Antifriz Nedir? Antifriz Nereye ve Hangi Yol ile Eklenir?

Antifriz nedir? Gerek araç sahiplerinin gerekse oto servis uzmanları tarafından sıklıkla kullanılan bir ürün olan antifriz, soğuk havalarda meydana gelen don olayını önleyen bir işlem olarak bilinmektedir. Otomotiv endüstrisindeki gelişmeler son zamanlarda inanılmaz bir hızla ivmelenmektedir.

Bu ivmelenme sonucu araçlarda yeni parçalar, yeni sistemler, mekanizmalar üretilmiştir. Bu durum hem araç sahiplerinin hem de içinde yaşadığımız çevre sağlığı açısından oldukça faydalı bir durumdur. Bu faydaların ve yeni özelliklerin yanı sıra beraberinde getirdiği birtakım olumsuzluk, faydalara eşlik eden negatif yan etkiler de bulunmaktadır.

Antifriz nedir
Antifriz nedir

Örnek verilecek olunursa araca yeni özellik kazandırılmış bir eleman takıldığında, bu elemanın araç içerisine, motora entegre olma durumunda birtakım sorunlar meydana gelmektedir. Bu sorunlar sonucunda motor ve çeşitli özellikler kazandırılmış elemanlarda hararet, gereğinden fazla meydana gelen sıcaklık durumları tespit edilmiştir.

Bu durum aracın genel performansında öngörülebilir ve öngörülemez problemlere sebep olabilmektedir. Aracın motorunda kalıtsal hasarlara neden olabilen bu durum araç sahiplerine de maddi anlamda büyük sıkıntılar yaşatabilmektedir. Bu durumu bertaraf etmek adına birkaç çözüm yolu bulunmaktadır. 

Bu çözümlerin başında da antifriz kullanımı gelmektedir. Bu metot, hararet ve araçta meydana gelen yükseklik sıcaklık gibi problemlere ilk elden çözüm alternatifi sunarak, araçtaki olumsuz etkileri sönümler. Araç sahipleri dahilinde antifriz görevleri ve kullanımı ile ilgili çeşitli eksik ve yanlış bilgiler olsa da bilinenin aksine antifiiz, kullanım alanı olarak çok geniş bir yelpazeye sahiptir. 

Özellikle kış aylarında otomotivlerin ve diğer motorlu taşıtların birtakım bakım muayene işlemlerinden geçmeleri gerekmektedir.

Antifriz Ne İşe Yarar?

Motorda meydana gelen donma olayı ve hararet yapmasına ek olarak yaz aylarında da kullanılabilen antifriz, motorun soğumasına ilk elden yardımcı olarak performansını, sağlığını ve genel ömrünü yukarıya taşır. Motorlu taşıtlarda kullanılan soğutma sıvısının donma noktasını aza indirgeyerek, sıvının mekanizma içerisindeki döngüsü sağlayarak aracın performans ve verimlilik değerini yükseltir.

Kış aylarında yaptığı etkinin tam tersi pozitif etkiyi de yaz aylarında yaptığı için çeşitli kullanım alanlarına sahip olan antifiriz, havaların sıcak olduğu durumlarda radyatöre katılarak korozyon, paslanma ve aşınım gibi olumsuz etkilerin de önüne geçmeye yardımcı olur. Soğutma sıvısına dahil olarak çalışma performansı gösteren antifriz, kaynama noktasındaki değeri yukarı çekerek donma noktasını aşağı doğru çeker. Antifriz işleminin, bu uygulamalar dahilinde araçta herhangi bir aksama zarar vermediği gözlenmiştir.

Antifiriz Nereye ve Hangi Yol ile Eklenir?

Motorlu taşıtlarda bazı değişim ve tamir işlemleri karışık olabilir. Uzman desteği isteyen bazı uygulamalar mevcuttur. Fakat antifriz katılımı çok zor ve uzmanlık isteyen bir işlem değildir. Belirli aşama ve adımlar ile bu işlem kolaylıkla halledilebilir. Araç sahibi, kullanımını yaptığı araca hakim olması durumunda bu işlemin uygulanması esnasında zorluk yaşamayacaktır.

Antifriz çeşitleri ve sınıflandırmaları
Antifriz çeşitleri ve sınıflandırmaları

Antifriz uygulama işlemi sırası ile;

  • Antifriz katılım göstereceği motorun soğuk ve herhangi bir dış etkene maruz kalmadığından emin olunmalı,
  • Araç ön kaputunda yer alan radyatör bulunmalı daha sonrasında da su kapağı ile devamen radyatör kapağı açılmalıdır,
  • Radyatör içinde yer alan suyun boşaltım işlemi adına, alt bölümde yer alan tahliye kısmı açılmalıdır, ardından tahliye işlemi gerçekleştirilip, sıvının tamamının tahliyesi durumunda kapağı tekrardan kapatmak gerekir,
  • Uygulanmak istenen antifrizi, radyatörün iç kısmına doğru aktarımı yapılmalıdır,
  • Çeşitli karşımlar yolu ile güçlendirilmesi istenen antifrize, saf su katılımı yapılabilir,
  • Radyatör kısmında yeterli doluluk oranına ulaşıldığında aracın çalıştırılması gereklidir. Çalıştırıldıktan sonra motorun olduğu bölüme gidilip, çalışan motorun su tüketiminin önüne geçmek amacı ile su eklenme işlemi yapılmalıdır, yeterli doygunluğa ulaşım gösterdiğinde bu işlem son bulmalıdır,
  • Radyatör kısmına gidilip kapağın yeniden kapatma işlemini yaptıktan sonra antifriz işlemi son halini alacaktır.

Antifiriz kullanımında araca uygun antifriz çeşidini tespit etmek ve uygulamak çok önemli bir husustur. Bu konuda araç sürücülerinin bir kısmında bu durum hakkında karasızlıkları bulunmaktadır. Bu durumun önüne geçmek adına, sahibi oldukları aracın özelliklerini ve yapısını bilmeleri önemli bir etken olacaktır. Çeşitli tür farklılıklarına ve yelpazesine sahip olan antifriz, üretimi sağlanan malzemeler esas alınarak farklı kullanım alanlarına da hizmet vermektedir.

Antifriz Çeşitleri ve Sınıflandırılmaları

Organik, inorganik ve hibrit yani karma olarak sınıflandırılabilen antifrizler; motorun korunma şekilleri, yaşanılan konumun hava şartlarının özelliği ve sahibi olunan aracın kullanım standart, yoğunluğuna göre değişiklik gösterebilmektedir.

Renklere göre de sınıflandırılabilen antifrizler, mavi antifriz, yeşil antifriz, kırmızı antifriz ve turuncu antifriz olarak ayrım gösterebilir.

Mavi Antifriz Nedir?

Otomotiv sektöründe bilinen ve genel olarak kullanılan mavi antifriz, genel normlara göre üretimi yapılarak inhibitör katılımı ile elde edilmektedir.

Organik üretim yapısında yer alan kırmızı antifrizler, inhibitör katılımı ile elde edildiğinden mavi antifriz çeşidine göre daha uzun ömürlü durumdadır. Bu aşamada antifrizler arasında kıyas yapmak yanlıştır. Zira bu antifriz kullanımları aracın istek ve ihtiyaçları doğrultusunda yapılmaktadır.

Yeşil Antifriz Nedir?

Yeşil antifriz ise inorganik bir yapıda olmasına karşın, motorda ve diğer aksamlarda meydana gelmesi muhtemel kireçlenme ve don olayını en sağlam bir şekilde önleyen antifriz çeşidi olarak karşımıza çıkmaktadır. Don ve kireç problemine karşı etken bir koruma sağlasa da kullanım ömrü kısadır. 

Turuncu Antifriz

Bir diğer organik olan antifriz çeşidi ise turuncu antifrizdir. Uzun bir kullanım ömrüne sahip olan turuncu antifriz, motor koruması ve çalışması adına muadillerine göre biraz daha güçsüz sayılabilir.

Bu antifriz çeşitlerini tahlil etmek ve araca en uygun çeşidi bulmak adına, bu konu dahilinde uzman ve yetkin olan uzmanlara danışmak bu noktada çok kritik bir yere sahiptir.

Yaren Naz Çıkmaz

Merhaba! Ben Yaren, 1991 İzmir doğumluyum. Şuanda otomotiv yedek parça üreten bir fabrikanın iş geliştirme uzmanıyım. Otobilgisi.com ile otomobil tutkumu sizlerle paylaşma keyfini yaşıyorum:)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu