Hyundai i40 Nasıl Araba, Alınır Mı? İnceleme ve Kullanıcı Yorumları

Güney Koreli otomobil üreticisi Hyundai’nin kısa bir dönem sattığı modeli olan İ40 nasıl bir araba, alınır mı sorularına yanıt arayacağız. Ayrıca Hyundai i40 inceleme, test sürüşü ve kullanıcı yorumuna yer vereceğiz.

Hyundai ülkemizin en çok satılan markalarından bir tanesidir. Ancak bir çok modeli çok fazla tutulmamıştır. Pek çok kaliteli Hyundai modeli düşük satış rakamları nedeniyle satıştan kaldırılmıştır. Özellikle d segmenti zaten otomobil piyasasında nice kaliteli arabaların satılmadığı için ele ayağa düştüğü sınıftır. İ40 modeli de 2012 – 2014 yılları arasında Sonata’nın yerine satılmıştır. Ancak çok az sayıda satılmıştır.

Hyundai i40 Nasıl Bir Araba?

D segmentinde yani orta üst sınıfta yer alan i40, gerçekten çok kaliteli bir otomobildir. Ancak hak ettiği değeri bulamadığı için satışı durmuştur. Hyundai i40’ın genelde sedan kasaları satılmış olsa da çok az sayıda station wagon kasa tipi de mevcuttur. Tasarım olarak biraz farklıdır. Spor bir görüntüsü olup özellikle dışa çıkık ön farları ile dikkat çekmektedir. 6 ileri manuel ve 6 ileri tam otomatik şanzıman seçenekleri vardır. Donanım olarak “ABS, ESP, ASR, BAS, TCS, 10 hava yastığı, yokuş kalkış desteği, yağmur ve far sensörü, sürücü, yolcu ve arka tarafa ayrı ayrı ayarlanabilir dijital klima, deri ön kol dayama, otomatik katlanan yan aynalar, start-stop, geri görüş kamerası, ön ve arka park sensörleri, hız sabitleyici ve elektrikli koltuklar gibi daha sayamadığımız pek çok özelliğe sahiptir. Motor teknik özelliklerine bakacak olursak;

1.6 GDI Prime : 4 silindirli olan bu motor dünyanın en sağlam benzinli motorlarından bir tanesidir. 135 beygir ve 164 Nm tork güç üretmektedir. LPg ile uyumlu olup şehir içinde 8, şehir dışında 5.5 litre yakıt tüketmektedir. En çok tutulan modeli bu motor ve donanım seviyesidir.

İlginizi çekebilir :  ” Hyundai Accent Blue Nasıl Araba

1.7 CRDi Executive : Yine dört silindirli olan bu motor özellikle tork gücünün yüksek olmasıyla öne çıkıyor. Hyundai’nin dizel motorları zaten dünyanın en performanslı motorudur diyebiliriz. Bu 1.7 hacimli dizel motor 136 beygir ve 325 Nm tork güç üretmektedir. Şehir içinde 7.2, şehir dışında 4.8 litre yakıt tüketmektedir.

Hyundai i40 Arkadan Görünüşü

Hyundai i40 Kullanıcı Yorumu

Elimdeki parayla b segmenti bir clio ne biliyim 301 gibi arabalar alabilecekken ben daha kaliteli ve konforlu bir otomobil olsun diye 2013 model bir Hyundai i40 aldım ve 5 yıl boyunca kullandım. Öncelikle anlatmaya iç mekan kalitesinden başlayacak olursak, rakipleri olan arabalardan hiçbir eksiği yoktur. Öyle ki ön göğüs ve kapı içleri gibi yerlerde deri benzeri kaliteli bir kaplama kullanılmıştır. İçi gayet geniştir ve arka diz mesafesi sanki bir makam arabası edasında. 4 kişi bile biraz sıkışsa oturabilecek kadar geniş. Hyundai i40’ın 553 litrelik bagaj hacmi ile sınıfının en geniş bagajına sahip arabalarından bir tanesi. Ben iki bebek arabası ve bir kaç bavulu rahatlıkla yerleştirebiliyorum. Ancak i402ın motoru çok daha dikkat çekiyor. Bende 1.7 CRDi motor var ve harika bir performansa sahip. Örneğin geçen gün Antalya’dan Ankara’ya gelirken Toros dağlarının o dik yokuşlarında çoğu araba 70-80 km/s hıza düşmüşken ben i40 ile 140 ile tırmandım o rampaları. Yol tutuşu gayet güzeldir ve öyle kolay kolay arkasını savurmaz. Zaten oturaklı bir araba olduğu için hızlandıkça yola yapışıyor. Bu arabanın verdiği güven hissi üst düzey. İçine oturduğunuzda zaten gömülüyorsunuz birde o sağlamlık hissi sanki hiçbir şey olmayacakmış havası veriyor. Frenleri gayet güçlüdür ve i40’ı kısa mesafe içerisinde durdurabiliyor.

Hyundai İ40 Alınır Mı?

Herkesin merak ettiği soruyu ben önden cevaplayım. Hyundai i40’ın yedek parçaları kolay bulunuyor mu diye merak ediyorsunuz. Evet parça sıkıntısı yok, ancak diğer Hyundai modellerine göre pahalı parçaları var. İkinci el piyasası neredeyse hiç yok. Zaten kısa bir dönem satıldığı için çoğu insan böyle bir otomobilin varlığını bile bilmiyor. Ama bu kadar parayla böyle kaliteli bir araba zaten tutulan bir model olsaydı asla binemezdik.

Kaynak: otobilgisi

Metin Ustaoğlu

İTÜ makine mühendisliği bölümü mezunuyum. 1988 yılında Erzurumda doğdum. Şu anda İstanbul'da kurumsal bir firmada otomotiv danışmanı olarak çalışıyorum.Son yıllarda işim dolayısı ile birçok araba kullanma ve test etme şansım oldu. Çocukluğumdan beri arabalara olan hayranlığım ile geliştirdiğim bilgi birikimimi otobilgisi.com'da sizlerle paylaşıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu