Oksijen Sensörü Ne İşe Yarar ve Arızası Nasıl Anlaşılır? Belirtileri Nedir?

Bir otomobilin en önemli sensörlerinden bir tanesi olan oksijen sensörü nedir ve ne işe yarar? Oksijen sensörü arızası nasıl anlaşılır? Oksijen sensörü bozulduğu zaman ne gibi belirtiler verir. Tüm bu soruların cevabı yazımızda.

1996 yılı otomobiller için bir dönüm noktasıdır diyebiliriz. Gelişen bilgisayar teknolojisi otomobilleri de etkilemiş ve artık araçların çalışmasını kontrol eden her otomobile bir bilgisayar sistemi kullanılmaya başlamıştır. Bu sisteme motor kontrol ünitesi (ECU) adı verilmiştir. ECU’nun görevi aracın tüm parçalarını doğru çalışıp çalışmadığı konusunda kontrol etmektir. Ayrıca bir diğer görevi ise sensörlerden aldığı verilerle tüm parçaları organize bir halde motorun en verimli ve ekonomik olarak çalışmasını sağlamaktır.

İlginizi çekebilir :  ” Oksijen Sensörü Ne Kadara Değişir? Fiyatı ve İşçilik Ücreti

Günümüzde otomobillerde yüzlerce sensör vardır. Ancak bu sensörlerden bazıları arıza yaptığı zaman hiçbir şey olmazken, bazıları arıza yapınca motorun çalışması bozulur. İşin daha kötüsü ECU, diğer parçaları çalıştırmak için gerekli verileri elde edemez ve aracınızı ya hiç çalıştıramazsınız ya da yolda kalırsınız. Oksijen sensörü de motorun hayati sensörlerinden bir tanesidir.

Oksijen Sensörü Ne İşe Yarar?

Pek çok kişi oksijen sensörünün görevi nedir diye merak ediyor. Gelin şimdi detaylı bir şekilde inceleyelim. Oksijen sensörünün diğer adı lambda sensörü olarak geçmektedir. Oksijen sensörünün yeri egzoz manifoldunun hemen üstündedir. Görevi ise motor açısından çok önemlidir. Teknik açıdan bakacak olursak. Aracınızın motorunun doğru çalışması için 14:1 oranında hava/yakıt karışımı olmalıdır. Yani 14 birim havaya karşılık 1 birim yakıt bulunmalıdır. Motorda yanma meydana geldikten sonra havanın hepsi yanmaz ve egzoz kanalı ile dışarı atılır. Bu havanın miktarına göre ECU tarafından motora yakıt gönderilmesi emri verilir. İşte egzoz gazındaki oksijen miktarını ölçen parçaya oksijen sensörü adı verilir. ECU, oksijen sensöründen aldığı verileri motorun yakıt miktarının ayarlanmasında ve ateşleme zamanlanmasında kullanır. Ne kadar çok hava varsa o kadar çok yakıt gönderilir ve ateşleme hızlandırılır.

Oksijen Sensörü Yeri

Oksijen Sensörü Arızası Belirtileri

Aracınızın oksijen sensörü arıza yaptığı zaman bunu hemen fark edebileceğiniz belirtiler verir. Çünkü motorun çalışması tamamen bozulacak ve daha kötüsü motoru çalıştıramayacaksınız. İşte oksijen sensörü arızası belirtileri.

1- Motor Arıza Lambasının Yanması

ECU, motor sistemi üzerinden bulunan sensörlerden herhangi birisinde bir arıza tespit ederse, durumdan sürücüyü haberdar etmek için gösterge panelinde arıza ışığını yakar. Bunun yanında bilgisayara bağladığınızda oksijen sensörüyle alakalı arıza kodlarını verecektir. Bunlar P0030, P0031, P0130, P0131, P0132, P0133, P0134, P0137, P0141, P0161 ve P0172 kodlarıdır.

2- Yakıt Tüketiminin Artması

Oksijen sensörünün motorun hava/yakıt karışımının ayarlanmasında önemli bir rol oynadığını söylemiştik. Bu sensör arıza yaptığı zaman ECU, motora ihtiyacı olandan daha fazla yakıt gönderecektir. Bu da aracınızın yakıt tüketiminin artmasına neden olacaktır.

3- Rölanti Dalgalanması

Oksijen sensörü arıza yaptığı zaman, rölanti motoru doğru çalışmayacaktır. Araba kendi kendine bir gaz verip bir stop edecek kadar yavaş çalışacaktır. Buna rölanti dalgalanması adı verilir. Marka ve modele göre değişiklik göstermekle birlikte bir otomobilin rölantisi 600 ile 900 RPM arasında sabit durmalıdır ve ibre kendi kendine oynamamalıdır.

4- Motor Çekişinin Düşmesi

Yukarıda saydığımız belirtilerin yanı sıra son zamanlarda aracınızda performans eksikliği görüyorsanız oksijen sensörü arızalı olabilir.

5- Emisyon Değerlerinin Yüksek Çıkması

Aracınızla muayeneye gitmeden önce egzoz emisyonu yaptırdığınızda değerler yüksek çıktıysa bunun sorumlusu O2 sensörü olabilir.

6- Egzozdan Siyah Duman Çıkması

Motorun ne kadar hava ile çalıştığı bilinmediği zaman aracınızın yakıt dağıtımı da bozulabilir. ECU motora olması gerekenden daha fazla yakıt gönderilmesini sağlayabilir. Veya daha az yakıt gönderilebilir. Buna fakir ve zengin karışım adı verilir. Zengin karışımla çalışan motorun egzozundan siyah duman çıkar. Çünkü yanmamış yakıtın egzoz gazı rengi siyahtır.

Kaynak: otobilgisi

Metin Ustaoğlu

İTÜ makine mühendisliği bölümü mezunuyum. 1988 yılında Erzurumda doğdum. Şu anda İstanbul'da kurumsal bir firmada otomotiv danışmanı olarak çalışıyorum.Son yıllarda işim dolayısı ile birçok araba kullanma ve test etme şansım oldu. Çocukluğumdan beri arabalara olan hayranlığım ile geliştirdiğim bilgi birikimimi otobilgisi.com'da sizlerle paylaşıyorum.

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu