Murat 131 Doğan Nasıl Araba, Alınır Mı? İnceleme ve Kullanıcı Yorumları

Tofaş Murat 131 Doğan Nasıl Araba, Alınır Mı? İnceleme ve Kullanıcı Yorumları. Ayrıca Tofaş Murat 131 Doğan inceleme, test sürüşü ve kullanıcı yorumuna yer vereceğiz.

Murat 131 Doğan nasıl araba, alınır mı sorularına yanıt arayacağız. Tofaş’ın en efsane modellerinden bir tanesi olan bu araç çok kullanılıyor. Ayrıca Tofaş Murat 131 Doğan inceleme, test sürüşü ve kullanıcı yorumuna yer vereceğiz.

Türk Otomobil Fabrikaları A.Ş kısa adıyla Tofaş bir zamanlar ülkemizin en iyi otomobillerini üreten markalardan bir tanesiydi. Murat serisinin en iyi modeli olan 131 Doğan ise 80’li yılların en iyi arabalarından bir tanesiydi. Pek çok kişi tarafından makam arabası olarak kullanılmıştır. Murat 131 Doğan ilk olarak 1982 yılında satışa çıkmış, 1987 yılında yerini yeni kasa Doğan’a bırakmıştır.

Tofaş Murat 131 Doğan Nasıl Bir Araba?

131 Şahin ile hemen hemen aynı tasarıma sahiptir. Ancak önden görünüşü Şahin gibi çift yuvarlak farlı değil, tek kare farlıdır. Çok farklı bir otomobil olduğunu unutmayın. Hatta Tofaş’ın sahibi Vehbi Koç’un makam arabası bir Murat 131 Doğan’dı.

Fabrika çıkışı olarak zırhlı olanları vardır. Ayrıca bazılarında klima bile mevcuttur. Ancak o zamanlar Murat 131 Doğan’ın en öne çıkan özelliği 5 ileri vitesli olmasıydı. Hatta bu bir özellikmiş gibi arabanında yanında 5 vites diye yazardı. Bu kasalarda otomatik camlar yoktur. Ayrıca hidrolik direksiyon seçeneği de sunulmamıştır.

Arkadan itişli bir araba olan Murat 131 Doğan’ın kaputunun altında 1.6 litre hacimli 4 silindirli 83 beygir ve 131 Nm tork güç üreten bir motor vardır. Bloktan eksantrikli olan bu motor fazla yakıt tüketmesiyle meşhurdur. Şehir içinde 12.5, şehir dışında 7 litre yakıt tüketmektedir. LPG ile uyumlu bir motordur. Oldukça performanslıdır, yani gaz ayarı ve bakımlıysa asla bayılmaz.

Murat 131 Doğan Arkadan Görünüşü

Tofaş Murat 131 Doğan Kullanıcı Yorumu

Okulu yeni bitirmiş asgari ücretle işe girmiştim. Ama benim artık bir araba sahibi olmam gerekiyordu. Çok bir gelirim olmadığı için alacağım arabanın parçası ucuz olmalıydı. Bende 1987 model bir Murat 131 Doğan aldım ve 5 yıl boyunca kullandım. Şuan çok daha lüks bir otomobil sahibiyim. Ama 131 Doğan’dan aldığım konfor ve sürüş zevkini asla başka bir otomobilde bulamıyorum.

Öncelikle anlatmaya içinden başlayım. Ön göğüste torpido kapağı üstte bulunmaktadır. Eğer güneşe maruz kalırsa her Tofaş’ta olduğu gibi çatlıyor. Koltuklarında kadife döşeme kullanılmıştır. Ayrıca koltukları hem rahat hem de geniştir. Arka diz mesafesi yeterli seviyededir.

Bagaj hacmi ise zamanına göre en iyilerden bir tanesidir. Kaportasında kullanılan sac çok kalındır. Arkadan itişli olması sebebiyle yağmurlu havalarda hemen arkasını savurur. Virajlarda çok dikkatli olmak gerekiyor. Çok kişi bu arabada can verdi.

Zaten şasesi yarım olduğu için yandan darbelerde ikiye bölünüyor. Direksiyonu hidrolik değildir, ama yağlamayı ihmal etmezseniz çok sert olmaz. Motor performansı çok iyidir. Yokuşlarda öyle aynı model yılında üretilen rakipleri gibi hemen bayılmaz.

Ayrıca motoru çok hız yapabilme kapasitesine sahiptir. 180 km/s hıza çok çabuk ulaşabilir. Ama bu arabayla hız yapmak demek ölüme yaklaşmak demektir.

En sevmediğim yönü ise frenleriydi. Hayır tutmuyor değil ama fren pedalına biraz sert bassanız hemen kızaklıyor. Özellikle ıslak yollarda sanki buz üstündeymiş gibi kayıyor. Bu tüm Tofaşlar için geçerli olan bir durumdur.

Murat 131 Doğan İçi

Tofaş Murat 131 Doğan Alınır Mı?

Yollarda hâlâ daha bir çok görmeniz mümkün. Bunun sebebi yedek parçalarının çabuk bulunması ve ucuz olmasıdır. Ancak bu arabaların en yenisi bile artık 35 yaşını geçmeye başladılar.

Yılların verdiği yıpranma birde metal yorgunluğu ile birleşince kaza anında can güvenliğiniz en düşük araçlardan bir tanesi olmasına neden oluyor. Tamir ve bakım maliyeti çok düşüktür. Dar gelirli aileler tarafından ayağımı yerden kesin mantığıyla alınabilir.

Murat 131 Doğan alırken dikkat etmeniz gereken en önemli şey kaportasında bir çürük olup olmadığına bakmaktır. Çünkü çürümeye bir başladığı zaman bir daha düzen tutmuyor.

Metin Ustaoğlu

İTÜ makine mühendisliği bölümü mezunuyum. 1988 yılında Erzurumda doğdum. Şu anda İstanbul'da kurumsal bir firmada otomotiv danışmanı olarak çalışıyorum.Son yıllarda işim dolayısı ile birçok araba kullanma ve test etme şansım oldu. Çocukluğumdan beri arabalara olan hayranlığım ile geliştirdiğim bilgi birikimimi otobilgisi.com'da sizlerle paylaşıyorum.

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu