Yağ Pompası Ne İşe Yarar ve Arızası Nasıl Anlaşılır? Belirtileri Nedir?

Her çeşit motorda bulunan yağ pompası arızası nasıl anlaşılır? Yağ pompası bozulursa ne olur? Yağ pompası arızası belirtileri nedir sorularına yanıt arayacağız.

İçten yanmalı motorların içinde pistonlar bulunmaktadır. Bu pistonlar sürekli olarak yukarı aşağı hareket ederler. Fizik kurallarına göre hareket varsa aşınma ve ısınma da var demektir. Motor yağı sürtünme nedeniyle oluşabilecek aşınmayı en aza indirger. Ayrıca motor yağının soğutma özelliği nedeniyle motor parçalarının sürtünme nedeniyle oluşacak aşırı ısınmasını engeller. Bunun için aracınızda uygun numarada yağ kullanmalısınız.

Yağ Pompası Ne İşe Yarar?

Aracınızın motorunda yağ normalde alt tarafta karter içerisinde yer alır. Ancak motor çalıştığı andan itibaren motora doğru gitmesi gerekir. İşte yağ pompası karterde olan yağı yukarı doğru basarak hayati parçaların yağlanmasını sağlar. Yağ pompası çalışması için gücünü doğrudan krank milinden alır. Eğer aracınızın yağ pompası arızalanırsa hemen motor yiyebilir. Bu sebeple tamamen bozulmadan önce bir takım belirtiler verir. Bunları iyi kavrarsanız aracınızın motorunu tamamen ölmeden kurtarabilirsiniz.

Yağ Pompası Arızası Belirtileri

Motora bağlı harici parçalar içerisinde en önemli görevlerden bir tanesini yerine getiren parçalardan bir tanesidir. Şimdi yağ pompası arızası nasıl anlaşılır madde madde açıklayalım.

1- Gösterge Panelinde Yağ Lambasının Sürekli Yanması veya Yanıp Sönmesi

Yağ pompasını kontrol eden bir yağ müşürü adı verilen sensör kullanılmaktadır. Bu müşür motor içerisindeki yağın basıncını ölçer. Yeni araçlarda basınç değerini motor kontrol ünitesine (ECU) bildirir. Eski tip araçlarda ise doğruda gösterge panelindeki yağ lambasına bağlıdır. Eğer aracınızın yağ basıncı düşerse sürücüye yağlamanın düşük olduğunu haber vermek için gösterge panelinde yağ ikaz lambası sürekli yanacak veya yanıp sönecektir.

2- Motorun Hararet Yapması

Soğutma sistemi doğru çalışmasına rağmen aracınızın motoru aşırı bir şekilde ısınıyorsa yani hararet yapıyorsa yağlama olmayabilir. Çünkü motor yağı ısınan parçaları soğuturken bir anda soğutamaz hale gelir. Sonuç olarak sebebini bilemediğiniz bir şekilde arabanız hararet yapıyorsa yağ pompası arızalı olabilir.

3- Motordan Vurma ve Sürtme Sesi Gelmesi

Pistonlar silindir duvarlarına sürekli sürterek çalışırlar. Motor yağı bu sürtünme sırasında oluşacak aşınmayı en aza indirgemeye yarar. Ancak yağlanamayan pistonlar silindir duvarlarına sürter. Ayrıca krank mili yağsız kaldığı için vuruntu yapmaya başlar. Eğer aracınız çalışırken demirin demire sürtme sesi geliyorsa veya motor son zamanlarda vuruntulu çalışıyorsa yağ pompası arızalı olabilir.

4- Motordan Ötme veya Uğultu Sesi Gelmesi

Yağ pompasının içinde bir çeşit rulmanlı tribün vardır. Eğer yağ pompasının döner kanatlarının bağlı olduğu bilya dağılırsa ötme veya uğultu sesi çıkartır. Bu sesi duymazdan gelirseniz bir süre sonra pompa dönmediği için yağlamayı tamamen durdurabilir.

5- Motor Arıza Lambasının Yanması

Aracınızda beyin varsa motor kontrol ünitesi (ECU) denilen ve motorun her parçasını kontrol eden bir bilgisayar sistemi vardır. Bu sistem yağ pompasını da sürekli olarak kontrol eder. Arıza yaparsa motorda bir şeylerin yanlış gittiğini sürücüye bildirmek için gösterge panelinde motor arıza işareti sürekli yanacaktır.

Yağ Pompası Neden Arızalanır?

Yağ pompasının kullanım ömrü hemen hemen motorla aynıdır. Ancak bunun için ortalama 200 – 250 bin kilometre diyebiliriz. Eğer pompa ömrünü tamamlamışsa artık işlevini yitirir. Ayrıca yağın çok uzun süre kullanılıp eskimesi, motora uygun yağın kullanılmaması, motor katkı maddesi konulması, yağın içinde pislik olması yağ pompasının en büyük düşmanı etkenlerdendir.

Kaynak: otobilgisi

Metin Ustaoğlu

İTÜ makine mühendisliği bölümü mezunuyum. 1988 yılında Erzurumda doğdum. Şu anda İstanbul'da kurumsal bir firmada otomotiv danışmanı olarak çalışıyorum.Son yıllarda işim dolayısı ile birçok araba kullanma ve test etme şansım oldu. Çocukluğumdan beri arabalara olan hayranlığım ile geliştirdiğim bilgi birikimimi otobilgisi.com'da sizlerle paylaşıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu