Araba Kaloriferi Neden Isıtmaz? Petek Neden Tıkanır?

Araba kaloriferi ısıtmıyor yani soğuk veya ılık üflüyor diyorsanız, kalorifer sisteminde bir sorun olduğunu anlamına gelir.

Araba Kaloriferi
Araba Kaloriferi

Kış aylarında kalorifer sistemi çok önemli bir donanımdır. Aracınızı kullanırken kalorifer ısıtmıyorsa arabanın içinde üşümenize neden olacaktır. Ayrıca arabanın camlarındaki buzun ve buğulanmanın çözülmemesine de neden olacağı için aracınızın kaloriferinin güzel ısıtması gerekir.

Kaloriferin Isıtmamasının Nedenleri

Kalorifer Peteğinin Tıkalı Olması

Araba Kaloriferi
Tıkalı Bir Kalorifer Peteği

Bir otomobilin kaloriferinin ısıtmamasının en büyük nedeni kalorifer peteğinin tıkalı olmasıdır. Aracınızın motor soğutma suyu, motor içerisinde ısındıktan sonra arabanın ısıtılması için kalorifer peteğine de gönderilir. Yani kalorifer motor suyunun sıcaklığı ile arabanın ısınmasını sağlar. Sürücüler yaz aylarında aracının motorunda şebek suyu kullandıkları için kalorifer peteği tıkanır. Çünkü ülkemizin şebeke suları çok kireçlidir ve bu kireç tıkanmaya neden olur. Ayrıca paslanma ve korozyon da kalorifer peteğinin tıkanmasına neden olacaktır. Bu durumda aracınızın tıkalı kalorifer peteğini açtırmanız gerekecektir.

Termostat Arızası

Otomobilin motoru belirli bir sıcaklığa ulaşana kadar termostat açılmaz. Sıcaklık ortalama 90 dereceye geldiğinde termostat açılır ve motor içerisindeki su soğutularak tekrardan motora gönderilir. Ancak termostat açık vaziyette arızalanırsa aracınızın motor suyu normal çalışma sıcaklığına gelmeyecektir. Bu da aracınızın kaloriferinin ısıtmamasına neden olacaktır. Termostat arızasının belirtileri arasında hararet göstergesinin araba dururken yükselmesi hareket halindeyken düşmesidir. Ayrıca termostat arızalandığı zaman kalorifer sıcak üflemez.

Kalorifer Hortumunun Tıkanması

Aracınızın kalorifer hortumu tıkandığı zaman petek içerisine sıcak su geçemez. Bu da aracınızın kaloriferinin ısıtmamasına neden olur. Kalorifer hortumlarının tıkalı olduğunu sökmeden anlayamazsınız.

Kalorifer Vanasının Sıkışması

Otomobillerin kalorifer sisteminde bir vana bulunmaktadır. Siz kaloriferi soğuğa aldığınızda bu vana petek içine su girmesini engeller. Açtığınız zaman ise sıcak su girer ve kaloriferin ısıtmasını sağlar. Ancak bu vana arıza yaparsa ve kapalı konumda kalırsa aracınızın kaloriferi ısıtmaz.

Sonuç olarak aracınızın kaloriferi sıcak üflemiyorsa bunun mutlaka bir sebebi vardır. Sizde yukarıda saydıklarımızı kontrol ederek arızanın nedenini öğrenebilirsiniz.

Metin Ustaoğlu

İTÜ makine mühendisliği bölümü mezunuyum. 1988 yılında Erzurumda doğdum. Şu anda İstanbul'da kurumsal bir firmada otomotiv danışmanı olarak çalışıyorum.Son yıllarda işim dolayısı ile birçok araba kullanma ve test etme şansım oldu. Çocukluğumdan beri arabalara olan hayranlığım ile geliştirdiğim bilgi birikimimi otobilgisi.com'da sizlerle paylaşıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu