Volkswagen Bora Nasıl Araba, Alınır Mı? İnceleme ve Kullanıcı Yorumları

Volkswagen’in c segmenti sedan otomobili olan Bora nasıl bir araba, alınır mı sorularına yanıt arayacağız. Ayrıca Volkswagen Bora inceleme, test sürüşü ve kullanıcı yorumuna yer vereceğiz.

Volkswagen 1998 yılına gelindiğinde mevcut bulunan modellerini yenilerken, yeni bir modeli olan Bora’yı da tanıttı ve aynı yılın son aylarında tüm Dünya ile birlikte ülkemizde satışa sunuldu. Bora ilk olarak 1999 yılında satılmaya başlamış ve 2005 yılına kadar satılmıştır. Daha sonra yerini tekrardan Jetta modeline bırakmıştır.

Volkswagen Bora Nasıl Bir Araba?

Yazımın başında her ne kadar sedan otomobil olarak adlandırsakta Bora’nın station wagon kasa tipi de bulunmaktadır. Golf ile aynı platform üzerinde üretilmiş bir otomobildir. Zaten motor, mekanik ve yürüyen aksam parçaları birbiri ile tam uyumludur. Bora gerçekten Volkswagen’in üretmiş olduğu en kaliteli otomobillerden bir tanesidir. Ben Bora’dan aldığım kalite hissini daha çoğu arabadan alamadım. Bora’nın Basic, Comfortline, Highline, Pacific, Primeline ve Trendline donanım paketleri bulunmaktadır. ABS, ESP, sürücü ve yolcu hava yastıkları, merkezi kilit, immobilizer, elektrikli dört cam, elektrikli aynalar, dijital klima, kol dayama ve yol bilgisayarı gibi özellikleri bulunmaktadır. 5 ve 6 ileri manuel şanzımanın yanı sıra 4 ileri otomatik vites seçeneği de bulunmaktadır. Bora’nın motor teknik özellikleri ise şu şekilde;

1.6 Benzinli : En çok tutulan motor seçeneğidir. 102 beygir ve 148 Nm tork güç üretmektedir. LPG ile uyumlu bir motor olup şehir içinde 11.5, şehir dışında 6.5 litre yakıt tüketmektedir.

İlginizi çekebilir : ” Volkswagen Vento Nasıl Bir Araba?

1.8 4Motion: Bora’nın az sayıda da olsa satılmış olan dört çeker araçlarında yer almış motordur. 125 beygir ve 170 Nm tork güç üreten 4 silindirli bir motordur. LPG ile uyumludur ve şehir içinde 12.5, şehir dışında 7 litre yakıt tüketmektedir.

1.9 TDI : Bora’nın dizel motor seçeneğidir. O zamanlar dizel motorlarda yüksek hacimli olmasına rağmen günümüzdeki kadar yüksek güç üretemezlerdi. Bu motorda onlardan bir tanesidir. 90 beygir ve 202 Nm tork güç üretmektedir. Şehir içinde 6.6, şehir dışında 4.2 litre yakıt tüketmektedir. Çok performanslı bir motor olduğu söylenemez. Ayrıca çok sesli çalışmaktadır.

Volkswagen Bora Kullanıcı Yorumu

Ben bu arabadan sıfır olarak alıp 5 yıl boyunca kullanmıştım. Şuan Audi A3 kullanıyorum ama Bora’nın verdiği kalite hissini bana asla vermiyor. O zamanlar bu arabayı görmeye gittiğimizde ince far camları çok arabada yoktu. Arabayı görenler far camı yok mu acaba diye soruyorlardı. İlk olarak anlatmaya içinden başlayacak olursak ön göğüs ve kapı içlerinde kaliteli bir malzeme kullanılmıştır. Öyle zamanla çatlama ve solma gibi şeyler asla olmuyor. Koltuklarında kaliteli bir sünger vardır ve çökme olmuyor. İç genişliği gayet güzeldir. Ön koltuklarını kendime göre ayarladığımda ki benim boyum 1.80 cm, arka diz mesafesi hala daha kalıyordu. Arkasını gayet geniştir ve 3 yetişkin rahatlıkla sığabilir. Bagaj hacmi gayet geniştir. Ben iki bebek arabasını sığdırabiliyordum. Bora’nın sürüş zevki pek çok arabada yoktur. İçine oturduğunuzda o verdiği tok kapı sesi harika. Sanki içindeyken bir şey olmayacakmış gibi hissediyorsunuz. Frenleri çok güçlüdür ve arabayı kısa mesafede durdurabilir. Yol tutuşu gerçekten çok üstündür. Nice sert virajlara bile yüksek hızlarla girerdim bana mısın demezdi. Uzun yolda yola yapışarak gider. Ayrıca motor, yol ve rüzgar sesini içine çok almaz. Ses yalıtımı çok başarılı bir otomobildir.

Volkswagen Bora Alınır Mı?

Evet çok kaliteli bir otomobildir. Ancak ikinci eli çok zayıftır. Daha geçtiğimiz hafta Bora sahibi bir arkadaşım aracını satamayıp ilan fiyatının yüzde 30 altına verdi. Çünkü ikinci kolay kolay satılmayan bir arabadır. Diğer bir yönü ise yedek parça fiyatlarıdır. Parçaları bulunmuyor demiyorum ama gerçekten diğer Volkswagenlere göre özellikle kaporta ve aksesuar parçaları çok pahalıdır. Ancak bu alınmayacak bir otomobil olduğu anlamına gelmez. Temiz kullanılmış bir tanesi gönül rahatlığıyla alınabilir.

Kaynak: otobilgisi

Metin Ustaoğlu

İTÜ makine mühendisliği bölümü mezunuyum. 1988 yılında Erzurumda doğdum. Şu anda İstanbul'da kurumsal bir firmada otomotiv danışmanı olarak çalışıyorum.Son yıllarda işim dolayısı ile birçok araba kullanma ve test etme şansım oldu. Çocukluğumdan beri arabalara olan hayranlığım ile geliştirdiğim bilgi birikimimi otobilgisi.com'da sizlerle paylaşıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu