Arabada Mutlaka Bulunması Gereken Malzemeler 2022 (Asla Unutmayın)

Arabada mutlaka bulunması gereken malzemeler 2022 yılında da araç sahiplerini yakından ilgilendiren bir konu. Motorlu Kara Taşıtları Nisan 2022 yılı verilerine göre, Türkiye’de kayıtlı 25 milyon 594 bin 663 taşıt içerisinde 13 milyon 882 bin 587 otomobil bulunuyor. Yani bu demek oluyor ki her gün milyonlarca araç kullanıcısı trafiğe çıkıyor.

Arabada Mutlaka Bulunması Gereken Malzemeler

Arabada mutlaka bulunması gereken malzemeler son derece kritik öneme sahiptir. Eğer bir araç sahibiyseniz ve sürekli trafikteyseniz sizleri büyük sorumluluklar beklemektedir.

Aracınızda seyir halindeyken sizi ve taşıdığınız yolcuların emniyetinden sorumlu olduğunuz gibi aracınızda bulundurmanız gereken zaruri malzemeler ve bilgiler olması gerekmektedir.

Arabada Mutlaka Bulunması Gereken Malzemeler
Arabada Mutlaka Bulunması Gereken Malzemeler

Arabada mutlaka bulunması gereken malzemeler çerçevesinde 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’na göre aracınızda bulundurmanız gereken belge ve malzemeler yer almaktadır.

Trafikte aracınızı kullanırken araç ruhsatından ilkyardım çantasına kadar aracınızda bulunması gereken belge ve malzemeleri sizler için derledik.

Araçta Bulunması Gereken Belgeler

Trafikte güvenliği sağlamak, kaza, yangın gibi durumlarda ilk müdahaleyi yapabilecek donanıma sahip olmak ve kontrol sırasında bazı belgeleri bulundurmaları mecburidir.

Bu kapsamda aracın marka, model, renk, motor ve şasi numarası gibi özelliklerinin ve aracın kayıtlı olduğu sürücüye ait bilgilerin bulunduğu araç ruhsatınızın trafik görevlilerine ibrazı zorunludur.

Yine ehliyetsiz trafiğe çıkmak yasaktır, bu nedenle her sürücünün, kullandığı aracın tipine uyumlu sürücü belgesi (ehliyet) bulundurması gerekmektedir.

Trafiğe çıkan tüm motorlu kara taşıtlarının her yıl bir kez egzoz emisyon değerlerinin ölçülmesi gerekirken, egzoz muayene belgesi bir sonraki ölçüme kadar araçta bulundurulması gerekmektedir.

Aracınız eğer kaskolu ise kasko evraklarını araçta bulundurmaları gerekirken, trafiğe çıkan tüm araçlar için yaptırılması ve her yıl yenilenmesi mecburi olan zorunlu trafik sigortası da aracınızda bulunmalıdır.

Öte yandan yaşanacak bir kaza sonrası aracınızda kaza tespit tutanağının olması gerekmektedir. Maddi kazaya karışan sürücülerin güvenlik görevlilerini araya sokmaksızın kendi aralarında hazırlayabileceği kaza tespit tutanağı ile gerekli işlemleri yapabilecektir.

Araç sürücüleri araçlarının TÜVTÜRK’te her  muayene sonrasında araç muayene süresinin yazılı olduğu Araç Muayene Raporu’nu ruhsatlarında bulundurmak zorundadır.

Araçta Bulunması Gereken Malzemeler

Arabada mutlaka bulunması gereken malzemeler listesi aslında sürekli yanınızda bulunmalı. Yukarıda açıkladığımız belgelerin yanı sıra ilk yardım çantası, yangın söndürücü, reflektör, zincir ve çekme halatı, stepne, kriko, bijon anahtarı, seyyar lamba ve takoz gibi malzemelerin de trafiğe çıkan araçların bagajında bulundurması gereken ürünlerdir.

Bu ürünlerden özellikle uzun yolculuklarda işe yarayan seyyar lamba ve yedek ampul karanlıkta yolda kalınması durumunda size yararı olacakken, eğer gece yolda kalmanız durumunda diğer araçların sizi görmesi için reflektör de en büyük ihtiyacınız olacaktır.

1 – Yangın Söndürme Tüpü

Araç kullandığınız için Allah korusun yaşanan dikkatsizlik sonucu kazalar kaçınılmaz oluyor. Kaza sonrası otomobilinizde oluşabilecek bir yangın durumuna karşı yangın tüpü sizin ve aracınızın içerisindeki yolcular için hayati önem taşıdığını belirtmek isteriz. Acil durumlar için aracınızın bagajında kesinlikle yangın tüpü bulundurmanız gerekiyor.

2 – Bijon Anahtarı ve Kriko

Aracınız ile seyir halindeyken ya da park halindeyken bazı etkenlerden dolayı aracın tekerinin patlaması muhtemeldir. Lastik patlaması durumunda sizin yardımınıza ilk koşacak bazı malzemeler vardır. Kriko ve bijon anahtarı gibi iki önemli malzeme yolda kalmanız durumunda sizin için hayat kurtarıcı bir rol oynayacaktır.

3 – Çekme Halatı

Aracınızın yolda kalması veya yağmurlu ve asfalt olmayan bir zeminde seyir halindeyken çamura saplanması gibi durumlar yaşayabilirsiniz. Böyle bir ortamda aracınızda çekme halatı yoksa yandınız demektir. Bu nedenle yolda kalan veya bataklığa giren aracınızı başka bir aracın çekmesi için ihtiyacınız olacak malzeme çekme halatını da aracınızdan eksik etmemelisiniz.

4 – İlk Yardım Malzemeleri

Trafikte yaralamalı bir kazaya karıştığınızda yine sizin için çok önemli olan bir malzemenin aracınızda olması gerektiğiniz hatırlatırız. Tentürdiyot, yara bandı ve sargı bezi, makas ve daha pek çok malzemeden oluşan bir ilk yardım çantası kesinlikle ama kesinlikle aracınızda bulunması gerekmektedir. Kaza sonrası yaralıya yapacağınız ilk yardım belki bir canı kurtarmanıza vesile olacaktır.

5 – Kar Zinciri

Malumunuz, hava şartları araç sürücüleri için çok önemlidir. Yaz veya kış aylarında araç lastikleriniz için olması gereken malzemeler olarak takoz ve patinaj zincirini hatırlatmamız gerekmektedir. Karlı veya buzlu havalarda zincir ve takoz size büyük fayda sağlayacaktır.

6 – Stepne (Yedek Lastik)

Trafikte hayati bir rol oynayan bir malzeme de stepnedir. Özellikle uzun yolculuklarda araç lastiğinin patlaması durumunda sizin yolda kalmamanız için, aracınızda mutlaka bir yedek lastik bulundurmanız gerekmektedir.

Sonuç olarak, bu belge ve malzemeleri aracınızda bulundurmanız durumunda trafikte hem sürücünün, hem yolcunun hem de aracınızın güvenliği korunacaktır.

Metin Ustaoğlu

İTÜ makine mühendisliği bölümü mezunuyum. 1988 yılında Erzurumda doğdum. Şu anda İstanbul'da kurumsal bir firmada otomotiv danışmanı olarak çalışıyorum.Son yıllarda işim dolayısı ile birçok araba kullanma ve test etme şansım oldu. Çocukluğumdan beri arabalara olan hayranlığım ile geliştirdiğim bilgi birikimimi otobilgisi.com'da sizlerle paylaşıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu