Ikco Samand Nasıl Araba, Alınır Mı? İnceleme ve Kullanıcı Yorumları

İran’ın devletinin desteğiyle üretim yapan Ikco’nun Samand modeli nasıl bir araba, alınır mı sorularına yanıt arayacağız. Ayrıca ikco samand inceleme ve kullanıcı yorumuna yer vereceğiz.

İran’ın otomobil üreticisi olan Khodro firması 1960’lı yıllardan bu yana Peugeot için otomobiller üretmektedir. Günümüzde bile pek çok Peugeot modeli Khodro tarafından üretilip Dünya’ya pazarlanmaktadır. İran, artık kendi otomobilini üretebilmek için sıfırdan başlamak yerine Peugeot’dan destek aldı. Bu sayede üretimi sonlandırılmış bir Peugeot platformunu satın aldılar ve onun üzerinden otomobil üretmeye başladılar.

Ikco Samand Nasıl Bir Araba?

İkco Samand, 2003 yılında üretilmeye başlamış olsa da ülkemizde 2008 yılında satılmaya başlamıştır. İstenilen satış rakamlarını yakalayamaması ve Türkiye distribütörünün ilgilenmemesi nedeniyle 2012 yılında Türkiye’den çekilmiştir. Ancak Samand hala daha üretilmeye devam eden bir modeldir.

İkco Samand, Peugeot’un çok başarılı olan 405 modeliyle aynı platform üzerinde üretilmiş bir otomobildir. Şasesi de birebir olarak 405 ile aynıdır zaten. ABS, klima, sürücü ve yolcu hava yastığı, hidrolik direksiyon, elektrikli camlar ve aynalar, yol bilgisayarı ve sis farı gibi özellikleri vardır.  Baz donanım ve LX donanım paketiyle satılmıştır.

Motor olarak yine Peugeot’un pek çok otomobilinde kullandığı 1.6 litre hacimli 109 beygir ve 145 Nm tork güç üreten motor kullanılmıştır. LPG ile çok uyumlu bir motordur ve LPG’de çok az yakmaktadır. Şehir içinde 9, şehir dışında 5.5 litre yakıt tüketmektedir. Samand’da 5 ileri manuel vites vardır. Ayrıca sadece sedan kasa olarak satılmıştır.

Ikco Samand Arkadan Görünüşü

Ikco Samand Kullanıcı Yorumu

Khodro’nun D segmenti olarak nitelendirmesine rağmen Samand’ın boyutları C segmenti bir otomobil ile aynıdır. Ben 2 yıl kullandım ve bildiğim her şeyi anlatacağız. İlk olarak içi gayet geniştir ve arka diz mesafesi uzundur. Koltuklarında yumuşak bir sünger kullanılmış ama otura otura içine çöküyor. Ön torpido üstünde kapı kollarında kullanılan malzeme kalitesi çok güzel değil. Her yerinden bir tıkırtı sesleri geliyor. Yol tutuşu güzeldir ve virajlarda arkasını güzel toplar. Çok defa uzun yola çıktım ve bana bir sorun çıkarmadı. Arkasının geniş olması sebebiyle ailecek rahat rahat yolculuk yapabiliyorduk. Frenleri gayet güçlüdür ve arabayı kısa mesafede durdurabilir. İçine oturduğunuzda sanki bir Peugeot kullanıyormuş hissine kapılıyorsunuz. Ön göğüs ve orta konsolda ahşap kaplama vardır. Bu sadece premium sınıf otomobillerde görebileceğiniz bir özellik. Ayrıca içinde çift renk döşeme kullanılmıştır. Kısaca İranlılar yapabileceği en iyi otomobili yapmaya çalışmışlar.

Ikco Samand Alınır Mı?

Bugün parasına göre baktığınız zaman bundan daha iyisini alamayacağınızı göreceksiniz. Motor, yürüyen ve mekanik aksam parçaları zaten Peugeot üretimi olduğu için hem kolay bulunuyor hem de çok ucuz. Usta sıkıntısı da çekmezsiniz. Hiç bir şekilde yedek parça sıkıntısı yok. İkinci eli zayıf ama kendine has bir alıcı kitlesi var. Şöyle temiz kullanılmış bir tanesini alınıp yıllarca binilebilir.

Metin Ustaoğlu

İTÜ makine mühendisliği bölümü mezunuyum. 1988 yılında Erzurumda doğdum. Şu anda İstanbul'da kurumsal bir firmada otomotiv danışmanı olarak çalışıyorum.Son yıllarda işim dolayısı ile birçok araba kullanma ve test etme şansım oldu. Çocukluğumdan beri arabalara olan hayranlığım ile geliştirdiğim bilgi birikimimi otobilgisi.com'da sizlerle paylaşıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu