Fren Hortumu Değişimi Ne Kadar? Fiyatı ve İşçilik Ücreti

Fren sisteminin en önemli parçalarından bir tanesi de fren hortumlarıdır. Peki ya fren hortumu ne kadara değişir? Fren hortumu fiyatı ne kadardır? Fren hortumu değiştirme işçilik ücreti ne kadar? Kısaca Fren hortumu değişimi 2022 yılı için maliyeti hakkında bilgi vereceğiz.

Öncelikle fren hortumunun ne işe yaradığı hakkında bilgi vererek başlayalım. Sürücü ayağını fren pedalına bastığında fren merkezi hidrolik yağı sıkıştırır ve bir hat yardımıyla basınçlı yağ fren kaliperlerine iletilir. Fren merkezi de denilen bu sistem fren balatalarını sıkar. Disk balatalar arasında sıkışarak aracın yavaşlatılması sağlanmış olur. Frenler tonlarca ağırlığında olan ve hızlı giden bir kütleyi durdurmak için güçlü olmak zorundadır. Fren hidrolik yağının taşındı hatta ise fren hortumu adı verilir. Fren hortumlarında sürekli olarak çok yüksek basınç olduğu için dayanıklı sert bir malzemeden yapılmıştır. Ancak fren hortumları zamanla basınç nedeniyle çatlar. Buna fren hortumu patlaması adı verilir. Çatlamaya başladığında ilk olarak aracınızda yağ kaçakları oluşur. Ancak tamamen patladığı zaman ise aracınızın frenleri hiç tutmaz çünkü fren hidrolik yağı basıncını kaybeder. Eğer aracınız sürekli olarak fren hidrolik yağı eksiltiyorsa ve tekerlerin iç kenarından yağ sızıntısı varsa bu fren hortumlarından kaynaklanıyordur. Ayrıca fren hortumlarının yağ kaçırması araç muayenesinde ağır kusur olarak geçmektedir. Bugün muayeneden kalan sürücülerin bir çoğu fren hortumlarından kalmaktadır. Bu durumda aracınız fren hortumlarını değiştirmeniz gerekecektir.

Fren Hortumu Yeri

Fren Hortumu Ne Kadara Değişir?

Aracınızın fren hortumlarını her 50 bin kilometrede bir değiştirmeniz gerekmektedir. Ancak bir çok sürücü muayeneden kaldığı için değiştirmektedir. Bu durum aslında tehlikelidir. Çünkü sızıntı yapan fren hortumundaki delik zamanla daha büyür ve bir yerde kopmasına neden olabilir. Bu da aracınızın freninin tutmamasına yani halk arasındaki adıyla patlamasına neden olabilir. Bu sebeple her 50 bin kilometre veya 3 yılda bir fren hortumlarını değiştirmeniz gerekmektedir.

Fren hortumunu değiştirmenin maliyeti çok yüksek değildir. Fren hortumu fiyatı ortalama bir otomobil (Ford, Renault, Toyota, Honda, Volkswagen, Skoda, Fiat) için 50 lira civarındadır. Ayrıca değişirken tüm fren hortumları aynı anda değişirler. Ustanız 100 lira işçilik ücreti karşılığında fren hortumlarını 1 saat gibi bir sürede kolaylıkla değiştirecektir. Kısaca fren hortumlarını değiştirmenin maliyeti 2022 yılı için 150 – 250 lira arasında bir para tutacaktır.

Kaynak: otobilgisi

Metin Ustaoğlu

İTÜ makine mühendisliği bölümü mezunuyum. 1988 yılında Erzurumda doğdum. Şu anda İstanbul'da kurumsal bir firmada otomotiv danışmanı olarak çalışıyorum.Son yıllarda işim dolayısı ile birçok araba kullanma ve test etme şansım oldu. Çocukluğumdan beri arabalara olan hayranlığım ile geliştirdiğim bilgi birikimimi otobilgisi.com'da sizlerle paylaşıyorum.

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu