Dacia Logan Nasıl Araba, Alınır Mı? İnceleme ve Kullanıcı Yorumları

Dacia Logan Nasıl Bir Araba, Alınır Mı? İnceleme ve Kullanıcı Yorumları. Hepsi bu yazıda.

Dacia Logan Nasıl Araba sizde merak ediyorsunuz. Bunun için geldiniz. Tamam. Şimdi sizinle birlikte Bu modelin nasıl bir araba olduğunu inceleyip, alınır mı sorularına yanıt arayacağız. Ayrıca Dacia Logan inceleme, test sürüşü ve kullanıcı yorumuna yer vereceğiz.

Eskiden doğu bloğu ülkelerinden bir tanesi olan Romanya’nın yerli otomobili olan üretilmeye başlayan Dacia, Berlin duvarının yıkılmasından hemen sonra Renault tarafından satın alınmıştır.

Önce Renault Toros ile aynı arabayı Dacia adı altında sattıktan sonra 2003 yılında Türkiye pazarına Solenza modeli ile giriş yaptı. Hemen bir yıl sonra ise Logan modelini piyasaya sürdü.

Logan çok yönlü bir otomobil olup 2004 – 2012 yılları arasında sedan kasa olarak satılmıştır. 2012 – 2020 yılları arasında da MCV adıyla station wagon olarak satılmıştır.

Dacia Logan Nasıl Araba?

Dacia Logan c segmenti bir otomobildir. Satışa çıktığı ilk günden itibaren kalitesiyle değil, ucuz ve ekonomikliği ile bilinmiştir. Megane platformunda Clio parçaları ile ortak üretilmiştir. Zamanına göre 425 litre en geniş bagaj hacmine sahip arabalardan bir tanesidir.

Ambiance, Black Line ve Laureate donanım paketleriyle satılmıştır. “ABS, sürücü hava yastığı, daha sonraları ön yolcu hava yastığı eklenmiştir. Klima, hidrolik direksiyon, ön cam otomatiği” özelliklerine sahiptir.

Dacia Logan Nasıl Araba sorunuzu birde şu yönden cevaplayalım. Öyle çok dolu dolu bir araba değildir. Türkiye’de satılan tüm Dacia Logan modelleri 5 ileri manuel şanzıman ile yer almıştır. Sedan ve Station Wagon (MCV) kasa tipleri bulunmaktadır. 2008 yılında makyajlı kasaları çıkmıştır.

Bu yıldan sonra ön ızgarada krom kaplama vardır. Ayrıca arka stop farlarında siyah şeritler mevcuttur. Logan’da kullanılan tüm motorlar Renault üretimidir. Motor teknik özellikleri ise şöyledir.

0.9 Tce MCV : MCV motoru adı değil, kasasının SW olmasından kaynaklanıyor. 2019 – 2020 model yılları arasında satılan Logan’da yer almıştır. 3 silindirli olup 90 beygir ve 140 Nm tork güç üretmektedir. Şehir içinde 6.4, şehir dışında 4.2 litre yakıt tüketmektedir.

1.0 MCV :  Yine SW kasalarda yer alan bir motordur. 2017 – 2018 model olan Loganlar ile birlikte satılmıştır. 3 silindirli olup 75 beygir ve 97 Nm tork güç üretmektedir. Şehir içinde 6.6, şehir dışında 4.6 litre yakıt tüketmektedir. Çok zayıf ve güçsüz olduğu için çok fazla tutulmamıştır.

1.2 Benzinli : Genelde şirketler ve ticari taksi için kullanılan Loganlarda yer alan motordur. 2012 – 2013 model yılları arasında satılanlarda yer almıştır. 75 beygir ve 107 Nm tork güç üreten 4 silindirli bir motordur. LPG ile uyumlu olup şehir içinde 7.6, şehir dışında 4.9 litre yakıt tüketmektedir.

1.4 Benzinli : 2004 – 2011 model yılları arasında satışta olan Logan modelinde yer almıştır. En çok tutulan benzinli motor seçeneğidir. 75 beygir ve 112 Nm tork güç üretmektedir. LPG ile uyumlu olup şehir içinde 9.2, şehir dışında 5.5 litre yakıt tüketmektedir. Eğer benzinli bir Logan alacaksanız bu motora sahip bir tanesini alın. Tamam çok performanslı bir motor değil ama en çok tutulanı budur.

1.5 dCi : Renault’un neredeyse ürettiği her otomobilde kullandığı dizel motordur. DCİ motoru sadece Renault değil, pek çok marka kullanmaktadır. Dünyanın en ekonomik, sağlam ve sessiz çalışan dizel motorlarından bir tanesidir.

2010 model yılına kadar olanlar 70 beygir ve 180 Nm tork güç üretirken 2010 yılında gelen güncelleme ile 90 beygir ve 220 Nm tork güce çıkmıştır. Şehir içinde 4.5, şehir dışında 3.7 litre yakıt tüketmektedir.

Dacia Logan Nasıl Araba
Dacia Logan MCV – Station Wagon

Dacia Logan Kullanıcı Yorumu

Eğer bir Dacia Logan alacaksanız bu arabanın kaliteli olmadığını bilin. Ben 10 yıllık Logan kullanıcı olarak size hakkında bildiğim her şeyi anlatmaya çalışacağım. Öncelikle tasarımından başlayacak olursak, 90’lı yıllarda çok gördüğümüz köşeli hatlara sahip bir tasarımı vardır.

Ön taraftan güzel bir görüntüsü olsa da bagaj kapağının yüksek olması sebebiyle arkadan çok çirkin görünüyor. İçine geçtiğimizde ise ön göğüs, torpido üstü ve kapı içleri gibi yerlerde kalitesiz sert plastik malzeme kullanılmıştır.

Kapı tutacakları falan çok kaliteli değildir. Biraz zorlasanız elinizde kalacak gibi bir havası var. Gösterge paneli Clio’yu andırırken vites topuzu Megane 2 ile aynıdır. Ön tarafının genişliği güzeldir. Öyle çok sıkışık bir iç ortamı yok.

Ayrıca tavanı yüksek olduğundan ferah bir ortam sunuyor. Arka diz mesafesi yeterli seviyededir. 3 kişi rahatlıkla arka koltuklarına oturabilir. Koltuklarında kullanılan kumaş öyle kaliteli değildir. Zaten bir şey döküldüğünde hemen lekesini belli ediyor.

Ön koltukların arkalarında yarım sünger kullanılmış. Yani arka koltuğa oturduğunuzda dizlerini ön koltuğun arkasına bastırırsanız vinlex gibi bir kaplamanın içine girdiğini görürsünüz. Bagajında sadece alt kaplama vardır.

Yanlarda direk kaporta sacı görünüyor. Bende 1.5 dCi motorlu olanı var. 10 yıldır bana bir kere bile sorun çıkartmadı. Ayrıca motor performansından oldukça memnunum. Hem yakıt tüketimi olarak ekonomik hem de sağlam bir motor. Bakımlarını aksatmazsanız size asla sorun çıkartmaz.

Şehir içinde ara hızlanmalarda falan iyi iş çıkartır. Ancak 1.4 benzinli motoru biraz hantal kalıyor. Ayrıca arabanda 2-3 kişi varken birde klima açarsanız araba iyice bayılıyor. Logan ile çok defa uzun yola gittim. Bu araba ile uzun yolda giderken en fazla 120 km/s hız yapmalısınız.

Çünkü yol tutuşu hiç iyi değildir. Virajlarda yana çok fazla savruluyor. Arkasının tasarımından dolayı birde hafif olması sebebiyle hemen arkasını bırakıyor. Frenleri güçlü olmasına rağmen kızaklamaya müsait. Bu durum ABS’nin hemen devreye girmesine neden oluyor.

Yolda giderken ses yalıtımı zayıf olduğu için motor, yol ve rüzgar sesini içeriye çok fazla alıyor. Hatta bazen kafa ağrıttığı için teybin sesini daha fazla açıyorum. 2012 model olanlara kadar teybi track cd çalışıyor yani MP3 yok. 1.5 dCi motorunda soğutucu olmadığı için yüksek devirlerde çok fazla kullanmamalısınız.

Ya değilse motoru elinize alırsınız. Kronik sorun olarak direksiyon soyulması ve kapı tutacakları ile açma kollarının renginin değişmesi gibi sorunları var. Logan tam bir Türkiye şartlarında kırsal kesim arabasıdır. Onun için yeni nesil Reno 12 yakıştırması yapsak yeridir.

Altı yerden yüksek olduğu için köy yolları gibi engebeli yollarda büyük avantaj sağlıyor. Arka teker çamurluk içinde koruyucu davlumbaz olmadığı için asfalt olmayan yollarda takır tukur çakıl taşları ve kumların çarpma sesleri duyuluyor.

Dacia Logan Alınır Mı?

Dacia Logan Nasıl Araba sorusunu cevaplarken eve hep kötü yönlerini anlatmaya çalıştım. Ancak bu arabanın çok kaliteli olmak gibi hiçbir zaman iddiası olmadı. Uzun yıllar boyunca Türkiye’nin en ucuz otomobilleri arasında yer aldı. Eğer alt gelir grubuna sahip birisiyseniz Logan tam size göre bir otomobildir.

Çünkü yedek parçaları hem ucuz hem de Türkiye’nin her yerinde kolaylıkla bulunabiliyor. Zaten motor, mekanik ve yürüyen aksam parçası olarak Renault parçaları kullanıldığından çok ucuza temin edebilirsiniz. İkinci el piyasası çok hızlıdır.

Ancak logan almadan önce dikkat etmeniz gereken en önemli şey ticari geçmişinin olmamasına dikkat etmenizdir. Bu arabalar şirketler tarafından çok fazla tercih edildi. Ayrıca ticari taksi çıkması olarak kullanıldılar. Bu sebeple iyi bir şekilde göstermeden asla almayın derim.

Metin Ustaoğlu

İTÜ makine mühendisliği bölümü mezunuyum. 1988 yılında Erzurumda doğdum. Şu anda İstanbul'da kurumsal bir firmada otomotiv danışmanı olarak çalışıyorum.Son yıllarda işim dolayısı ile birçok araba kullanma ve test etme şansım oldu. Çocukluğumdan beri arabalara olan hayranlığım ile geliştirdiğim bilgi birikimimi otobilgisi.com'da sizlerle paylaşıyorum.

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu