Araç Kaza Tutanağı Nedir? Nasıl Doldurulur?

Araç kaza tutanağı nedir ve nasıl doldurulur soruları son zamanların en sık sorulan soruları haline geldi. Günümüzde kalabalıklaşan şehir trafiği sonucunda kaza oranları da maalesef artmış durumda.

Araçlar maddi hasarlı kazaya karıştıkları zaman, sürücüler kendi anlatımları ile kazanın nasıl meydana geldiğini anlatırlar. Tespit tutanağına yazılarak bu bilgiler kayıt altına alınmış olur.

Araç Kaza Tutanağı (Kaza Tespit Tutanağı) Nasıl Doldurulur?
Araç Kaza Tutanağı (Kaza Tespit Tutanağı) Nasıl Doldurulur?

Kaza tespit tutanağı (Araç kaza tutanağı)

Kaza tespit tutanağı sigorta işlemi için resmî belge niteliğindedir. Bu nedenle önemlidir. 2008 yılından önce maddi hasarlı kazalarda polis desteğiyle işlem yapılmakta İdi. Fakat 2008 yılında gelen kanun ile taraflar kendi aralarında tutanak tutmaya başladı.

Maddi hasarlı kaza durumlarında sürücüler tespit tutanağına kimlik ve ruhsat bilgilerini kendi el yazıları ile yazarlar. Sigorta bilgileri kısmında ise aracın sigorta şirketi ve poliçe numarası gibi bilgiler istenir. Ayrıca tutanakta sözlü ve şema anlatımı için de alanlar mevcuttur. Tüm bu bilgilerin sigorta şirketine başvurabilmek adına doğru ve eksiksiz bir şekilde doldurulması gereklidir.

Kaza tespit tutanağı ilk başlarda sürücüler için zor gelse de artık günümüzde alışılır hale gelmiştir. Bu sayede maddi hasarlı kazalarda sürücülerin anlaşma süreleri kısalmış, trafiği engelleme sorunları büyük ölçüde ortadan kalkmıştır.

Tutanak iki nüshadan oluşmaktadır. Her iki sürücüde de birer nüsha bulunmalıdır. Kaza tespit tutanağında dikkat edilmesi gereken önemli hususlardan biri de sürücülerin imzasıdır. Her iki sürücünün de kendi alanlarında imzalarının bulunması tutanağın geçerli olması için şarttır. Kaza tespit tutanakları kaza anının stresi ve heyecanı ile doldurulması zor gelebilir. Fakat sigorta şirketinin devreye girmesi açısından tutanakların dikkate alınması gereklidir.

Kaza Tespit Tutanağı (Araç kaza tutanağı) Nasıl Doldurulur?

Kazan tespit tutanağı, her sürücünün aracında en az 1 adet bulunması zorunlu olan bir evraktır. Tutanaklar sigorta şirketleri ve acenteler tarafından ücretsiz olarak sürücülere teslim edilir. Acil durumlarda ve elinizde olmaması durumunda kırtasiyelerden de tespit tutanağı satın alabilmeniz mümkündür. Olası maddi hasarlı kaza durumlarında kazaya karışan araçların resimlerinin çekilmesi faydalı olacaktır. Kaza tespit tutanağının doldurulması ve dikkat edilmesi gereken hususlar ise şu şekildedir;

Kaza tespit tutanağının (Araç kaza tutanağı) doldurulması

  1. Öncelikle tutanakta bulunan 1 ve 2 numaralı alanlara kazanın tarihi yeri ve saati yazılır.
  2. 3 numaralı alana görgü tanıkları bilgileri yazışır. Eğer kazaya şahit olan görgü tanığı var ise isim soy isim ve iletişim bilgileri yazılmalıdır.
  3. 4, 5 ve 6 numaralı alanlarda iki taraf da sürücü bilgilerini araç bilgilerini ve trafik sigortası poliçe ile ilgili bilgileri ayrı ayrı doldurmalıdır.
  4. 7 numaralı alandaki kutucuklardan size uygun olan alanlara X işareti konulur. 8 numaralı alanda kazaya karışan yabancı plakalı araçlar var ise işaretleme yapılmalıdır.
  5. 9 numaralı alanda araçların darbe aldıkları yer işaretlenir.
  6. 10 numaralı alanda A ve B isimleri alan taraflar kazanın oluş yerini şema çizimi ile anlatmalıdır. Çizimin profesyonel olması gerekmez. Sadece araçların geliş ve gidiş yönleri ok işaretleri ile belirtilmeli ve sokak isimleri yazılmalıdır.
  7. 11 numaralı alanda sürücüler kaza ilgili kendi görüş ve fikirlerini belirtmelidir.
  8. 12 numaralı alanda sürücüler kendi taraflarını imzalamalıdır. İmzasız tutanaklar geçersiz sayılmaktadır.

Maddi hasarlı kazalarda anlaşmalı olarak karşılıklı kaza tespit tutanağı dolduran sürücüler birbirinden ayrılır. Daha sonrasında sigorta şirketine başvurmak için gerekli belgeler hazırlanmalıdır. Aracınızı onarım için götürmüş olduğunuz servisler hasar dosyası açabilir ve gerekli evrakları sigorta şirketine iletir. Hasar dosyası açılabilmesi için kaza tespit tutanağı ile beraber istenen belgeler ise şu şekildedir;

  • Sürücülerin kimlik, ehliyet ve araç ruhsat fotokopileri
  • Kaza yerinde çekilmiş olan araçların fotoğrafları
  • Trafik sigortası ile beraber var ise kasko sigortasının fotokopisi

Belgeleri doldurmanıza gerek kalmayan kazasız yolculuklar dileriz.

Yaren Naz Çıkmaz

Merhaba! Ben Yaren, 1991 İzmir doğumluyum. Şuanda otomotiv yedek parça üreten bir fabrikanın iş geliştirme uzmanıyım. Otobilgisi.com ile otomobil tutkumu sizlerle paylaşma keyfini yaşıyorum:)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu