Araçlarda Kış Hazırlığı İçin En İyi 10 Tavsiye (Kışa Hazırlanın)

Araçlarda Kış Hazırlığı zamanı geliyor. Araçlarımızı seviyoruz bu nedenle bakımlarına önem veriyoruz. Güvenli bir sürüş için bakımları düzenli yaptırmak ayrı bir önem taşıyor.

Konforlu ve güvenli bir sürüş sağlamak için aracınızın bakımlarını zamanında yaptırmak gerekiyor. Bu nedenle araba sahibi olmak bir bakımdan masraflı bir durum diyebiliriz. Fakat düzenli yapılan bakımlar sayesinde masraflardan tasarruf etmek elbette ki mümkün.

Arabanızı Kışa Hazırlayın
Arabanızı Kışa Hazırlayın

Arabanızı Kışa Hazırlayın

Mevsim geçişlerinde evimiz ve kendimiz için birtakım hazırlıklar yaparız. Yazdan kışa geçiş biraz külfetli olabilir. Fakat hazırlıktan kaçınılması ise imkansızdır. Tamam evimizi ve kendimizi soğuk hava şartlarına uyum sağlamak adına hazırlıyoruz.

Peki Araçlarda Kış Hazırlığı konusunda ne yapıyoruz. Zira sonbahar ayındayız. Bu dönem kışında habercisi. Dolayısı ile araçlarımızda da birtakım hazırlıklar yapmamız gerekiyor. Biliyorsunuz henüz kış gelmeden önce Araçlarda Kış Hazırlığı yapmak çok önemlidir.

Uzun süredir araç kullanıcısı olanlar kış hazırlıklarından birkaçını kendileri yapabilmektedir. Fakat bazı noktalara dikkat edilmesi ve işin uzmanlara bırakılması gerekebilir. Eski araçlarda kış hazırlığı daha zorlu ve maliyetli iken dijital ortamda kış hazırlıkları daha da kolaylaşmıştır.

Günümüzdeki son teknoloji araçlar bu duruma örnektir. Aracınızı kış mevsimi şartlarına uyumlu hale getirebilmeniz için sizlere 10 önemli tavsiyede bulunacağız. Öncelikle aracınızı kış mevsimine neden hazırlamanız gerektiğinin nedenlerini açıklayalım;

  • Kış ayları araçlar için zor bir dönemdir. Motorun düzgün bir şekilde çalışabilmesi için bakım yapılması gereklidir.
  • Birçok parçası sıcak çalışmak üzere tasarlanan araçlar soğuk havalarda bakım yapılmaz ise hasar görebilir.
  • Kar ve buz araçların çekişini sınırlar.
  • Çukurlar araçların lastiklerine zarar verebilir.
  • Kış lastiği takılmaması durumda kaza riski artış gösterebilir.
  • Can ve mal güvenliği için kış bakımlarının yapılması hayat kurtarıcıdır.

Temel sebepleri paylaşmış olsak da en önemli sebep elbette ki can ve mal güvenliğidir. Kaza oranlarındaki artış sebebinin kış hazırlıkları yapılmayan araçlarda daha fazla görüldüğü tespit edilmiştir. Dolayısı ile aracınızı kış şartlarına uygun hale getirmek kaza riskinizi ve zor bir durumda kalmanızı önleyecektir. Üstelik kış hazırlıkları kolay ve kısa zamanda yapılabilmektedir.

Aracınızı sizlere vereceğimiz on tavsiye ile kış şartlarına uyumlu hale getirebilirsiniz.

İşte Araçlarda Kış Hazırlığı İçin En İyi 10 Tavsiye

1 – Motor Bakımı

Araçlarda Kış Hazırlığı çerçevesindeki en önemli parçalardan biri. Onu ilk sıraya aldık. Aracımızın sağlıklı çalışabilmesi ve var olabilmesi için en önemli parçası motordur. Soğuk hava şartları motorun çalışma kapasitesini büyük oranda etkiler. Bu nedenle öncelikle motor bakımının yapılmasına önem verilir.

Öncelikle motor soğutma suyuna antifriz eklenmelidir. Kışın hava derecesinin eksilere düşmesinden dolayı motor suyunda donmalar yaşanır.

Bu da silindir borusunda bazı çatlaklara ve motor arızalarına neden olur. Bu nedenle hava derecesine göre belirli oranlarda motor suyuna antifriz konulmalıdır.

Antifriz oranı su ile yarı yarıya olması tavsiye edilir. Kış boyunca eklediğiniz su miktarı kadar antifriz de eklemeniz gerekmektedir.

Motor bakımı için bir diğer hazırlık da motorun kışlık konumun göre testinin yapılmasıdır. Soğuk havalarda çalışma performansı etkilenen motor rölanti devresinde stop eder. Bu nedenle rölanti devresi ayarları yapılmalı ve jikle devreleri gözden geçirilmelidir.

2 – Lastiklerin Kontrolü

Aracın yol tutuşunda ciddi derecede etkisi olan lastiklerin bakımı çok önemlidir. Lastikler aracın hem direksiyon hakimiyeti hem de frenleme anahtarıdır. Bu nedenle lastik bakımları olası kaza risklerini büyük ölçüde azaltır.

Yaşadığınız yer yoğun karla ile kaplanıyorsa aracınıza kış lastiklerinin takılması önerilir. Kar lastikleri dört mevsim lastiklerden daha esnek ve sırt desenli bir kauçuktan yapılmıştır. Bu nedenle kış lastikleri karlı ve buzlu hava şartlarında aracın kayması önler ve çekiş gücünü yükseltir.

Bunun dışında lastiklerin hava basıncının kontrol edilmesi gerekmektedir. Soğuk hava lastiklerin inmesine neden olacağı için lastiklerin uygun şişlikte bulunması gerekir.

3 – Akü Kontrolü

Akülerin dünya genelinde uygun çalışma sıcaklığı 20-25 derece arasındadır. Bu derece arttığı ve düştüğü taktirde çalışma kapasitesinde düşme yaşanır ve verimli çalışmaz. Bu durum soğuk havalarda sık sık aracın stop etmesine ve motorun çalışırken aküden daha çok akım talep etmesine sebep olur.

Bu nedenle akü pilinizin kontrol edilmesi gerekir. Uzman bir teknisyene pil testi yaptırabilir akü bağlantılarını da gözden geçirebilirsiniz.

4 – Motor Yağı Bakımı

Soğuk havalarda motor yağı kalınlaşacaktır. Çalışma esnasında yeteri kadar yağlanmayı alamayan motor çalışmaz. Bu durum bazı maliyetli motor arızalarını da yol açabilmektedir.

Bu nedenle motor yağınızın incelik (viskozite) testinin yapılması gereklidir. Teknik servis aracılığı ile soğuk hava şartlarına uygun ince seviyede bir yağ değişimi yaptırabilirsiniz.

5 – Hava Filtreleri Kontrolü

Soğuk kış günlerinde araç içi ısıtıcıların tam performans çalışması önemlidir. Yoğun karlı ve yağmurlu olan soğuk havalarda ısıtıcılar hayati derecede önem taşımaktadır. Aracınız klimalı ise klima gazı ve polen filtresi kontrol edilmelidir. Eğer aracınız kaloriferli ise hortumların durumları kontrol edilmelidir.

6 – Sileceklerin Kontrolü

Sileceklerin genel kullanım ömrü 1 yıl olarak belirlenmiştir. Eğer aracınızın silecekleri ömrünü doldurduysa silecek bıçaklarının değişmesi gereklidir. Özellikle yoğun yağış alan kış aylarında sürüş güvenliği açısından önemlidir. Ayrıca cam suyunda aşırı katı olmasından kaçınılmalı ve kış hava şartlarına uygun cam suyu kullanılmalıdır.

7 – Aydınlatmaların Kontrolü

Kış aylarında hava erken kararır ve kapalı hava şartlarından dolayı sisli ve karanlık bir durum oluşur. Bu nedenle tüm lambaların, arka stop sinyallerinin sis, plaka, geri vites lambalarının temiz olduğuna dikkat edilmelidir. Değişmesi gereken ampullerin yenilenmesi gerekir.

8 – Motor Kayışı ve Hortumların Kontrolü

Aşırı sıcak ya da soğuk havalar hortumları ve motorun çalışmasına yardımcı olan hortumları zayıflatabilir. Bu durum uzun vadede maliyetli ve onarılamaz ciddi motor arızalarına neden olabilmektedir.

Bu nedenle motor kayışlarında ve hortumlarda bir deforme belirtisi olup olmadığına dikkat edilmelidir. Hasarlı olan kayış ve hortumların değiştirilmesi olası büyük zararlardan sizi kurtaracak ve kış ortasında aniden yolda kalmanızı önleyecektir.

9 – V Kayışı Kontrolü

V kayışının araçlarda birçok görevi bulunur. Aracın klimasına güç sağlamaktan elektrik üretimine direksiyon hakimiyetinden aracın hararetini düşürmesine kadar birden fazla sistemin doğru çalışmasını sağlar.

V kayışı soğuk hava şartlarından etkilenebilecek yapıdadır. Aracınızda birden çok sistemin çalışmaması ihtimaline karşı V kayışının kontrol ettirilmesi önemlidir.

10 – Acil Durum Kiti

Kış aylarında yaşanabilecek olumsuz durumlar için acil durum kiti bulundurulması gerekmektedir. Acil durum kitleri kanunen de araçta bulundurulması gereken malzemelerdir.

Aracınızda reflektör, el feneri, kar zinciri, buz kazıyıcı, çekme halatı, takoz, yedek pil, battaniye ve temiz su bulundurmanız acil durumlarda hayati derecede önem taşıyacaktır.

Sizlere Araçlarda Kış Hazırlığı İçin tavsiyelerde bulunduk. 10 kritik maddeyi detaylandırdık. Bilindiği gibi yıllık kaza oranları en çok kış aylarında gerçekleşir. Bu kazaların çoğunu kışlık bakımını yaptırmayan araçlar olduğu tespit edilmiştir. EGM Trafik Başkanlığı web sitesinden Kaza İstatistikleri konusunu inceleyebilirsiniz.

Bu nedenle öncelikle can sonra mal güvenliği nedeniyle kış öncesi bakımlar hayati önem taşımaktadır. Ayrıca kış mevsiminde kaza risklerini azaltmak adına uzmanlar tarafından alınması gerektiği tespit edilen bazı önlemler mevcuttur. Bu önlemler ise şu şekildedir:

  • Hız yapmamak
  • Emniyet kemerini takmak
  • Takip mesafelerine muhakkak uymak,
  • Ani fren yapmaktan sakınmak
  • Kaygan zeminde hızı düşürmek
  • Kapı kolları, elektrikli dikiz aynaları ve antenleri vazelinle silerek donmayı önlemek
  • Ön camı ve silecekleri daima temiz tutmak

Emir Göründü

Selamlar, ben Emir. 1992 Eskişehir doğumlu metalurji ve malzeme mühendisiyim. Kendimi klasik araba tutkunu olarak betimlemekten keyif duyuyorum. 2022 yılında dahil olduğum otobilgisi.com ailesi ile birlikte sizlere otomotiv sektöründen izlenimlerimi aktarmaya çalışmaktayım.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu