Proton 418 GLXi Nasıl Araba, Alınır Mı? İnceleme ve Kullanıcı Yorumları

Malezyalı otomobil üreticisi Proton’un 418 modeli nasıl bir araba, alınır mı sorularına yanıt arayacağız. Ayrıca Proton 418 inceleme, test sürüşü ve kullanıcı yorumuna yer vereceğiz.

Malezyalı otomobil üreticisi 90’lı yılların ikinci yarısından itibaren Jetpa holding sayesinde Türkiye’de satılmaya başlamıştı. O zamanlar Proton için çok ciddi bir pazarlama çabaları vardı. 418 modeli ise  ülkemizde çok tutulmamış bir Proton modelidir. Türkiye’de 1998 – 2000 yılları arasında satılmıştır. Zaten daha sonra Proton Türkiye pazarından bir süreliğine çekilmiştir.

İlginizi çekebilir : ” Proton 416 Nasıl Araba?

Proton 418 Nasıl Bir Araba?

C segmenti bir otomobil 418 üretilirken motor ve kasasının yapımında Japon Mitsubishi’den destek alınmıştır. 418 bugün neredeyse bir Tofaş parasına satılmasına rağmen “ABS, klima, hidrolik direksiyon,  elektrikli aynalar, far ayarı, içeriden açılan depo ve bagaj kapağı, merkezi kilit ve ön, arka kol dayama gibi özelliklere sahiptir. 418, 5 ileri manuel ve otomatik şanzıman seçenekleri ile satılmıştır. Adından da anlaşılacağı üzere kaputunun altında 1.8 litrelik bir motor bulunmaktadır. Bu motor 115 beygir ve 160 Nm tork güç üretmektedir. LPG ile uyumlu olması için çok iyi bir işçiliğe sahip olması gerekmektedir. Yakıt tüketimi şehir içinde 11, şehir dışında 6.5 litredir.

Proton 418 Kullanıcı Yorumu

Elimde Tofaş veya Reno 9 alacak kadar param varken bende daha donanımlı bir araba almak istiyordum. Bende aynı parayla 1.8 litrelik motorunun performansının da güzel olacağını düşünerek 1999 model bir Proton 418 aldım ve 2018 – 2021 yılları arasında kullandım. Öncelikle anlatmaya içinden başlayacak olursak. Ön göğüs ve kapı içleri gibi yerlerde beklediğimden çok daha kaliteli bir malzeme kullanılmıştır. Altı yere yakın olduğu için otururken özellikle uzun boylular için biraz sıkıcı olabiliyor. Ancak içinin genişliği gayet yerindedir. Arka tarafına 3 yetişkin rahatlıkla sığabiliyor. 5 kişi ile uzun yola gittiğimi biliyorum ve kimse yolculuktan şikayetçi olmadı. Motor performansına hayran kalırsınız. Şehir içinde ara hızlanmalarda falan gayet güzel ivmeleniyor. Gaza bastığınız zaman gitmem demiyor. Arabada 4 kişi varken bile yokuşları tırmalayarak çıkıyor. Kliması gayet güçlüdür ve bakımları yapıldıysa arabanın içini o kavurucu yaz sıcaklarında bile buz gibi yapar. Yol tutuşu yere yakın olduğu için gayet güzeldir. Bir Tofaş’la 60-70 ile giremeyeceğiniz virajlara 418 ile 90 – 100 kilometre hızla girebilirsiniz. Yolda 3 bin devirden sonra motor sesini içeriye alıyor ama bu o kadar rahatsız edici seviyede değil. Frenleri gayet güçlüdür ve arabayı kısa mesafede durdurabilir. Kaporta olarak gayet sağlam bir arabadır. Çürümeye ve paslanmaya oldukça dayanıklıdır.

Proton 418 Alınır Mı?

Evet sizin aklınızda şimdi ilk olarak Proton 418’in yedek parçaları bulunuyor mu sorusu olacak. Sahipleri hep aradığım her parçayı kolaylıkla bulabiliyorum der. Ama işin aslı öyle değil. Özellikle kaporta aksam parçaları biraz uğraştırıcı olabiliyor. Ayrıca parça fiyatları da biraz pahalı. İkinci eli yok denecek kadar azdır. İlana koyduktan 3 ay sonra en düşük fiyatlısının bile altına satmıştım. Bunları göz önünde bulundurursanız ve beni ilgilendirmiyor bu özellikler derseniz Tofaş yerine çok daha kaliteli bir otomobil sahibi olmuş olursunuz.

Kaynak: otobilgisi

Metin Ustaoğlu

İTÜ makine mühendisliği bölümü mezunuyum. 1988 yılında Erzurumda doğdum. Şu anda İstanbul'da kurumsal bir firmada otomotiv danışmanı olarak çalışıyorum.Son yıllarda işim dolayısı ile birçok araba kullanma ve test etme şansım oldu. Çocukluğumdan beri arabalara olan hayranlığım ile geliştirdiğim bilgi birikimimi otobilgisi.com'da sizlerle paylaşıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu