Kontak Termiği Değişimi Ne Kadar? Fiyatı ve Değişim İşçilik Ücreti

Anahtarlı çalıştırma sistemine sahip otomobillerde kontak termiği bulunmaktadır. Peki kontak termiği ne kadara değişir? Kontak termiği fiyatı ne kadar? Kontak termiği değişimi işçilik ücreti ne kadar? Kısaca 2022 yılı için kontak termiği değişimi maliyeti hakkında bilgi vereceğiz.

Yeni nesil araçlarda artık start-stop çalıştırma sistemi bulunmaktadır. Bu tür marş sistemine sahip araçlarda kontak termiği bulunmaz. Ancak bir anahtar yardımıyla aracınızı çalıştırıyorsanız mutlaka kontak termiği de vardır. Kontak termiğinin görevi, arabanın kontak anahtarının konumunu belirlemektedir. Böylelikle önce akü açılır, daha sonra motor çalışır. Motoru durdurmak istediğinizde anahtarı kapatırsınız ve stop eder. İşte bu anahtar hareketlerini algılayan parçaya kontak termiği adı verilir.

Kontak termiği üstünde bakır sürtünme telleri bulunan bir parçadır. Kontak anahtarı yuvasının hemen arkasında yer alır. Arıza yaptığı zaman araç anahtar ile çalıştırılamaz, motor anahtarla stop edilemeyebilir, kontak anahtarı yerinden çıkmaz, kapılar kilitlenmeyebilir. Bu sebeple kontak termiği arıza yaptığı zaman tamir ettirmeniz sizin yararınızadır. Bazen marş motoru araba çalışırken bile devreye sokar. Bu da marş motorunun sürekli yanmasına neden olabilir.

Kontak Termiği Değişimi Ne Kadar?

Kontak termiğini bulmak bazı marka ve model araçlarda gerçekten sorun olabiliyor. Bu sebeple bir oto elektronikçiden yardım almanız gerekebilir. Kontak termiği tamiri 150-200 lira arasında bir paraya yapılmaktadır. Sökme takma işçilik ücreti ile birlikte 500 – 600 lirayı bulacaktır. Ancak termiği bulduysanız kontak termiği fiyatı marka ve modele göre 250 ile 750 lira arasında değişmektedir. Termiği değiştirmek iste 200 – 400 lira arasında bir işçilik ücretine mal olacaktır. 2022 yılı için kontak termiğini değiştirmenin maliyeti 500 ile 1200 lira arasında bir para tutacaktır.

Kontak termiği bir marş sisteminin bir parçasıdır. Sanayide oto kilit ve elektrikçiler tarafından değiştirilmektedir. Kontak termiğinin arızalı olduğunu anlamanın en iyi yolu arabanın anahtarı çevirme hareketlerine verdiği tepkileri ölçmektir. Örneğin anahtarı bir tur çevirdiğinizde akü ışığının yanması gerekirken yanmayabilir. Veya arabanın motoru çalışırken anahtarı bırakmaması gerekir. Benim aracımda motor çalışırken anahtarı yerinden çıkartabiliyordum. Benim termik bulunmadığı için marş yerine bir düğme yaptırmıştım ve o düğmeye basarak arabayı çalıştırıyordum.

Kaynak: otobilgisi

Metin Ustaoğlu

İTÜ makine mühendisliği bölümü mezunuyum. 1988 yılında Erzurumda doğdum. Şu anda İstanbul'da kurumsal bir firmada otomotiv danışmanı olarak çalışıyorum.Son yıllarda işim dolayısı ile birçok araba kullanma ve test etme şansım oldu. Çocukluğumdan beri arabalara olan hayranlığım ile geliştirdiğim bilgi birikimimi otobilgisi.com'da sizlerle paylaşıyorum.

Bir Yorum

  1. Merhaba bende 92 nissan altima var aracı çalıştırdım tam kalkarken stop etti daha sonra çalışmadı aradan bir zaman geçti tekrar çalıştı sonra yine elektrik kesti çektirerek park yerine çektim orda tek marşta çalıştı stop ettim yine çalışmadı bujilere ceryan gelmiyor buji kablosu / bobin / disbiretör / modül / değiştim yine olmadı bazen çalışıyor bazen yok bir kontak termiği kaldı marş basıyor fakat ateşleme yok araçta gaz var benzin var bana bu konuda yardımcı olabilirseniz sevinirim

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu