Travers nedir? 2023 Travers Fiyatları
Travers fiyatları ne kadar, tamiri mümkün mü?
Travers nedir? Motor alt beşiği, alt şasi gibi farklı isimlerle adlandırılsa da Arabada Travers iskeleti oluşturmaktadır. Ön ve arkada olmak üzere iki travers bulunan otomobillerde, kullanım amacı daha da genişletilerek kısa travers gibi terimler de yaşamımıza yer etti.
Çokca duyduğumuz ama tam olarak ne işe yaradığını bilmediğimiz travers nedir? Travers fiyatları pahalı mı yoksa ucuz mu? Hepsini sizler için hazırladık. Öncelikle Travers ’in tam olarak ne işe yaradığınız inceleyelim.
Travers nedir, Travers ne işe yarar?
Travers nedir? Nedir sorusuna daha net anlamanız için tarihçesine uzanarak yanıt verelim. Travers bilinenin aksine yaşamımıza otomobil değil, uçaklar sayesinde girdi. İlk uçak imalat aşamasında tekerlerin yere inip basması havalandıktan sonra da toplaması için özel bir sistem kuruldu. Bu sistem de travers adı verilen taslağa bağlanarak uçağın sağlıklı bir yapıya bürünmesi sağlandı.
Otomobil imalatında da bu sistemden faydalanıldı. Direksiyon ve ona bağlı bütün unsurları, motoru, araç şasesinde sabitleme ihtiyacı hissettiler. İlk aşamada uçaktan ilham aldıkları bu sistemi 1970 ‘li yıllardan sonra çok daha fazla geliştirip, günümüz teknolojisiyle donattılar.
Travers yapı itibariyle uzun çelik borulardan oluşmaktadır. Bu borular sağlam olması için her zaman çelikten yapılır ve araç gövdesine sabitlenir. Motor, şanzıman ve direksiyon parçaları travers üzerine konumlanır ve vibrasyon halinde titreşim olmasının önüne geçer. Aksi durumda araç kullanırken durmadan titreşim alıp hatta güzergahımızı değiştirmeye kadar uzanan süreçler yaşanabilirdi.
Ayrıca aracın ön takımlarını, vites kutusunun takozlarını da travers üzerine sabitlenmiş bir şekilde görebilirsiniz. Tüm bunların yanında, güvenlik alanında da kendisine kritik bir görev verilmiştir. Uzun çelik borular, kaza anında yüksek direnç göstererek mukavemet oluştururlar. Oldukça dayanıklı ve sağlam olmaları, kazada darbeyi sönümlemekte önemli bir rol üstlenmelerine neden olur. Aksi durumda öndeki araca küçük bir tıklamanızda bile motor komple yerinden fırlayarak kucağınıza gelebilir. Böyle bir manzarayı hiçbirimiz istemeyiz, öyle değil mi?
Her ne kadar sağlam bir yapıda olsa da imkânsız bükülmez diyemeyiz. Yüksek şiddetli hasar anında traverste bükülmeler, burçlarında bozulmalar olabilir. Travers çok kolay değişen bir parça değil fakat değişmesi gerektiği anda yüksek maliyeti yüzünden değiştirilmediği için sizlere farklı yollarla arızalı olduğunu belli edecektir. Peki, bunlar nelerdir?
Travers Arıza Belirtileri Nelerdir?
Travers Arıza Belirtileri kolay kolay karşınıza çıkmaz. Belki çok eski modellerde bağlantı burçları zamanla aşındığı için karşınıza farklı sesler çıkabilir. Fakat, ağır hasar onarımlarında travers üzerinde çatlama – eğilme – düzeltme varsa aşağıdaki tepkimeleri aracınız özelinde gözlemlemeniz kaçınılmaz olacaktır.
- Eğer aracınızda çözümleyemediğiniz bir çekme varsa travers kaynaklı olma ihtimali yüksek. Dikkat! Her çekmeyi buna bağlamayın. Genelde rot ayarının bozukluğu direksiyonda çekme yapar fakat bazen ne yaparsanız yapın düzelmez, kontrol ettireceğiniz ilk alan burası olsun
- Eğer aracınız çok eski modelse travers burçları zaman içinde aşınacaktır. Bu aşınma da özellikle süspansiyon sisteminde hissedilir. Aracınızla bozuk yola girdiğinizde ya da setten geçerken karyola gıcırtısı gibi sesler duyarsanız traversi kontrol ettirebilirsiniz.
- Travers sabit durmuyorsa, ona bağlı parçalarda erken aşınmalarla karşılaşabilirsiniz. Örneğin amortisörler, süspansiyon sistemi gibi parçalar standartların üzerinde bir tepkime veriyorsa bu durum travers arızasının habercisidir.
- Amortisörleri ve süspansiyon bileşenlerini düzensiz aşınma açısından kontrol edebilirsiniz.
Eğer yukarıdaki arızalar sonucunda traversin değişmesi gerektiğine kanaat getirmişseniz, rakamlar konusunda da bilgi aktaralım
Travers fiyatları ne kadar, tamiri mümkün mü?
Travers tamiri mümkün, ama yaptırmayın! Travers güvenliğiniz açısından en kritik parçaların başında yer alır. Kaporta ustaları ısıyla eriterek çatlak traversi tamir ettiğini belirtiyor. Fakat bu durumun dayanıklılığı tartışılır. Üzerinde ağır bir yük taşıdığı için bu yüke dayanamayıp, tekrar kırılacaktır. Seyir halinde giderken birden motorun, direksiyon kutusunun ya da ön takımların aynı anda yere düşmesini hiç birimiz istemeyiz öyle değil mi?
Özellikle travers burçlarının değiştirerek yapılan onarım kesinlikle çok riskli. Her an bağlantı yuvalarından çıkabilir. Traverse yapabileceğiniz tek onarım, sesi azaltmak için bağlantı burçlarına yapacağınız gresleme işlemidir. Yani, amiyane tabirle en fazla yağ sürebilirsiniz bunun dışındaki bütün düzeltme, kaynatma işlemleri risk taşımaktadır. Bu yüzden de direkt değiştirmeniz gerekmekte.
Travers fiyatları 5000 TL’den başlayıp 30.000 TL’ye kadar uzanabilmektedir. Bu rakam aracınızın yaşına, marka ve modeline göre değişkenlik gösterir. Değişimi aşamasında bir çok parça söküleceğinden teknisyen hatırı sayılı bir işçilik talep edecek olsa da hiçbir şeyin güvenliğinizden daha önemli olduğunu unutmadan ivedi bir şekilde yenisini taktırmanız gerekli.