Selenoid valf nedir, ne işe yarar? Solenoid Valf Arıza belirtileri nelerdir?
Selenoid valf nedir? Solenoid valf diğer bir tabirle de Selenoid vana yapısı ve özellikleri itibariyle hemen her sektörde kullanılmaktadır. Araçlarda selenoid valf Nedir bizlerin daha fazla değinip, açıklayacağımız alan. Solenoid valf Nedir Ne İşe Yarar? Araçlarda ne için ve neden kullanılır, arıza belirtileri nelerdir? Her şeyden önce tam olarak parçanın araç üzerindeki etkisine temas edelim.
Selenoid valf nedir?
Selenoid valf nedir? Sorusuna verilebilecek en kısa yanıt, otomobilin özelinde kullanılan akışların kontrol edilmesi olarak tanımlanabilir. Solenoid valflar, bu kontrolü motor kontrol ünitesinden almış olduğu sinyaller vasıtasıyla yapar. Direkt olarak motora bağlıdır ve motor özelindeki sıvı akışkanları yönetir ve yönlendirir. Bu akışkanları genel anlamda buhar, su, gaz, hava ve yağ gibi yapı taşları sayarak sıralayabiliriz. Selenoid valf çalışma Prensibi itibariyle almış olduğu sinyalle açılıp, kapanan basit bir vana sistemidir. Bu kadar basit bir şekilde ifade ettiğimize bakmayın, otomobil özelinde oldukça kritik bir yere sahip. Bu nedenle biraz daha yakından tanıyalım.
Selenoid valf parçaları nelerdir?
Selenoid valf parçaları motor üzerindeki ihtiyaçlar kapsamında değişkenlik gösterebilir. Otomobil üreticileri ona farklı misyonlar yükleyip, takviye parçalarla ek görevler de verebiliyor. Gelişime ve yeniliği oldukça müsait bir parça. Fakat ana unsurlarını şu şekilde sıralayabiliriz,
- Gizli elektronik bobin
- Disk
- Hareketsiz çekirdek
- Selenoide bobini
- Hareketli çekirdek
- Yay
Bu kadar farklı görevi bir arada üstlenmesinin en temel nedeni de bünyesindeki parçaların değişken özellikleridir. Selenoid bobini dediğimiz parça silindir şeklinde sargılardan oluşmaktadır. Fakat, kendisine gönderilen akım sonucunda görevine bir mıknatıs olarak devam eder. Hemen iç kısmında bir demir nüve bulunur ve üst kısmında yer alan yayın basınç olarak onu aşağıya doğru ittirmesiyle aşağı doğru iner. Bu hareket vananın açılmasına, daha sonra da motor kontrol ünitesinden aldığı akışkanın transferine olanak sağlar. Kimi solenoid valfler bu transferi iki kanalla yaparken, günümüz teknolojisinde 3 kanallılar vasıtasıyla akışkanın basıncını arttırarak yönlendirdiğini de gözlemleyebiliyoruz.
Görevi ve çalışmasını bu şekilde genelleyebiliriz. Ömürlük bir parça değil, tabi ki arıza gösterebilir. Bu durumda da Araçlarda solenoid valf arıza Belirtileri sorusu akıllara geliyor.
Araçlarda solenoid valf arıza Belirtileri
Araçlarda solenoid valf arıza Belirtileri sonucunda ortaya çıkan sorunlar direkt olarak motoru etkiler. Bu etki genelde performans açısından olacaktır. Valfler bir ya da birden çok olabilir. Vites kutusunda, Turboda da benzer yapıda sistemler kullanılmaktadır. Arıza valflerde, bulunduğu yere ve görevine göre aşağıdaki sorunlar baş gösterebilir.
- Vites geçişleri zorlanır, geçiş aşamasında ses duyarsınız.
- Devir çok fazla yükselir fakat bir üst vitese geçmez.
- Yakıt tüketimi artar.
- Performans düşer.
- Yağ yakma, eksilme durumları yaşanabilir
- Soğutma suyu sürekli azalabilir.
- Motor arıza lambası yanabilir.
Özetle akışkanlarla ilgili bütün sorunlar karşınıza çıkabilir. Bu da dolaylı yollardan motoru etkiler. Selenoid valf arızasını eğer motora çok hâkim değilseniz anlayamazsınız, usta bir teknisyen bile zor anlayabilir. En temiz kontrolü clip cihazı bağlayarak değerlerin kontrol edilmesidir. Yapılan kontrol sonucunda bir arıza varsa bu genelde karşımıza bobinin yanması olarak çıkar. Dönem dönem kuruma bağlı sorunlar da yaşanabiliyor, bu sorun temizlikle giderilişe de diğer durumlarda parçanın değişimi gerekmektedir.
Selenoid Valf Fiyatı Ne Kadar?
Selenoid valf fiyatı aracın marka, model ve kullanıldığı yere göre farklılık gösteriyor. Ortalama bir solenoid valf için 1000 TL ‘den başlayıp 5000 TL’ye kadar uzanan değişken rakamlardan söz edebiliriz. Sanayilerde bunları sağlıklı bir şekilde tamir ettiğini belirten teknisyenler de mevcut. Genelde yanık olan bobini çıkartıyor, bakır telle yeni bobin taktıktan sonra tekrar montajlıyorlar. Fakat bu işlemin akıma ne kadar dayanacağı ne denli uzun ömürlü olacağı soru işareti. Bu nedenle kendinizi riske atmayın ve yeni bir valfle yolunuza devam edin.