındırılmış olur. Yıkama işleminden sonra alan iyice kurulanır.
  • Pasta cila uygulaması araçlara gölge alanlarda uygulanmalıdır. Güneş ışığı görmeyen bir alana aracın çekilmesi gerekir.
  • Pasta yapılacak alan dışındaki hasarsız bölge yardımcı materyaller ile örtülerek koruma altına alınmalıdır.
  • Polisaj makinesi üzerine yeteri kadar pasta sürülerek pasta işlemine başlanır. Makine düşük devirde çalıştırılarak çizik üzerinde dairesel hareketlerle işlem uygulaması yapılır.
  • Pasta uygulamasından sonra bölgede makine izleri kalmış olacaktır. Bu nedenle bir bez yardımı ile bölgede oluşan makine izleri dikkatlice silinmelidir.
  • Bir sünger yardımı ile bölgeye cila sürülür. Tekrar polisaj makinesi ile bölgeye cila uygulaması titizlikle yapılır.
  • Son olarak cila işleminden sonra bölge silinerek temizlenir. Daha sonra gölge bir alanda kurumaya bırakılır.

Pasta cila işleminin profesyonel olarak uygulanması önemlidir. Bu nedenle gereken ekipmana sahip olunsa bile işlem mükemmel sonuç vermeyebilir. Dolayısı ile incelik ve sabır gerektiren tecrübeye dayalı bir işlemdir.

Bu doğrultuda pasta cila işleminin uzman kişilere bırakılması gereklidir. Pasta cila işlemi doğru yapıldığı takdirde araçlar üzerinde herhangi bir zararlı etkisi yoktur. Profesyonel olarak yapılan pasta cila uygulamaları araçları eski görüntüden kurtartır. Boya üzeri canlı, pürüzsüz ve parlak görünür.

Metin Ustaoğlu

İTÜ makine mühendisliği bölümü mezunuyum. 1988 yılında Erzurumda doğdum. Şu anda İstanbul'da kurumsal bir firmada otomotiv danışmanı olarak çalışıyorum.Son yıllarda işim dolayısı ile birçok araba kullanma ve test etme şansım oldu. Çocukluğumdan beri arabalara olan hayranlığım ile geliştirdiğim bilgi birikimimi otobilgisi.com'da sizlerle paylaşıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu