İmmobilizer Tamiri ve Değişimi Ne Kadar? Fiyatı ve İşçilik Ücreti

Günümüz otomobillerinde bulunan en önemli güvenlik ekipmanlarından bir tanesi olan immobilizer tamiri ne kadar? Tamir olamayacaksa immobilizer değişimi fiyatı ne kadardır? Kısaca 2022 yılı için immobilizer tamir ve değişimi maliyeti hakkında bilgi vereceğiz.

1990’lı yıllardan bu yana otomobillerde artık immobilizer sistemi adı verilen bir güvenlik sistemi kullanılmaya başladı. İmmobilizer o kadar faydalı olmuştur ki, ülkemizde otomobil hırsızlıkları o çıktıktan sonra %50 oranında azalmıştır. Tüm dünyada ise çok ciddi oranlarda araç hırsızlıkları engellenmiş oldu.

İmmobilizer’in çalışma prensibi çok basittir. Otomobilin beyni olan ECU’da programlanmış bir kodun aynısı anahtarda da bulunur. Sürücü anahtarı kontak yuvasına soktuğu zaman ECU kodu ile anahtarda bulunan kod uyuşmadığı zaman arabanın çalışması engellenir. Kısaca motora yakıt gelmez ve sonuç olarak aracınızı çalıştıramayacaksınız.

Aracınızda immobilizer sistemi arıza yaptığı zaman çok ciddi sonuçlarla karşılaşacaksınız. Örneğin aracınızı çalıştıramayacak, kapıları kilitleyip açamayacaksınız. Bu sebeple arıza yaptığı zaman mutlaka sorunu çözdürmeniz gerekmektedir. (Ayrıca Bkz: İmmobilizer Arızası Nasıl Anlaşılır?)

İmmobilizer Tamiri ve Değişimi Ne Kadar 

Şimdi immobilizer sisteminin aracın beyni ve anahtarıyla uyumlu olduğunu unutmayın. Genelde arıza anahtarda meydana geldiği için çözümü ucuz paralara çıkmaktadır. Günümüzde sustalı anahtara immobilizer aktarma fiyatı 150-300 lira arasında değişmektedir. Ancak aracınızın marka ve modeline göre bu fiyat daha yukarılara çıkabilir.

Ama birde işin zor tarafı var. Eğer sorun immobilizer beyninde yani ECU’da ise çok daha maliyetlidir. Bugün ECU tamiri için en düşük 3.000 lira para istemektedirler. Bu fiyat aracın marka ve modeline göre 30 bin liralara kadar çıkabilir. Dediğimiz gibi immobilizer öyle kolay kolay sorun çıkartan bir sistem değildir. Ayrıca bu sistemle ilgili çıkan arızaların büyük çoğunluğu anahtar pilinin bitmesi gibi şeylerden meydana gelmektedir. Eğer böyle bir arıza ile karşılaştıysanız mutlaka önce anahtardan şüphelenin. Yedek anahtarla deneyin ve çalışıp çalışmadığı kontrol edin. Sonuç olarak testler sonrasında arızanın beyinden kaynaklandığı ortaya çıktıysa mutlaka aracınızı servise götürün. Günümüzde pek çok hırsızlık olayı ucuz yaptırılan yerlerin aracın anahtarının bir fazlasını çıkartıp hırsızlık olaylarına karışmasıdır.

Kaynak: otobilgisi

Metin Ustaoğlu

İTÜ makine mühendisliği bölümü mezunuyum. 1988 yılında Erzurumda doğdum. Şu anda İstanbul'da kurumsal bir firmada otomotiv danışmanı olarak çalışıyorum.Son yıllarda işim dolayısı ile birçok araba kullanma ve test etme şansım oldu. Çocukluğumdan beri arabalara olan hayranlığım ile geliştirdiğim bilgi birikimimi otobilgisi.com'da sizlerle paylaşıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu