Peugeot 405 Nasıl Araba, Alınır Mı? İnceleme ve Kullanıcı Yorumları

Fransız otomobil üreticisi Peugeot’un 405 modeli nasıl bir araba, alınır mı sorularına yanıt arayacağız. Ayrıca Peugeot 405 inceleme, test sürüşü ve kullanıcı yorumuna yer vereceğiz.

Peugeot, her ne kadar Avrupa otomobili olsa da özellikle İran ve Rusya pazarında çok fazla yer alan bir markadır. Zaten Fransız markaları bu iki ülkede hemen her sanayi sektörünü ele geçirmiş durumdadırlar. Eskiden ürettikleri modeller Avrupa’da eskiyince, İran ve Rusya pazarında yeniymiş gibi satarlar. Peugeot 405’te bu modellerden bir tanesidir.

1988 yılında tanıtıldıktan sonra 1989 yılında satışa sunulmuştur. 405, dünyanın en çok satılan Peugeot modeli olma unvanını taşıyor. Bunda İran ve Rusya pazarının etkisi çok büyük. Türkiye’de de ilk olarak 1989 yılında satılmaya başlamıştır. Ülkemizde ve Avrupa’da satışı 1996 yılında sonlandırılmasına rağmen İran’da halen Peugeot Pars adı altında üretilip satılmaya devam etmektedir. Ayrıca İran’ın yerli otomobili olan Ikco Samand, Peugeot 405 platformunda üretilmiştir. Tüm açılardan bakıldığı zaman ne kadar kaliteli bir otomobil olduğunu anlayabilirsiniz.

Peugeot 405 Nasıl Bir Araba?

D segmenti sedan bir otomobil olmasına rağmen çok az sayıda station wagon kasa tipleri de satılmıştır. Orta sınıf aile otomobili olarak karşımıza çıkan 405’te ” ABS, klima, hidrolik direksiyon, dört cam otomatiği, elektrikli aynalar” gibi özelliklere sahiptir. Gerçekten zamanına göre çok kaliteli bir otomobildir. Bugün Peugeot 508 neyse o zamanda 405 aynı arabaydı. 5 ileri manuel ve 4 ileri otomatik şanzıman seçenekleri vardır. Motor teknik özellikleri ise şu şekilde;

1.6 Benzinli : En çok tutulan motor seçeneğidir. 1.6 litrelik karbüratörlü motoru 88 beygir ve 135 Nm tork güç üretmektedir. LPG ile uyumlu bir motordur. Şehir içinde 11, şehir dışında 6.5 litre yakıt tüketmektedir.

1.8 Benzinli : Ülkemize bu motordan çok fazla getirilmemiştir. Yağ yakmasıyla meşhur bir motordur. 101 beygir ve 153 Nm tork güç üretmektedir. LPG ile uyumlu bir motordur. Şehir içinde 11.5, şehir dışında 7 litre yakıt tüketmektedir.

1.9 SRi : Bende bir Peugeot 405 alacaksanız bu motorsa sahip olanını almanızı tavsiye ederim. Gerçekten çok performanslı bir motordur. 123 beygir ve 165 Nm tork güç üretmektedir. LPG ile uyumlu bir motordur. Şehir içinde 11, şehir dışında 5.5 litre yakıt tüketmektedir.

2.0 Benzinli : Yine çok fazla tutulmamış motorlardan bir tanesidir. 2.0 litre hacimli bu motor 121 beygir ve 176 Nm tork güç üretmektedir. Şehir içinde 12.2, şehir dışında 6.4 litre yakıt tüketmektedir.

Peugeot 405 Arkadan Görünüşü

Peugeot 405 Kullanıcı Yorumu

Elimde Tofaş alacak kadar param varken ben daha kaliteli olduğunu bildiğim için bir Peugeot 405 1.9 Sri aldım ve hala daha kullanıyorum. Öncelikle bu paraya alabileceğiniz en iyi otomobil olduğunu asla unutmayın. Öncelikle içinden başlayacak olursak, ön göğüs, torpido üstü ve kapı içlerinden gayet kaliteli bir malzeme kullanılmıştır. Öyle güneşte kalınca çatlama ve solma gibi şeyler asla olmuyor. Koltuklarında kullanılan sünger çok kalitelidir.

Üstünden 30 yıl kadar bir süre geçmesine rağmen en ufak bir ezilme gibi şeyler yok. 1.9 motorunun performansına hayran kalırsınız. Gaza basınca gitmem demiyor. Örneğin bir ışıklarda durdurunuz kalkarken gaza yüklendiğinizde sizi koltuğa yapıştıracak kadar güç üretiyor. Oldukça konforlu bir otomobildir. Öyle kolay kolay yol, motor ve rüzgar sesini içine almaz.

Bagaj hacmi çok geniştir. İki bebek arabası ve bavulları rahatlıkla sığdırabiliyorsunuz. Uzun yolda 200 km/s hıza çıkmama rağmen en ufak bir titreme bile olmadı. Ben uzun yolda 140 – 150 km hızla kullanıyorum ve bana mısın demiyor. Yol tutuşu gayet güzeldir ve arkasını kolay kolay savurmaz. Tofaş veya Broadway ile 70 km hızla giremeyeceğiniz virajları 405 ile 110 km hızla geçebilirsiniz.

Peugeot 405 İçinden Bir Görünüm

Peugeot 405 Alınır Mı?

Ben uzun zamandır kullanıyorum daha bir kere bile yolda kalmadım. Bundan önce 1991 model bir Mazda 626’ım vardı, lafta Mazda çok kaliteli araba derler ama 405 hem daha sorunsuz hem de daha performanslı bir otomobil. Ülkemizde değeri bilinmeyen değerlerden bir tanesidir.

Yedek parçalarını bulmak hiç zor değil. Ayrıca pahalı da sayılmaz. Zaten İran’da hala daha üretilen bir otomobildir. İkinci eli zayıftır ama bu 405’in ucuz bir otomobil olmasını sağlıyor. Temiz bir tanesini gözünüz kapalı alabilirsiniz.

Kaynak: otobilgisi

Metin Ustaoğlu

İTÜ makine mühendisliği bölümü mezunuyum. 1988 yılında Erzurumda doğdum. Şu anda İstanbul'da kurumsal bir firmada otomotiv danışmanı olarak çalışıyorum.Son yıllarda işim dolayısı ile birçok araba kullanma ve test etme şansım oldu. Çocukluğumdan beri arabalara olan hayranlığım ile geliştirdiğim bilgi birikimimi otobilgisi.com'da sizlerle paylaşıyorum.

4 Yorum

  1. 18 yıldır kullanıyorum, hem traktörün hem arabam, taş gibi , Yeni Ford connect aldım, ama kıyıpda pejoyu satamıyorum.

    1. 405 almayı düşünüyorum ama cesaret edemiyorum piyasasa fazla yok araç nasıl düşük gelirli insanlarız masraflı bi araç mı yardımcı olur musunuz

  2. Peugeot 405 Station Wagon 1989 model manuel arabamı 2001 den bu yana zevkle kullandım.sol ayağımdan engelliyim.debriyaj için elle kumanda edilecek özel bir tertibat kullanıyordum.2022 sonuna kadar ehliyetler değişecek kuralına uydum ve başvurdum.SADECE OTOMATİK VİTES ARAÇ KULLANABİLİR raporu çıkınca şok oldum.Mecburen satışa çıkarıp 2. el Otomatik vites bir araç aldım.Gerçekten çok kaliteli konforlu bir araç.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu