Far Ampulü Değişimi Ne Kadar? Osram ve Bosch Ampul Fiyatı ve İşçilik Ücreti

Araba farları otomobil tarihi kadar eskidir. Peki ya araba far ampulü değişimi ne kadar? Bosch ampul fiyatı ne kadar? Osram far ampulü fiyatı ne kadar? Far ampulü değiştirme işçilik ücreti ne kadardır? Kısaca far ampulü değiştirmenin 2022 yılı maliyeti hakkında bilgi vereceğiz.

Otomobillerde far sisteminin kullanılması, otomobil icadından bu yana olan bir şeydir. O zamandan bu zamana otomobillerin gece karanlık yollarda giderken yolun aydınlatılmasında kullanılmaktadır. Far ampulü bildiğimiz evlerde kullanılan ışıkların otomobiller için uyarlanmış halidir. Ampulün kendisi çok fazla yanmasa bile far içerisinde bulunan ayna ve far camının yansıtma ve ışığı çoğaltma özelliği sebebiyle ışık gücü onlarca kat artırılır. Bu sayede otomobilin en az 30 metre önü aydınlatılır. Far ampulünün bir kullanım ömrü vardır.

Far ampulünün ömrü kaliteli markalar olan Osram ve Bocsh için yaklaşık 2 yıl veya 500 saat kadardır. Yani aracınızın farları 500 saat kadar yanabilir. Bundan sonra ampulün ömrü biter ve artık yanmaz hale gelebilir.

Eski otomobillerde kısa farlar için H7 yani tek flamanlı ampul, uzun farlar için ikinci bir H9 tek flamanlı ampuller kullanılmaktaydı. Ancak 30 yıl kadar bir süredir. Uzun ve kısa farlar için tek bir ampul yani çift flamanlı H4 ampuller kullanılmaktadır. Fiyat olarak hepsi aynıdır.

Bir farın ömrü kullanım şekli ve koşullarına göre değişiklik göstermektedir. Örneğin ampul içerisinde yer alan çok narin bir metal olan tungsten hafif bir sallantıda bile kopabilir ve farın patlamasına neden olur. Örneğin aracınızın farları yolda giderken sallanıyor ve titriyorsa çok daha kısa ömürlü olacaktır. Ayrıca far camının içinde biriken nem, kir veya başka yabancı maddeler ampulün patlamasına neden olabilir.

Far Ampulü Ne Kadara Değişir?

Burada günümüzde en çok kullanılan H4 ampul fiyatlarıyla devam edelim. Çin malı ampullerin kullanım ömrü çok kısadır. Bu ucuz ve adi lambalar 75-100 saat kadar dayanabilmektedir. Ayrıca 6 ay kadar bir süre sonunda patlarlar. Ancak Bosch H4 12V 60/55W ampul fiyatı tane başına 20 liradır. Osram H4 ampul fiyatı da 20 lira civarındadır. Ampulü kendiniz de çok rahatlıkla değiştirebilirsiniz. Ancak uğraşamam derseniz sanayide 10 – 15 lira bir işçilik ücreti karşılığında değiştirtebilirsiniz. Kısaca far ampulünü değiştirmenin maliyeti 2022 yılı için tane başına 30-40 lira civarında bir para tutacaktır.

Metin Ustaoğlu

İTÜ makine mühendisliği bölümü mezunuyum. 1988 yılında Erzurumda doğdum. Şu anda İstanbul'da kurumsal bir firmada otomotiv danışmanı olarak çalışıyorum.Son yıllarda işim dolayısı ile birçok araba kullanma ve test etme şansım oldu. Çocukluğumdan beri arabalara olan hayranlığım ile geliştirdiğim bilgi birikimimi otobilgisi.com'da sizlerle paylaşıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu