Komple Motor Yaptırmak (Rektifiye) Ne Kadar Tutar? Fiyatı ve İşçilik Ücreti

Bir otomobilin kalbi konumunda motorun bir ömrü vardır. Bundan sonra motoru yaptırmak gerekir. Peki ya komple motor yaptırmak ne kadar tutar? Motorda değişen parçaların fiyatı ne kadardır. Motor yaptırma işçilik ücreti ne kadardır? Kısaca 2022 yılı için motor yenileme maliyeti hakkında bilgi vereceğiz.

Bir otomobilin motorunda pek çok parça uyum halinde çalışmaktadır. Bu sistem sonucunda tonlarca ağırlığındaki aracın hareket etmesi sağlanır. Ancak motorun bir kullanım ömrü vardır. Zamanla aşınan parçalar motorun sağlıklı çalışmasını engeller. Ayrıca aracınızın motorunun bakımlarını aksatmanız veya oluşan yağ sızıntısı gibi arızalar motorun ölmesine neden olabilir. Motor yaptırmak en çok yatak sarma, yağ yakma gibi nedenlerden dolayı ihtiyaç haline gelir.

Bir otomobil motor istediğinde yağ yakma, egzozdan mavi duman atma, motorun vuruntulu çalışması, performans kaybı, motorun sesli çalışması gibi belirtiler verir. Bu belirtileri görmezden gelirseniz bir noktada motor iflas eder ve aracınız hareket etmez.

Motor yaptırmak bir otomobilin en pahalı tamir işlemlerinden bir tanesidir. Motor yaptırırken değişen veya tamir gören parçalar şu şekildedir.

  • Piston kafaları
  • Supaplar
  • Piston kolları
  • Eksantrik mili
  • Segmanlar
  • Krank mili
  • Üst kapak (silindir kapağı)
  • Kayışlar
  • Bilyalar (rulmanlar)
  • Burçlar (motor yatağı)
  • Manifold
  • Dişliler

olarak gösterilebilir. Ancak motor üzerinde bulunan yağ pompası, şarj dinamosu, devirdaim pompası gibi parçalarda değişebilir. Bu da motor yaptırma maliyetini yukarı taşıyan unsurlar arasındadır.

Bir motorun yapımının ne kadar tutacağı, motor sökülmeden asla bilinmez. Çünkü kurtarılabilecek parçalar vardır kurtarılamayacak parçalar vardır. Ayrıca benzinli ve dizel motor yaptırma arasında neredeyse iki kat daha fazla fiyat farkı vardır.

Benzinli Motor Yaptırmak (Rektifiye) Ne Kadar Tutar?

Bugün parçası en ucuz ve en çok bulunan Tofaş motorunu yaptırmak bile en az 6 bin lira civarında bir para tutuyor. Ayrıca motor hasarı arttıkça bu fiyat 10 bin liraya kadar çıkabilir. Ortalama kalitede bir benzinli motoru yaptırmak (Renault, Toyota, Honda, Opel, Fiat) 15-20 bin lira arasında tutacaktır. Bu fiyat en az diyelim. Çünkü parçalar değiştikçe bu fiyat 30 bin liraya kadar çıkabilmektedir. Örneğin daha geçtiğimiz hafta bir Hyundai Elantra motoru 27 bin liraya yapıldı.

Dizel Motor Rektifiye Ne Kadar Tutar?

Evet burada çok daha pahalı olmaktadır. Çünkü dizel motorda bulunan enjektörler bile benzinli motorlara göre çok daha pahalıdır. Örneğin bir Renault dCi motoru yaptırmak en ucuz 20 bin liradan başlıyor. Artık daha kaliteli ve özellikli dizel motorların ne kadar tutacağını siz hesap edin. Bir dizel motoru yaptırmak 2022 yılı için en az 30 bin lira civarında bir paraya mâl olacaktır.

Kaynak: otobilgisi

Metin Ustaoğlu

İTÜ makine mühendisliği bölümü mezunuyum. 1988 yılında Erzurumda doğdum. Şu anda İstanbul'da kurumsal bir firmada otomotiv danışmanı olarak çalışıyorum.Son yıllarda işim dolayısı ile birçok araba kullanma ve test etme şansım oldu. Çocukluğumdan beri arabalara olan hayranlığım ile geliştirdiğim bilgi birikimimi otobilgisi.com'da sizlerle paylaşıyorum.

2 Yorum

  1. Merhaba
    Bende 1.5 Geely Familia marka otomobil var . Geçen yıl hareket halindeyken arabamdan su haznesinin tapası atmış. Dolayısıyla araba kısa süreliğine hararet yaptı. sonrasında 1000 km yaklaşık 2 litre yağ yakmaya başladı.
    Motorun rektefe yapılması gerektiğini söylediler. Motor toyota imalatı.
    Rektefesi ne kadar tutar.
    tamirciler çok farklı fiyatlar verdiği için size sormak istedim .
    Ortalama bir fiyat verirseniz çok sevinirim.

  2. Slm bende Opel Astra 1.6 motor motor tamir istiyor ne kadar bı masrafı gider öğren bilirmiyim

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu