Tofaş Serçe Nasıl Araba, Alınır Mı? İnceleme ve Kullanıcı Yorumları

Tofaş’ın en boş ve güçsüz modeli olan Serçe nasıl bir araba, alınır mı sorularına yanıt arayacağız. Ayrıca Tofaş Serçe inceleme, test sürüşü ve kullanıcı yorumuna yer vereceğiz.

Tofaş, ülkemizin en çok satılan otomobil markası olmuştur. Aslında Tofaş bir fabrika adıdır. Ancak Türkiye’ye has modeller ürettiği için marka gibi algılanmaktadır. Neyse biz konumuza yani Serçeye dönelim. Tofaş, 1970’li yıllarda Murat 124 nam-ı değer “Hacı Murat” ile çok güzel satış rakamları yakalamıştı. Ancak 80’li yıllarda Murat 131 serisine geçiş yapmış daha modern otomobiller üretmeye başlamıştı. Bu konuda Murat 131 Şahin ve Murat 131 Doğan ile satış yapıyordu. Ancak Murat 124 ile yakaladığı başarıyı daha sürdürmek için 1985 yılında bir kaç değişiklik yaparak Tofaş Serçe modelini piyasaya sürdü. Ancak Serçe ile istediği satış rakamlarını hiç bir zaman yakalayamadı. 1995 yılında ise Serçe üretimi ve satışı sonlandırılmıştır.

Tofaş Serçe Nasıl Bir Araba?

Tofaş Serçe en boş ve kötü donanımda olan modeldir. Arkadan itişli bir aktarma sistemine sahiptir. Donanım namına hiç bir şey yoktur. Zaten Tofaş’ın hiç bir aracında donanım olmadığı için Serçe’ye çok görmemek lazım. Ancak bu araba 60’lı yılların teknolojisini yansıtıyordu. Ön gösterge paneli bile çağının çok gerisindeydi. Ön göğüs hemen her Tofaş’ta olduğu gibi kolayca çatlar. Kapı içlerinde sacın üstüne incecik bir naylon gibi kaplama yapılmıştır o kadar. Zaten kaportasının zayıf olduğunu da kapısını kapatırken bile hemen anlıyorsunuz. Seda kasa olduğu için bagaj hacmi gayet güzeldir. İçinin genişliği fena sayılmaz. Arka tarafa üç kişi oturacak kadar koltukları geniştir. Kaputunun altında 1.3 litrelik karbüratörlü çok eski teknolojili bir motor bulunmaktadır. 65 beygir ve 102 Nm tork güç üretmektedir. LPG ile uyumlu bir motordur. Şehir içinde 11, şehir dışında 6 litre yakıt tüketmektedir.

Tofaş Serçe Arka ve Yandan Görünüşü

Tofaş Serçe Kullanıcı Yorumu

Kendi kullandığım arabam perte çıktıktan sonra ayağımı bir kaç aylığına kesecek bir araba ihtiyacım vardı. Aslında borca girmek istemiyordum ve bankada bulunan azıcık paramla bir arabaya almaya karar verdim. Sonuç olarak 1995 model bir Serçe aldım ve 3 ay kadar dayanabildim bu arabaya. En başta şunu söyleyim bu arabadan hiç bir beklentiniz olmasın. Kullanırken sanki kendimi 1970’li yıllarda hissediyordum. İnsan biraz olsun özenir değil mi arabayı üretirken. Gösterge panelinde iki tane yuvarlağın için eski mi eski ibreler var. Vites kolu up uzun bir demirden ibaret. İçerisinde malzemenin en kötüsü kullanılmış. Kapılarını kapatırken ne kadar kalitesiz olduğunu anlayabiliyorsunuz. Motor performansı çok iyi değildir. Hele araba bir kaç kişi bindiyseniz çekmez ve yüklü bir kamyon gibi sağdan sağdan gidersiniz. 4 ileri manuel şanzıman olduğu için çok bağırır ve gitmez. Motor çalışırken sanki yanınızda çalışıyormuş gibi ses çıkartır. Bağırır ama gitmez yani ses var görüntü yok bir otomobildir. Yolda bir keresinde 110 km/s hıza çıktım ve çok korktum. Arabanın titremeyen yeri yoktu. Ayrıca yol tutuşu da çok zayıftır. Virajlara birazcık hızlı girin hemen arkasını savuruyor. Frenleri çok güçsüzdür, hatta gördüğüm en kötü fren mesafesine sahip arabadır. Ya hemen kızaklar ya da tutmaz kısaca ayarı yok.

Tofaş Serçe İçinden Bir Görünüm

Tofaş Serçe Alınır Mı?

Bugün fiyatlarına baktığım zaman parasına göre çok kötü bir araba olduğunu görüyorum. Tofaş Şahin‘in yine bir duruşu var. Bu arabada o da yok. Eğer özel bir merakınız yoksa alıp uğraşmaya değmez.

otobilgisi

Metin Ustaoğlu

İTÜ makine mühendisliği bölümü mezunuyum. 1988 yılında Erzurumda doğdum. Şu anda İstanbul'da kurumsal bir firmada otomotiv danışmanı olarak çalışıyorum.Son yıllarda işim dolayısı ile birçok araba kullanma ve test etme şansım oldu. Çocukluğumdan beri arabalara olan hayranlığım ile geliştirdiğim bilgi birikimimi otobilgisi.com'da sizlerle paylaşıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu