Fenni Muayene Nedir? Nasıl Yapılır?

Fenni Muayene Nedir? Trafiğe çıkan motorlu ve motorsuz araçların durumunu denetlemek ve trafiğe uygunluğunu analiz etmek için yapılan kontrollere fenni muayene adı verilir. Muayenenin asıl amacı araçların kazaya sebep olabilecek arızalarını tespit ederek hem araç sürücüsünün, hem de trafikteki diğer araçların güvenliğini sağlama altına almaktır.

klima gazi dolumu
Fenni Muayene

Fenni muayeneler mutlaka uluslararası standartlara uygun olarak yapılırlar. Bu yüzden ülkemizde fenni muayenelerin süreçlerinin koordinasyonu TUVTURK adı verilen firma tarafınca yapılır. Uluslararası standartlara uygun muayene yapmaya tek yetkili kuruluş da yine burasıdır. Türkiye’nin her yerinde şubesi bulunan TUVTURK araçların trafikte güvenli bir şekilde yol alabilmesi için gerekli bakım ve onarım işlemlerini yerine getirmektedir.

Fenni muayeneler tüm binek araçlar için 2 yılda bir yapılır. Fakat aracınızı sıfır almışsanız,  Araçların ruhsatında yer alan tescil tarihi kısmından bu geçerlilik süresi kolaylıkla öğrenilebilir. Eğer aracın muayene zamanı geldiyse randevu alarak bir TUVTURK şubesinden yardım alınmalıdır. Aksi bir durumda gecikme söz konusu olursa araç, muayene tarihinin dolmasının ardından muayene cezasına tabii olur. Üstelik bu gecikmenin 1 gün olması bile ceza ödemek için yeterlidir. Bu yüzden araç sahipleri muayene geçerlilik tarihinin dolmasının ardından mutlaka araçlarını tekrar muayene ettirmelidir. Hem yüklü miktardaki cezalardan kurtulmak hem de trafikte can güvenliğini sağlamak için zamanında yapılan fenni muayene oldukça önemlidir. Peki bu muayene nasıl yapılır, neler yapılması gereklidir?

Fenni Muayene Nasıl Yapılır?

Fenni Muayene Nasıl Yapılır? Yukarıda da belirttiğimiz gibi aracınızın fenni muayenesini yaptırmak istiyorsanız muayene öncesinde TUVTÜRK’ten randevu almalısınız. Randevu gününüz ve saatinizde TUVTÜRK araç muayene istasyonlarına giderek muayenenizi gerçekleştirebilirsiniz.

Buradaki çalışanlar işe öncelikle araç ruhsat bilgilerini, şase numarasını ve motor numarasını kontrol etmekle başlar. Daha sonrasında kontrol alanına geçilir. Kontrol aşamasında ise ön ve arka frenlerin ve aksların kontrolü yapılır. Eğer güvenliği etkileyecek bir durum varsa mutlaka araç sahibine bildirilir. Aracın lastikleri, sinyal lambaları ve park lambalarının kontrol edilmesinin ardından iç kontrole geçilir. Emniyet kemerlerinin çalışır durumda olduğundan emin olunur ve ayna kontrolleri gerçekleştirilir. Tüm bu kontrollerin yapılmasının ardından araç hakkında bir rapor yazılır. Bu rapor arabanın güvenle trafiğe çıkabileceğini belirten bir rapordur. Eğer aracınızda bir güvenlik problemi ya da arızalı bir durum fark edilirse bu durum hakkında size bilgi verirler. Randevuyu nasıl alabilirsiniz?

Fenni Muayene Randevu Nasıl Alınır?

Fenni Muayene Randevu Nasıl Alınır? Aracınızın fenni muayenesini gerçekleştirebilmeniz için TUVTÜRK üzerinden online randevu almanız gerekmektedir. Eğer onunla uğraşamam derseniz de 0 850 222 88 88 telefon numarasını arayarak fenni muayene randevunuzu oluşturabilirsiniz.  Randevu için istediğiniz gün ve saati kolayca seçebileceğiniz gibi aksi bir durumla karşılaşırsanız randevu günlerinde değişiklik de yapabilirsiniz.

Ayrıca randevu alım aşamasında ruhsatı yanınızda bulundurmayı unutmayın. Şasi numarası, motor numarası gibi bilgiler talep edilmektedir. Bu bilgiler çoğu insanın ezberinde olmadığına göre, araç ruhsatını yanınıza alırsanız randevunuzu hızlı ve sorunsuz bir şekilde oluşturabilirsiniz.

Fenni Muayenelerde Nelere Bakılır?

Fenni Muayenelerde Nelere Bakılır? Araç muayene istasyonlarının açılması, işletilmesi ve araç muayenesi yönetmeliği’’ gereğince fenni muayene sırasında aracın genellikle tüm bölümleri kontrol edilir. Bu bölümler TUVTÜRK tarafından şu şekilde sıralanmıştır;

  • Taşıt tanıtımı
  • Fren sistemleri
  • Far ve görüş özellikleri
  • Direksiyon sistemleri
  • Şasi ve şasi bağlantıları
  • Lambalar, elektrik teçhizatları, yansıtıcılar ve aydınlatma sistemleri
  • Tekerlekler, lastikler ve süspansiyon

Bu bölümlerin yanı sıra ilk yardım çantası, yangın tüpü ve iki adet reflektör gibi zorunlu ekipmanlar da kontrole tabii tutulur. Ayrıca yolcu taşıyan araçlar için de bazı ek kontroller yapılabilir.

Fenni Muayene Ücreti Nedir?

Fenni Muayene Ücreti Nedir? Fenni muayene için TUVTÜRK farklı araç tiplerine göre farklı fiyatlar sunmaktadır. Örneğin binek araçlar, otobüsler ve kamyonların muayene ücretleri birbirinden farklıdır. Bunun yanı sıra araç muayene ücretleri her yıl güncellenir. 2022 yılı için TUVTÜRK’ün binek araçlardan talep ettiği ücret 507,40 TL olarak belirlenmiştir.

Fenni Muayene Öncesi Araç Sahipleri Ne Yapmalı?

Fenni Muayene Öncesi Araç Sahipleri Ne Yapmalı? Aracın fenni muayenesi sonrasında araç hakkında kusursuz, kusurlu ya da hafif kusurlu şeklinde raporlar düzenlenir. Bu raporlar aracın güvenli bir şekilde trafiğe çıkıp çıkamayacağını belirtir. Doğal olarak tüm araç sahipleri TUVTÜRK’ten kusursuz raporu almayı umarlar. Muayene öncesinde aracın bazı özelliklerini kontrol etmek bu raporun alınmasını kolaylaştırır. Araç sahibi aracın varsa kusurları hakkında bilgi sahibi olur ve fenni muayeneden önce bu kusurları gidererek kusursuz raporu almaya hak kazanır.

  • Araç sigortasının geçerlilik tarihi bittiyse, yeni sigorta muayene öncesinde yaptırılmalıdır. Varsa bu sırada vergi borcu ya da trafik cezası ödenmelidir.
  • LPG’li araç sahipleri bu durumun ruhsata kayıtlı olduğunu teyit etmelidir. Aynı zamanda gaz sızdırmazlık raporu da mutlaka ruhsatla birlikte muayene şubesine götürülmelidir.
  • Zorunlu ekipmanlar arasında yer alan yangın tüpü, ilk yardım çantası ve iki adet üçgen reflektörün araç içerisinde bulunduğundan emin olunmalıdır. Varsa eksiklikler muayene öncesinde tamamlanmalıdır.
  • Araçta önemli bir tadilat varsa mutlaka ruhsata kayıtlı olmalıdır. Aracınıza yaptırdığınız tadilatlar ruhsatta kayıtlı değil ise en kısa sürede ruhsata işlettirmeniz tavsiye edilmektedir. Hatta bazı durumlarda aracın tadilatının yapıldığını gösteren belgeler de muayene sırasında araç sahiplerinden talep edilmektedir.

Fenni Muayene Sırasında Hangi Evraklar Getirilir?

Fenni Muayene Sırasında Hangi Evraklar Getirilir? Fenni muayene amacıyla TUVTÜRK şubelerine gitmeden önce mutlaka gerekli bazı belgeleri yanınızda bulundurmanız önemle tavsiye edilmektedir. Önemli belgeleri bulundurmadığınız takdirde muayeneniz gerçekleşmeyebilir ve tekrar bir muayene randevusu almanız gerekebilir. Zaman kaybetmemek adına gerekli belgelerin tamamına sahip olduğunuzdan emin olmasınız.

Bu belgeler arasında ruhsat ve zorunlu trafik sigortası mutlaka bulunmalıdır. Bunun yanı sıra eğer muayene getirdiğiniz aracın yasal varisiyseniz, velaket durumunu gösteren bir belgeyle birlikte nufüs cüzdanınızı yanınıza almalısınız. Daha önce de belirttiğimiz gibi LPG’li araçların gaz sızdırmazlık belgesi ve yakıt sistemi montaj belgesi de muayene şubesine getirilmelidir.

Muayene Sonrasında Ne Yapılmalıdır?

Muayene Sonrasında Ne Yapılmalıdır? Fenni muayene sonrasında her bir araç için rapor düzenlenir. Bu raporlar kusurlu, kusursuz ve hafif kusurlu olarak araçları sınıflandırır. Sınıflandırmanın yapılma amacı ise hangi araçların sorunsuz bir şekilde trafiğe çıkabileceği ya da hangilerinin tekrardan muayeneye çağırıldığını belirlemektir.

Muayeni sonrası kusursuz raporu

Muayeni sonrası kusursuz raporu almanızmuayeneden tam olarak geçmiş demektir. Artık aracınızla trafiğe güvenli bir şekilde çıkabilir, trafik kontrollerinden sorunsuz bir şekilde geçebilirsiniz. Kusursuz raporu alan aracınız herhangi bir sorun yaşanmadığı takdirde tekrar 2 yıl sonra muayeneye çağırılır.

Muayene sonrası Hafif Kusurlu raporu

Muayene sonrası Hafif Kusurlu raporu almışsanız aracınız yine de muayeneden geçmiş sayılır. Bu rapor aracınızda trafiğe çıkmaya engel olmayacak küçük eksikliklerin olduğunu belirtir. Sizden bu eksiklikleri en kısa sürede tamamlamanız rica edilir, ancak yeniden bir muayeneye gerek duyulmaz. Bir sonraki muayene periyodik olarak yapılan muayenedir. İki yıl sonra yeniden gitmeniz yeterli olacaktır.

Muayene sonra Kusurlu raporu

Muayene sonra Kusurlu raporu aldığınızdaaracınız muayeneden kalmış demektir. Muayene sonucunda önemli güvenlik sorunları yaratabilecek durumların var olduğuna işarettir. Tamire ihtiyaç duyulan önemli kusurlar olabilir. Araç sahiplerinden bu kusurları 1 ay içinde tamir etmeleri istenir ve 1 ay sonunda araç tekrar ücretsiz muayeneye alınır. Eğer 1 ay içerisinde gerekli bakım ve onarımları gerçekleştirmez ve muayeneye gitmezseniz, ücretsiz muayene hakkını kaybetmiş sayılırsınız. Daha sonrasında yaptıracağınız muayene ücrete tabi tutulur.

Yaren Naz Çıkmaz

Merhaba! Ben Yaren, 1991 İzmir doğumluyum. Şuanda otomotiv yedek parça üreten bir fabrikanın iş geliştirme uzmanıyım. Otobilgisi.com ile otomobil tutkumu sizlerle paylaşma keyfini yaşıyorum:)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu