Sıfır Araba Alırken Dikkat Edilmesi Gereken 6 Nokta
Sıfır Araba Alırken dikkat etmeniz gerekenler çok önemli. Detaylara girmeden önce soralım : Araba değiştirmeyi, ya da ilk arabanızı almayı mı planlıyorsunuz? Tercihiniz sıfır arabadan yanaysa alırken ilk düşünmeniz gereken şey bu araca neden ihtiyaç duyduğunuzdur.
Duyduğunuzda garip gelse de aslında bu ihtiyaçlar, kullanım amacınızı belirlemektedir. Ayrıca hangi aracın sizin için en iyisi olacağı konusunda adeta da bir kılavuz niteliğindedir. Sıfır Araba Alırken önem göstermeniz gereken noktada burası olmalıdır.
Sıfır Araba Alırken Dikkat Edilmesi Gereken 6 Nokta
Kullanım amacınızı belirlemek için kendinize sorabileceğiniz birkaç soru vardır:
Sık sık uzun yola çıkar mısınız? Arabaya kısa mesafeli sürüşler için mi ihtiyaç duyuyorsunuz yoksa uzun mesafeli sürüşler için mi? Yoğun olarak şehir içinde mi kullanacaksınız? Günlük olarak kullanım ihtiyacınız var mı?
Sizin için önemli olan hız/performans gibi özellikler mi yoksa tamamen güvenlik sistemiyle tercih edilen bir arabaya mı ihtiyaç duyuyorsunuz?
Arabanızı zaman içerisinde değiştirmeyi düşünüyor musunuz? Yakıt konusunda tercihiniz hangi yönde olur? Bu ve bunun gibi yaşam şeklinize dair sorular, sizi rahat bir şekilde ihtiyacınız olan araba modeline yönlendirecektir.
Sıfır araba almak her zaman yapılan alışverişin en zahmetsiz ve en sağlam yolu olarak görülür. Hayal ettiğiniz ve ihtiyacınız olan, tercih edeceğiniz donanımlara karar verdikten sonra, hangi aracı istediğiniz belirlediniz ve yeni aracı teslim alacaksınız.
Hayallerinize ulaşmanın sardığı heyecan ve sıfır araba almanın verdiği güven ile aracınızı teslim alırken dikkat etmeniz gereken bazı önemli noktaları gözden kaçırabilirsiniz. Gözden kaçırdığınız noktalar yüzünden yaşadığınız mutluluğun hayal kırıklığına dönüşmemesi için sıfır araba alırken dikkat edilmesi gereken noktaları sizin için derledik. Haydi hep birlikte bunlara göz atalım:
Arabayı Aldığınız Bayiden Deneme Süresi Talep Edin!
Aldığınız araba sıfır olsa bile kullanıcı olarak aracı teslim alırken kontrol etmekte sorumlusunuz. İkinci el araç alırken nasıl ki özen göstererek, tüm incelemeleri yapmak gerekiyorsa yetkili bayiden sıfır araba teslim alırken de detaylı bir inceleme yapmak gerekir.
Araç tesliminden sonra herhangi bir problem ya da üretimden kaynaklı bir kusur fark ederseniz, hukuken arabayı bu şekilde kabul etmiş sayıldığınız için hakkınızı aramanız zorlaşabilir.
Peki nasıl bir yol izlemelisiniz? Alım işlemini gerçekleştirmeden önce ilgili bayinizden süre isteyin ve aracı detaylı bir şekilde incelemek istediğinizi özellikle belirtin. Aracı şartlar el veriyorsa gün ışığında ya da mutlaka aydınlık bir ortamda inceleyin. Sıfır arabalar genellikle nakledilirken kullanılmaz ve tır ya da gemilerle taşınırlar.
Ancak her ne kadar düşük bir ihtimal olsa da nakledilirken hasar görmeleri mümkündür. Bu nedenle sıfır araba alsanız bile ekspertiz yaptırmanız sizin yararınıza olacaktır. Aracınızı teslim almadan önce sizinle ilgilenen müşteri temsilciniz ya da teslimat görevlisiyle birlikte ufak bir test sürüşü yapmayı rica edin. Bu sayede mekanik bir arıza varsa sürüş sırasında hissedebilirsiniz.
Sıfır Araç İçindeki Her Detayı İnceleyin!
Yeni üretim arabalar uzun bir süredir açık bir stok sahasında park halinde beklemiş olabilir. Bunu göz önüne alarak aracın kar, yağmur, dolu gibi hava olaylarından herhangi bir zarar görmediğinden emin olmanız gerekir.
Uzun bir süre hiç hareket etmeyen arabanın lastik basınçlarında dengesizlikler oluşabilir. Satın alacağınız araba showroom aracı ise kapı ve kapı kollarında minimal çizikler meydana gelmiş olabilir. Kısacası arabanın çalışan tüm aksamlarını, klima sistemini, aydınlatmalarını, ön konsolda bulunan tuşlar gibi iç donanım özellikleri ile birlikte her bir detayını mutlaka gözden geçirin.
Kaputun İçini Kontrol Edin
- Kaputu açarak küçük bir ön izleme yapın. Kaput kapağını açtıktan sonra borularda ya da kayışlarda çatlak veya sızıntı olup olmadığına dikkat edin.
- Motorun temiz, parçaların yeni ve işlem görmemiş olmasına dikkat edin.
- Yağ ve hidrolik sıvı derecelerini gözden geçirmeyi ihmal etmeyin.
- Araba sıfır olsa bile, uzun süre açık alanda park halinde kalmasından kaynaklı kablo benzeri teçhizatlar kemirgen hayvanlar tarafından zarar görmüş olabilir. Bununla ilgili herhangi bir sorun yaşamak istemiyorsanız farlar, park ve fren lambaları, göstergeler gibi elektrik ile çalışan özellikleri tek tek inceleyin. Bu süre zarfında yanınızda size destek olacak iş bilir biri olması, sizin gözden kaçırdığınız ayrıntıları fark etmeniz açısından faydalı olacaktır.
- Aküyü detaylı bir şekilde gözden geçirmeyi unutmayın. Herhangi bir tezatlık olmaması adına kapı arası, kaput ve bagaj boşluklarını da kontrol edin.
Aracın Kilometresini Kontrol Edin
Sıfır kilometre araba alsanız da gerekli kontrolleri yapmanız sizin yararınızadır. Aracın kilometre göstergesinin doğru çalışıp çalışmadığını inceleyin.
Sıfır araçlar tırlara ya da gemilere yüklenerek gelir demiştik. Ancak kilometre net bir şekilde 0 olmak zorunda olmasa bile 300-400 kilometredeki bir arabanın sıfır olarak satışa sunulması normal değildir.
Sayaçta gözüken sayının 100 kilometreden fazla olmaması gerekir. Eğer aracın kilometresi, normalden fazlaysa bayinizden sebebini mutlaka öğrenin.
Bazı arabalar sizden önce de alıcı tarafından test sürüşü için kullanılmış olabilir ve bu da aracı bir miktar yıpratabilir. Satıcı bayi bu durumda sizi bilgilendirmekle sorumludur.
Aracınızın Özelliklerinin Kullanış Şeklini Öğrenin
Bazı bayilerin günlük satış oranı yüksek olduğu için satışlar seri şekilde yapılıp müşteri yeteri kadar bilgilendirilmeden araç teslimi yapılmaktadır.
Eğer acil bir durumunuz yoksa işleri hızlandırmak için ısrar etmeyin. Mümkün olduğunca teslimat için randevu talep edin ve randevu süresi boyunca aracın özelliklerini mutlaka dikkatlice dinleyin.
Aldığınız markaya ait ilk defa araba kullanacaksanız temel donanım özellikleri hakkında da mutlaka bilgi alın. Bununla birlikte aracınızda gelişmiş donanımsal özellikler varsa bunlar hakkında da bilgi edinin.
Kullanma kılavuzuna istediğiniz her an bakabilirsiniz fakat özellikleri dinlerken tecrübe edinirseniz arabanıza daha çabuk alışabilirsiniz. Aracınızı ne kadar iyi tanırsanız o kadar rahat bir sürüş elde edersiniz.
Teslimat Öncesi Test Sürüşü Yapın
Sıfır araba alırken tercih ettiğiniz bayi, genellikle ücretsiz test sürüşüne çıkmanızı önerir. Bu öneriyi mutlaka değerlendirin, size sunulmadıysa bile siz rica edin.
Teori ile pratik bilgi her zaman birbirine denk olmayabilir. Size uygun olan tercihi yapıp yapmadığınızı görmek için alacağınız arabayı test sürüşüne çıkarmak en önemli adımdır.
Aracın sizin alışkanlıklarınıza uygunluğunu ya da konforunu bu şekilde anlayabilirsiniz. Vites geçişlerini kontrol edebilir, istediğiniz hızlanma süresine sahip olup olmadığını gözlemleyebilirsiniz.
Aracın frenlerini ve duruş mesafesini mutlaka ölçün. Test sürüşü sayesinde arabanızla tanışarak aklınızdaki soru işaretlerini ortadan kaldırıp kesin kararınızı verebilirsiniz.
Aracınız üç bin kilometreye ulaşana kadar motoru yavaş kullanmanız gerekir. Aksi halde önemli parçalarda aşınmalar meydana gelebilir. Aracı hızınızı arttırarak kullanmak ve bunu yaparken çok yüksek devirlere çıkmamak parçaların birbirleriyle daha hızlı uyum sağlamasına faydalıdır.
Son olarak satıcı bayiden ayrılmadan önce aracınızın bakım sürelerini ve garanti kapsamı hakkında bilgi edinmeyi ihmal etmeyin. İhtiyaç halinde aramanız gereken yol yardımı iletişim bilgilerini mutlaka alın.
Araç muhtemelen size deposunda çok az bir yakıt ile teslim edilir. En yakın akaryakıt istasyonuna gitmenizi sağlayacak kadar yakıtınız olup olmadığını öğrenin. Fatura, garanti, belgesi ve kullanım kılavuzu gibi önemli belgeleri aldığınızdan emin olun.